Olympiavoittaja Heli Rantanen vaikeni vaikeuksistaan 15 vuoden ajan – purki traumojaan kollegoilleen tv-kuvauksissa - Yleisurheilu - Ilta-Sanomat

Olympiavoittaja Heli Rantanen vaikeni vaikeuksistaan 15 vuoden ajan – purki traumojaan kollegoilleen tv-kuvauksissa

Olympiavoittaja Heli Rantanen muistelee kiirastultaan, kun ura päättyi vammojen takia 15 vuotta sitten.

7.2.2017 5:50 | Päivitetty 7.2.2017 11:12

– Se löi ihan totaalisesti maahan, kuin olisi vedetty matto alta, Heli Rantanen, 46, muisteli eilen IS:lle tunnelmiaan runsaan 15 vuoden takaa.

Keihäänheiton olympiavoittaja kävi vuosituhannen taitteessa kolmekymppisenä läpi elämänsä vaikeinta jaksoa. Halu jatkaa huippu-urheilua oli suuri, mutta kun oikea polvi jouduttiin yhden vuoden aikana operoimaan kolmesti, tosiasiat oli myönnettävä.

Rantanen kertoo mm. uransa lopettamisen aiheuttamasta tuskasta tiistai-iltana Mertaranta ja legendat -ohjelman jaksossa TV5:llä.

– Muistan kyllä, mitä kuvauksissa Vierumäellä kesällä puhuin, mutta en ole nähnyt valmista jaksoa vielä. Toivottavasti siitä ei ole leikattu liian melankolista ja murheellista, Rantanen naurahti IS:lle maanantaina.

Rantanen toteaa urheilijakollegoilleen uskovansa, että hänen olisi ”käynyt huonosti ilman vanhempiaan”. Itsetuhoisuudesta ei kuitenkaan ollut kyse.

– Oli paljon pitkiä ja itkuisiakin puheluita ja vanhemmilla jatkuva valmius lähteä kotoa auttamaan heti, jos apua tarvitsin. Sitä tukea silloin tarvitsin ja sain.

Atlantan olympialaisten mitalikolmikko: Australian Louise McPaul (vas.), Heli Rantanen ja Norjan Trine Hattestad.

Ex-urheilija purki uran päättymisen aiheuttamia traumoja viime kesänä tv-kuvauksissa aivan ensimmäisiä kertoja.

Heittäjän terveysvaikeudet alkoivat toden teolla 1998–99. Kun yhteistyö pitkäaikaisen valmentajan Leo Pusan kanssa loppui 1999, paikka oli Rantaselle todella kova. Asian kipeydestä kielii, ettei menestyskaksikko ole vieläkään saanut puhuttua sitä täysin puhki.

Rantasen ura päättyi 2001.

– Vuonna 2003 menin ammattikorkeakouluun lukemaan fysioterapeutiksi, ja silloin puolitoista vuotta uran päättymisestä jotenkin käänsin uuden lehden elämässäni. Niin kauan kesti sitä pahaa oloa.

Lue lisää Heli Rantasesta tiistain Ilta-Sanomista.

Klo 11.11: otsikkoa muokattu.

 

Mertaranta ja legendat -ohjelma tulee TV5:ltä tiistaina klo 21.00.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?