Uusi linjaus vei keihäsmestari Ruuskaselta 24000 euroa – ja valmentajaltakin 2500 - Yleisurheilu - Ilta-Sanomat

Uusi linjaus vei keihäsmestari Ruuskaselta 24000 euroa – ja valmentajaltakin 2500

Antti Ruuskasen tuloihin tuli iso lovi.

Antti Ruuskanen kuuluu Suomen viime vuosien menestyneimpiin urheilijoihin.­

19.1.2017 8:29

Opetusministeriön ilmoittamat listat urheilija-apurahan saajista poikkesivat viime vuonna edellisistä siten, että apurahaa saivat myös aiemmin liian kovien tulojen takia ulos jääneet urheilijat.

Tähän joukkoon kuuluivat esimerkiksi Kaisa Mäkäräinen, Tero Pitkämäki ja Matti Heikkinen.

Kokeilu on jäämässä yksivuotiseksi, ja tällä hetkellä valmisteltavassa jaossa apurahaa ei jaeta urheilijoille, joiden verotettavat tulot ylittävät 80 000 euroa tuoreimmassa eli vuoden 2015 verotuksessa.

– Tämä on ministeriön linjaus, eli siinä kohtaa kulkee avusteisen toiminnan kipuraja, vahvistaa ylitarkastaja Hannu Tolonen opetusministeriöstä.

Yksi apurahalta putoaja on keihäänheittäjä Antti Ruuskanen, joka on valmentajansa Jarmo Hirvosen mukaan tilanteesta ”erittäin ärtynyt”, mutta ei lähtökohtaisesti omasta puolestaan. Ruuskanen on nauttinut suurta apurahaa eli saanut 20 000 euroa vuodessa Veikkauksen voittovaroista jaettavaa verotonta apurahaa. Summa on nousemassa 24 000 euroon vuodessa.

Jarmo Hirvonen on Antti Ruuskasen valmentaja.­

– Kun Antti putoaa apurahalta, se tarkoittaa, että samalla jää pois valmentajalle korvamerkitty osuus. Se oli viimeksi 2 500 euroa vuodessa. Samalla tavalla se lähtee nyt Hannu Kankaalta, sillä Pitkämäen Terohan putoaa myös apurahalta. Ministeriö näkee, että suomalaista huippu-urheilua tulee valmentaa täysin amatööri-ihantein. Ei meillä valmentajuutta ainakaan liikaa arvosteta, Hirvonen paukauttaa.

– Ruuskanen ja Pitkämäki kuuluvat siihen pieneen suomalaisurheilijoiden joukkoon, joka voi tänä vuonna olympialajissa ottaa MM-mitalin.

”On hyviäkin uutisia”

Apurahasaajien listoja ministeriöön valmistelevassa Olympiakomitean huippu-urheiluyksikössä ymmärretään Hirvosen ärtymys.

– Yritimme kovasti vaikuttaa, että tulorajat olisi useastakin syystä jätetty pysyvästi pois, mutta emme onnistuneet. Sinänsä on hyviäkin uutisia, sillä urheilija-apurahaa jaetaan tänä vuonna 500 000 euroa enemmän kuin 2016, yhteensä 2,25 miljoonaa, kertoo Mika Lehtimäki huippu-urheiluyksiköstä.

– Tuo Hirvosen mainitsema asia on suuri harmin aihe. Urheilijan putoamisen apurahalta ei pitäisi merkitä valmentajalle samaa kohtaloa, Lehtimäki jatkaa.

Hänen mukaansa tulorajojen palautus ei ollut hyvä asia mm. siksi, että verotus laahaa hieman perässä, osa urheilijoista osaa ”piilottaa” todellisia tulojaan mm. rahastojen ja yritysten kautta eikä esimerkiksi kaikkien todellisista kilpailutuloista ole tietoa.

Ylitarkastaja Tolonen kehottaa Hirvosta kärsivällisyyteen.

– Valmentaja-apurahat käsitellään ministeriössä erikseen.

Kesälajien apurahaesitykset ovat niin valmiina, että rahaa päästäneen maksamaan urheilijoille viimeistään ensi kuun alussa.

Otsikkoa muokattu klo 14.07.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?