IAAF laittaa dopinghuijarit entistä kovemmalle - Yleisurheilu - Ilta-Sanomat

IAAF laittaa dopinghuijarit entistä kovemmalle

Kansainvälinen yleisurheiluliitto varautuu venäläisrynnäkköön.

Kuvassa Richard McLaren.

6.1.2017 21:53

Kattojärjestö on ottanut vastaan listan, jossa on 200 venäläisen urheilijan nimet. Ne tulevat esiin kanadalaisen Richard McLarenin tutkimusraportissa, kertoo norjalaislehti VG.

Viime vuoden puolella julkaistun raportin mukaan dopingin käyttö on ollut Venäjän urheilussa systemaattista ja valtiojohtoista.

IAAF:n edustajan mukaan venäläisurheilijoiden on haettava todistus puhtaudestaan puolueettomalta ammattilaiselta ennen kuin heillä on asiaa osallistua kansainvälisiin kilpailuihin.

Venäläiset ovat olleet IAAF:n pannassa vuodesta 2015. Valistuneiden arvioiden mukaan heidän kieltonsa ovat päättymässä lähiaikoina.

Sen vuoksi IAAF on ilmoittanut Venäjän liitolle kriteereistä, jotka heidän yksilöidensä on täytettävä ennen sen alaisiin kilpailuihin pääsemistä.

– Alleviivaamme vahvasti, että ammattilaisten on osoitettava, että he eivät liity mitenkään Venäjän yrityksiin vähätellä dopingongelmaa. Heidän pitää todistaa, etteivät ole tietoisesti tai tiedostamatta olleet missään roolissa, kun hallitus on yrittänyt sopimattomilla systeemeillään osoittaa urheilijoitaan puhtaiksi, IAAF tiedotti.

– McLarenin tutkimusryhmän lähettämä 200 urheilijan nimilista on meille tärkeä työkalu, kun urheilijat hakevat puhdasta statusta.

Jatkossa IAAF tarkastaa myös, että onko urheilijoiden tukiverkostolla kuten valmentajilla ja lääkäreillä puhtaat jauhot pusseissaan. Se käy myös yksityiskohtaisesti läpi, että kuinka monta kertaa kansainvälisiin kilpailuihin pyrkivien urheilijoiden näytteet on testattu.

Joulukuussa julkaistun McLarenin raportin mukaan yli 1000 venäläisurheilijaa oli mukana järjestelmällisessä dopingohjelmassa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?