Wilma Murto ei kainostele – kova ME-tavoite - Yleisurheilu - Ilta-Sanomat

Wilma Murto ei kainostele – kova ME-tavoite

Wilma Murto olisi halunnut kohdata naisten seiväshypyn legendan olympiakisoissa.

Wilma Murto ei pelkää puhua ME-tavoitteestaan.

28.1.2017 15:30

Naisten seiväshypyn legenda, 28 kertaa ME-tulosta parannellut Venäjän Jelena Isinbajeva vetäytyi kilpakentiltä vuonna 2014, jolloin hän sai perheenlisäystä.

Hänen odotettu paluunsa viime kesän olympiakisoissa ei toteutunut, kun Venäjän yleisurheilijat asetettiin kilpailukieltoon.

Vaikka pannalle oli perusteensa, niin moni olisi mieluusti nähnyt esimerkiksi Isinbajevan Riossa. Kuten Suomen suuri seiväslupaus Wilma Murto, 18.

– Odotin sitä ja mietin jo kauan ennen kisoja että vitsi, olisipa siistiä päästä edes kerran hänen kanssaan samaan kisaan. Kieltämättä harmitti, että se ei toteutunut, Murto sanoo.

Paikalla oli toki muita huippuja, joilta Salon Vilppaan hyppääjä imi oppia. Omat hypyt jäivät karsintaan ja tulokseen 430.

– Omiin hyppyihin en voi olla tyytyväinen, mutta kokemus oli arvokas. Kun toivottavasti olen mukana Tokiossa 2020, niin silloin ei tarvitse ihmetellä sitä kisojen ympärillä olevaa häslinkiä.

Tiistaina tulee tasan vuosi siitä, kun Murto hyppäsi Saksan Zweibrückenin hallikisoissa alle 20-vuotiaiden ME-tuloksen 471. Hän on hypännyt jo yli 20 senttiä korkeammalta kuin Isinbajeva hänen ikäisenään.

Alkaneen hallikauden toisessa kilpailussa Ranskan Tignesissä hän ponnisti jo 466.

– Se kertoi sen, että eväät ennätykseen ovat olemassa. Se 466 oli jopa vähän hutihyppy. Tein parempia hyppyjä 472:sta, mutta niissä ei osunut seiväsvalinta kohdalleen.

Murto kilpailee tänään Ranskan Rouenissa, keskiviikkona Saksan Düsseldorfissa ja lauantaina Karlsruhessa. Tämän kiertueen jälkeen ME-lukemat saattavat olla jo uudet.

– Toivottavasti, jos hyvä päivä osuu!

Ei syitä huoleen

Pari viikkoa sitten Murto kilpaili Pajulahdessa ja jäi hänelle vaatimattomaan tulokseen 420.

– Tämä on seiväshyppyä, tällaisia päiviä tulee! Olen vielä sen verran junnu, että minulla ei ole sellaista varmuutta kuin kokeneemmilla.

Murto ei ollut kehnoista hypyistä lainkaan huolissaan.

– Aika raskaaksi tämä urheilu tulisi, jos jäisi murehtimaan yksittäistä kisaa.

Kokemusta ja varmuutta hän keräsi rutkasti viime kesänä, jolloin ohjelmassa oli peräti kolmet arvokisat: olympiakisojen lisäksi EM-kisat ja vielä alle 20-vuotiaiden MM-kisat.

– Se ei ehkä ollut fyysisesti ideaalia, mutta urheilijana kasvamisen kannalta viime kesä oli hyvä. Tuollaisia tilaisuuksia on tarjoilla harvoin, nuoren urheilijan kannattaa käyttää ne, erittäin kypsänoloisesti uraansa rakentava Murto sanoo.

– Haluan ajatella niin, että viime vuoden aikana kehityin eniten pääkopan puolella. Fyysisesti olen mennyt tasaisesti eteenpäin, mutta pää on seiväshypyssä isossa roolissa.

Murron paras tulos viime ulkokaudella oli 452. Vielä syksyllä hyppääjä oli siihen pettynyt, vaikka tulostaso edelliskesästä nousi noin 30 senttiä.

– Silloin tuntui että kesä meni alakanttiin, mutta ajattelen sitä erilailla nyt. Ulkona hyppääminen vain on niin erilaista

Kovat tavoitteet kaudelle

Tavoitteet ovat silti kovat tällekin kaudelle. 475 on tähtäimessä sekä sisällä että ulkona.

– Olen oppinut asennoitumaan kisoihin niin, että ei ole sellaista kisaa, mihin ei olisi kiva mennä. Juuri kovissa kisoissa voi saada itsestään paremmin irti.

EM-kisoissa hän hyppäsi hienosti seitsemänneksi. 20-vuotiaiden MM-kisoissa tuli pronssia, mikä ei heti tyydyttänyt.

– Olisin mieluusti ottanut kirkkaimman mitalin. Ajattelin sitten että kukaan ei sitä kisaa muista, kun voitan oikeasti jotain suurta!

Viiden metrin rajan on naisten seipäässä ylittänyt Isinbajevan lisäksi vain USA:n Sandi Morris.

Murto ei oikeastaan tarvitse kumpaakaan mallikseen, sillä hän saa hyvää sparrausta ja esimerkkiä harjoitus- ja kilpakumppaniltaan Minna Nikkaselta, ulkoratojen SE:n (460) hallitsijalta.

– Olen ajatellut, että ei voi mennä kovin huonosti, jos teen käytännön asiat yhtä hyvin kuin Minna. Toivon että voin olla nuoremmille samanlainen esikuva kuin Minna on ollut minulle.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?