Usain Boltilta vietiin olympiakulta dopingkäryn vuoksi – Paavo Nurmi meni taas edelle - Yleisurheilu - Ilta-Sanomat

Usain Boltilta vietiin olympiakulta dopingkäryn vuoksi – Paavo Nurmi meni taas edelle

Jamaikan pikajuoksutähti Usain Bolt on suurten saavutusten yleisurheilija, mutta kestävyysjuoksulegenda Paavo Nurmen olympiasaavutuksiin hän ei enää yllä.

Asafa Powell, Usain Bolt ja Michael Frater menettivät Pekingin pikaviestin olympiakultansa Nesta Carterin (oik.) käryn vuoksi.­

25.1.2017 19:05

Usain Bolt menetti keskiviikkona yhden olympiakisojen yhdeksästä kultamitalistaan. Syynä on Boltin pikaviestin joukkuetoverin Nesta Carterin antama positiivinen dopingnäyte Pekingin olympiakisoissa 2008.

Jamaika voitti Pekingissä 4x100 metrin olympiakultaa. Kun testejä käytiin myöhemmin uudelleen läpi, kävi ilmi, että viestissä ensimmäisen osuuden juossut Carter oli käyttänyt metyyliheksaaniamiini-nimistä kiellettyä piristettä.

Kansainvälinen olympiakomitea KOK ilmoitti keskiviikkona mitätöivänsä Jamaikan viestijoukkueen suorituksen. Voittajaksi nousee Trinidad ja Tobago, toiseksi Japani ja kolmanneksi Brasilia.

KOK hylkäsi myös Pekingissä 2008 sekä naisten pituushypyssä että kolmiloikassa hopeaa ottaneen Venäjän Tatjana Lebedevan suorituksen kielletyn turinabol-aineen takia.

”Ei ongelma minulle”

Kilpauransa tänä vuonna Lontoon MM-kisoissa lopettavalle Boltille jää lohdutukseksi kahdeksan olympiakultaa, millä hän häviää 1920-luvulla arvokisoja hallinneelle Nurmelle yhdellä. Nurmi juoksi urallaan yhdeksän olympiakultaa ja kolme -hopeaa.

Bolt pinkoi 100:n, 200:n ja 4x100 metrin olympiakultaa Pekingissä 2008, Lontoossa 2012 ja Rio de Janeirossa 2016.

Jamaikan Pekingin-viestikullan yllä on ollut tummia pilviä jo pitkään, joten KOK:n päätös mitätöidä viestijoukkueen suoritus ei tullut yllätyksenä.

Bolt kommentoi Jamaikan viestinelikon mahdollista hylkäystä jo viime vuonna.

– Kaikenlaista sattuu. Jos minun pitää antaa mitalini pois, annan sen pois, eikä se ole ongelma minulle, Bolt kertoi.

Olympiasaavutustensa lisäksi Bolt on voittanut pikamatkoilla peräti 11 maailmanmestaruutta. Vuonna 2011 hänet hylättiin Etelä-Korean Daegussa 100 metrin MM-finaalissa vilppilähdön takia.

Olympiahistoriassa Boltin edellä toinen yhdeksän kultaa voittanut yleisurheilija on Nurmen ohella pikajuoksua 1980-luvulla hallinnut Yhdysvaltojen Carl Lewis.

Juttua korjattu klo 22. Korjattu virhe Boltin voittamien olympiakultien ajankohdista.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?