Käsittämättömät suomalaistilastot julki – järvenpääläinen aviopari on juossut elämänsä aikana 494 200 kilometriä - Yleisurheilu - Ilta-Sanomat

Käsittämättömät suomalaistilastot julki – järvenpääläinen aviopari on juossut elämänsä aikana 494 200 kilometriä

Kuka on eniten harjoituskilometrejä kerännyt suomalaisjuoksija? Tähän pohdiskeluun saa vastauksen vierailemalla seinäjokelaisen Simo Nikulan Facebook-sivuilla.

Simo Nikula on tutkinut suomalaisten kestävyysurheilijoiden harjoitusmääriä.­

15.1.2017 13:26

Vaikka Nikula täyttä maanantaina 82 vuotta, hän liikkuu yhä aktiivisesti. Aikaisemmilla vuosikymmenillä hän liikkui suorastaan hurjia määriä. Suuri yleisö muistaa Nikulan parhaiten kevään 1981 tempauksesta, jossa hän juoksi Utsjoelta Helsinkiin – kilometrejä viimaisessa kelissä kertyi 1 320.

– Tarkoituksenani oli herätellä kansaa liikkumaan, Nikula kertoo motiivistaan.

Nikula on urheilun ja musiikin monitoimimies, joka on pannut alulle yli 70 erilaista tapahtumaa.

– Urheilutapahtumista hengissä on vuonna 1966 aloitettu Keski-Pohjanmaan maakuntajuoksuviesti.

Kestävyysurheilu ja erityisesti juoksu onkin ollut tarmokkaan miehen suurin rakkaus: sekä harrastuksena että työelämässä. Urheilutoimittajana työskennellessään ”Niku” saattoi juosta maratonin ennen iltavuoroa.

– Ihmisiä pitäisi kannustaa liikunnalliseen elämäntapaan kaikin mahdollisin keinoin, Nikula sanoo ja viittaa liikuttamattomuuden yhteiskunnalle aiheuttamiin kustannuksiin.

Simo Nikula esittelee harjoituspäiväkirjaansa, johon on kertynyt kilometrejä lähes 300 000.­

Tikkasten perhe dominoi

Nikula on hoitanut oman leiviskänsä mallikkaasti, sillä hän saa pian täyteen 300 000 harjoituskilometriä. Juoksun lisäksi lukema sisältää hiihtoa ja pyöräilyä. Omien harjoitusmääriensä ohella Nikula on pitänyt jo vuosia kirjaa muiden ahkerien liikkujien keräämistä kilometreistä.

Hänen Facebook-sivultaan löytyy oheinen tilasto tai pikemmin kunniataulu, josta selviää himoharjoittelijoiden nimet ja saavutetut kilometrit. Listan henkilöt ovat pääasiassa juoksijoita, mutta mukaan mahtuu myös hiihtäjiä. Nikulan kirjanpidossa suksilla hankitut määrät jaetaan kahdella ja pyörän päällä kerätyt kilometrit muunnetaan taulukkoon 1/3-kertoimella.

Puhtaasti juoksukilometreissä maan ykkönen on järvenpääläinen Esa Tikkanen, joka muistetaan 1970–80-luvun vaihteen huippumaratoonarina. Hän sijoittui New Yorkin maratonilla neljänneksi syksyllä 1977 ja oli seuraavana keväänä Bostonissa kolmas huippuajalla 2.11.15. Tikkanen, 63, oli kerännyt vuoden 2016 loppuun mennessä 301 500 juoksukilometriä. Jos mitataan perheiden paremmuutta, Tikkanen pokkaa siinäkin ykköstilan. Naisten ykkönen on nimittäin Esan vaimo Päivi Tikkanen, 57, jonka harjoituspäiväkirjassa on merkintöjä 192 700 kilometrin edestä. Yhteensä Tikkaset ovat kuluttaneet tienpohjaa 494 200 kilometriä.

Simo Nikula on tilastoinut suomalaisten kestävyyshirmujen suorituksia vuosikymmenien ajan.­

Vielä pidemmän matkan on kulkenut seinäjokelainen ex-maratoonari Jarmo Kujala, mutta hänen 307 484 kilometriä sisältävät juoksun lisäksi hiihtoa ja pyöräilyä. Jos mukaan lasketaan myös edesmenneet kestävyysihmeet, ykköseksi nousee oululainen neurokirurgi Martti Moilanen, joka ehti taivaltaa kuolemaansa asti 344 000 kilometriä. Moilasen elämä päättyi 66-vuotiaana tien päällä, kun sydän petti kesken lenkin vuonna 2013.

Päivi Tikkanen oli 1980–90-lukujen huippujuoksija niin radalla kuin maantielläkin.­

Kirvesniemelle kakkukahvit

Hiihtäjistä ykköseksi nousee maailmanmestari Harri Kirvesniemi, joka on 59-vuotiaana kymmenen parhaan listan nuorin.

– Harrille täytyy pian järjestää kakkukahvit, sillä 300 000 kilometriä menee rikki lähiaikoina, Nikula hehkuttaa.

Myös Juha Mieto löytyy listalta, vaikka kurikkalaisen ulkoinen habitus ei olekaan yhtä kuivakka kuin muilla kärkikymmenikön nimillä.

Kestävyysurheilussa harjoitusmääriä yleensä vähätellään, mutta Nikulan kunniataulun yhteydessä voi esittää kysymyksen mahdollisesta liioittelusta. Pääkirjanpitäjä luottaa kuitenkin porukkaansa.

– Sen verran olen oppinut tuntemaan tätä porukkaa, että en usko heidän fuskaavan merkinnöissään, Nikula vakuuttaa henkilögallerian rehellisyyttä.

Nikula on ollut yhteydessä yli sataan potentiaaliseen listalle nousevaan kestävyysurheilijaan, mutta siitä huolimatta Suomesta saattaa löytyä henkilöitä, jotka ovat keränneet vähintään 200 000 harjoituskilometriä edellä mainituilla kriteereillä (juoksu 1/1, hiihto ½ ja pyöräily 1/3). Mikäli kuulut heihin, lähetä tietosi osoitteeseen juha.kanerva@iltasanomat.fi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?