Venäjän kovin yleisurheilutähti teki ison päätöksen – sai osakseen julkisen lynkkauksen

Julkaistu:

Yleisurheilu
Pika-aitojen maailmanmestarin Sergei Shubenkovin ilmoitus aiheutti ison kohun venäläisissä urheilupiireissä.
Miesten pika-aitojen maailmanmestari ja moninkertainen arvokisamitalisti Sergei Shubenkov kertoi alkuviikosta Komsomolskaja Pravdalle hakevansa oikeutta esiintyä kansainvälisissä kilpailuissa neutraalin lipun alla.

Dopingskandaalin kanssa painivan Venäjän yleisurheilijat ovat kansainvälisessä kilpailukiellossa niin kauan kunnes järjestelmällisestä dopingin käytöstä syytetty maan yleisurheiluliitto saa asiansa kuntoon.

Toistaiseksi ei kuitenkaan näy merkkejä, että kilpailuoikeus kansainvälisille kentille olisi palautumassa.

Kilpailukiellossa ovat myös Shubenkovin kaltaiset urheilijat, jotka eivät ole koskaan jääneet kiinni kiellettyjen aineiden käytöstä.


Shubenkov, 26, joutui jättämään muiden Venäjän yleisurheilijoiden tavoin väliin Rion olympialaiset elokuussa.

– Tiedän, etten näyttäydy tämän jälkeen hyvässä valossa, mutta aion kilpailla neutraalin lipun alla, Shubenkov ilmoitti alkuviikosta.

Syytetty maanpetturuudesta

Shubenkovin ilmoitus nousi Venäjällä kuumaksi puheenaiheeksi. Monet venäläiset ovat tuominneet tähtiurheilijan päätöksen kovin sanoin.

Shubenkov on ollut viime vuosina seiväshyppääjä Jelena Isinbajevan ohella kotimaansa tunnetuimpia yleisurheilijoita. Isinbajeva lopetti uransa viime kauteen, joten pika-aituri on monen mielestä tällä hetkellä maan kovin yleisurheilunimi.

Shubenkovia on syytetty Venäjällä muun muassa maanpetturuudesta ja selän kääntämisestä Venäjän yleisurheiluyhteisölle.


– Tämä kysymys jakaa ihmiset kahteen leiriin. Osa syyttää urheilijaa kovin sanoin petturuudesta, ja jotkut päinvastoin korostavat, ettei tämä tarkoita hänen luopuvan Venäjän kansalaisuudesta, pikaluistelun olympiavoittaja Svetlana Zhurova sanoi Sport Ekspressille.

Kovimmat kritisoijat ovat arvostelleet Shubenkovia alhaisesta moraalista. Aituri sai muiden maan kärkiurheilijoiden tavoin Venäjän valtiolta neljän miljoonan ruplan (63 000 euron) kompensaatiosumman, koska ei pystynyt osallistumaan Rion olympialaisiin.


Sovetskii Sportin mukaan Shubenkovin pitää palauttaa saamansa kompensaatioraha ennen kuin hän voi hakea kansainväliseltä yleisurheiluliitolta IAAF:ltä kilpailuoikeutta.

Shubenkov ei ole ainoa venäläisurheilija, joka on päätynyt kyseiseen ratkaisuun. Korkeushyppääjä Maria Kutshina ja Euroopan mestaruuden vuonna 2014 voittanut seiväshyppääjä Anzhelika Sidorova ovat myös hakeneet oikeutta kilpailla neutraalin lipun alla.

Shubenkov on saanut kuitenkin päätöksestään ylivoimaisesti eniten lokaa niskaansa.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt