Huippupestin saaneelta Tapio Suomiselta suoraa puhetta vaikeuksistaan – ”Tämä tie on ollut pitkä ja kivinen” - Yleisurheilu - Ilta-Sanomat

Huippupestin saaneelta Tapio Suomiselta suoraa puhetta vaikeuksistaan – ”Tämä tie on ollut pitkä ja kivinen”

Urheiluselostaja Tapio Suominen palaa ääneen yleisurheilussa vaikeiden vuosien jälkeen.

Tapio Suominen on iloinen päästessään jälleen selostamaan yhtä lempilajiaan eli yleisurheilua. Elämä on muutenkin mallillaan, kun vaikeudet ovat jääneet taakse.

5.2.2017 7:30

– Kaksi pitkää sairastumisjaksoa ja henkilökohtaista kompurointia... Tämä tie on ollut pitkä ja kivinen, Tapio Suominen huokaa selostuskopissa Keuruulla.

Ollaan hiihdon SM-kisoissa, ja Yleisradio on hetkeä ennen haastattelua tiedottanut ensi kesän yleisurheilulähetystensä asiantuntija- ja selostuskokoonpanon. Listalta löytyy nimi Tapio Suominen.

Suosituimpiin selostajiin kuuluva Suominen, 52, aloitti Ylessä jo 1988, mutta yleisurheilun vakituiseksi kansanäänesi hän nousi vasta Osakan MM-kilpailuissa 2007.

Yleisurheilun osalta arvokilpailuputki katkesi kuitenkin vuoden 2012 Helsingin EM-kisoihin.

Sen jälkeen Suominen on ollut otsikoissa muun muassa ihmissuhdesotkujensa ja päihdeongelmiensa takia. Lisäksi vuonna 2013 hänellä todettiin kaksisuuntainen mielialahäiriö.

Kova turbulenssi kesti pitkään

Suominen on myös kertonut miettineensä jopa itsemurhaa.

– Pahin turbulenssi alkoi syksyllä 2012 ja kesti reilut kolme vuotta. Jos mennään ajassa vuosi taaksepäin, niin vasta silloin minulla alkoi olla sellainen fiilis, että raskaista iskuista huolimatta taidan sittenkin kävellä voittajana ulos tästä kehästä, Suominen sanoo painokkaasti.

Suominen kertoo, ettei aluksi hyväksynyt diagnoosia kaksisuuntaisesta mielialahäiriöstä.

– Otti aikansa ennen kuin opin olemaan sinut asian kanssa. Nyt tiedostan, ettei se katoa mihinkään vaan kulkee aina mukana.

– Varsinaista lääkehoitoa on aika vähän. Enemmän kiinnitetään huomiota elämäntapoihin: liikuntaan, lepoon ja ruokavalioon.

Ei enää pelkoja

Suomisen mukaan sairaus ei enää vaikuta hänen elämänlaatuunsa.

– Nykyisin voin elää rauhassa ilman pelkoja. Terveyteni on varmasti jatkossa seurannassa – ja se on hyvä. Välillä on tärkeää koputtaa puuta, missä mennään jaksamisen suhteen.

– On ollut hyvä, että olen joutunut miettimään elämäntapojani. Olen kuitenkin jo pian 53-vuotias, ja jollain tavalla pitäisi pysyä mukana nuorempien vauhdissa, syntymäpäiväänsä 20. helmikuuta viettävä Suominen sanoo ja virnistää.

Tapio Suominen selostaa pian taas yleisurheilua.

Tekemisen puutteeseen Suominen ei ainakaan kaadu vuonna 2017. Urheiluruudun juontotöiden lisäksi Suominen on maastohiihdon osalta varmasti äänessä MM-Lahdessa ja Suomen cupin kilpailuissa.

Uusi työpari

Kesällä työnkuvana ovat erityisesti yleisurheilun Eliittikisat ja syksyllä Lontoon MM-kilpailut.

– Edessä on huikea vuosi. Odotan erityisesti Usain Boltin ja Mo Farahin paluuta Lontoon upealle olympiastadionille.

Suominen saa rinnalleen toisen konkarin, kun viime vuonna sivussa ollut Jussi Eskola palaa yleisurheilumikin ääreen. Kaksikko selostaa yhdessä ensimmäistä kertaa.

– Vuodet 2007–11 selostin Antero Mertarannan ja kesän 2012 Niki Juuselan kanssa.

– Syksyllä 2012 oli sellainen tunne, että jotain jäi kesken. Toivon mukaan parhaat selostukseni ovat vielä edessä.

– Haluan vilpittömästi kiittää työnantajaani Yleä siitä pitkämielisyydestä ja reiluudesta, jota se on osoittanut minua kohtaan. Tämä on kaipaamani mahdollisuus, Suominen sanoo.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?