Venäjän yleisurheilupanna pysyy – nyt jo Lontoon MM-kisatkin vaarassa - Yleisurheilu - Ilta-Sanomat

Venäjän yleisurheilupanna pysyy – nyt jo Lontoon MM-kisatkin vaarassa

Venäjä menettää neljännet arvokisat peräkkäin – maaliskuun alun EM-hallikisoihin ei ole asiaa.

Korkeushyppääjä Ivan Uhov on hakenut IAAF:ltä neutraalin urheilijan statusta.

27.1.2017 13:15

Marraskuussa 2015 alkanut Venäjän sulkeminen kansainvälisiltä yleisurheilukentiltä jatkuu. Venäjä on menettämässä osallistumisoikeutensa jo neljänsiin peräkkäisiin yleisurheilun arvokisoihin maan mittavan dopingongelman takia.

Viime vuonna Venäjältä jäivät väliin MM-hallikisat ja ulkoradoilla EM- ja olympiakisat. Nyt näyttää vahvasti siltä, ettei Venäjää nähdä myöskään maaliskuun alun EM-hallikisoissa Belgradissa.

Kansainvälisen yleisurheiluliiton IAAF:n työryhmä oli alkuviikosta tutustumis- ja tarkastusmatkalla Moskovassa, ja työryhmän laatiman raportin perusteella IAAF:n hallitus käsittelee Venäjän tilannetta kokouksessaan 6. helmikuuta.

Venäjällä kuitenkin tiedetään jo, että mahdollisuudet pannan purkamiseen 6. helmikuuta ovat käytännössä olemattomat.

– Se on mahdotonta. Ymmärtääkseni hallituksen kokouksessa määritellään vain lopulliset asiat, jotka meidän täytyy täyttää ennen paluutamme, Venäjän yleisurheiluliiton puheenjohtaja Dmitri Shljahtin sanoi uutistoimisto Ria Novostille.

Antti Pihlakosken mukaan venäläisurheilijoiden kansainvälinen kilpailukielto purettaneen aikaisintaan huhtikuussa.

IAAF:n hallituksen suomalaisjäsen Antti Pihlakoski myötäilee Shljahtinin puheita.

– Kyllä asia käytännössä varmaan niin on. Kansainvälinen kilpailukielto purettaneen aikaisintaan huhtikuussa. Meillä on helmikuun kokousta seuraava kokous silloin ja sitä seuraava vasta Lontoossa, jollemme pidä ylimääräistä kokousta esimerkiksi kesäkuussa, Pihlakoski sanoi sähköpostivastauksessaan Keski-Afrikan Ruandasta.

Se tarkoittaa sitä, että Venäjälle tulee kiire päästä ensi kesän MM-kisoihin Lontooseenkin, koska IAAF:n hallituksen pitäisi päättää asia huhtikuussa.

Sen takia useat venäläisurheilijat ovat anoneet IAAF:ltä niin sanotun neutraalin urheilijan statusta. Neutraaleina urheilijoina he voisivat kilpailla kisoissa IAAF:n lipun alla.

Neutraaleiksi urheilijoiksi on hakenut jo 13 venäläistä, joukossa ovat mm. korkeushypyn olympiavoittaja Ivan Uhov, maailmanmestari Maria Kutshina, pronssimitalisti Svetlana Shkolina, 110 metrin aitajuoksun maailmanmestari Sergei Shubenkov ja kuulantyönnön EM-hopeamitalisti Irina Tarasova.

Korkeushypyn maailmanmestari Maria Kutshina on hakenut IAAF:ltä neutraalin urheilijan statusta. Venäjän edustajana hänellä ei ole asiaa kisoihin.

Miten neutraalin urheilijan statuksen voi saada?

– Sen myöntää kolmihenkinen Doping Review Board, jonka jäsen olen. Tiivistettynä kilpailuoikeuden tuo, mikäli urheilijalla on riittävän pitkä, uskottava, esteetön ja kansainvälinen dopingvalvonta puhtaine testeineen, Pihlakoski sanoi.

Onko tällaisia vastaavia sanktioita suunnitteilla muille maille, joissa on viime aikoina kärynnyt lukuisia yleisurheilijoita tai joita vahvasti epäillään järjestäytyneen dopingin käytöstä?

– IAAF tekee isolla budjetilla työtä eettisesti kestävän urheilun puolesta. Tutkimusten ja tapahtumien pohjalta IAAF on antanut varoituksen ja ohjeet sekä ehdot asioiden kuntoon saattamiseen Valko-Venäjälle, Ukrainalle, Marokolle, Etiopialle ja Kenialle – kullekin hieman eri syistä. Etiopialle ja Kenialle lähinnä siksi, että maissa ei ole ollut omaa antidopingtyötä eli koulutusta ja valvontaa.

– Asiat ovat menneet näissä maissa oikeaan suuntaan, mutta seuramme tilannetta ja teemme päätökset – tarvittaessa myös toiminnasta poissulkemisen. IAAF on antidopingtyössä vahvin lajiliitto maailmassa ja pystyy toimimaan, Pihlakoski kirjoittaa.

– Turkki puolestaan on tehnyt vuoden 2012 jälkeen uskottavan antidopingohjelman maassaan. Lukuisat käryt ovat tulleet testeistä ennen sitä. Ne eivät kerro tämän hetken totuutta.

Ja lopuksi: mitä ihmettä teet parhaillaan Ruandassa?

– Pohjustan esitystäni pakolaisjoukkueen saamiseksi Lontoon MM-kisoihin ja tutustun samalla mielenkiintoiseen, kauniiseen, hyvässä kasvussa ja kehityksessä olevaan ja Suomessa huonosti tunnettuun maahan.

– Ruandassa on muuten maailman naisvaltaisin parlamentti – 64% edustajista on naisia. Ja olen täällä 100-prosenttisesti omalla kustannuksellani, Pihlakoski painottaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?