Yleisurheilu

Yle jää kaipaamaan Mika Lehtimäkeä, joka hilasi asiantuntijuuden riman uusille kantimille

Julkaistu:

Pekka Holopaisen kolumni
Mika Lehtimäki ei tullut Ylen lähetyksiin pyytelemään anteeksi olemassaoloaan, kirjoittaa Pekka Holopainen.
Ylen tv-urheilulähetyksiä alettiin toden teolla pippuroida lajiasiantuntijoilla jo 1990-luvulla. Pikakelaus silloiseen osaamiskavalkadiin aiheuttaa nyt lähinnä myötähäpeää sekä ilmaisun, sisällön että välineen hallinnan osalta. Kuten koripallolegenda Hanno Möttölä on sanonut, hän ei tv-kommentaattoriksi ryhtyisi ilman pitkää ja perusteellista perehdytystä.

Kaudella 2007 Yle Urheilun yleisurheiluselostamoon ilmestyi tumma, atleettinen ja karismaattinen kaveri, joka oli jo lajin sisäpiireille tuttu – ja pian myös lajia seuraavalle miljoonayleisölle.

Maan kuumimpia urheilijanimiä oli silloinkin Tero Pitkämäki, jonka tulivaunuissa myös entinen pikajuoksuvalmentaja Mika Lehtimäki matkusti kansakunnan sydämiin. Hän otti kertalaakista ja itsevarmasti tilan haltuunsa, ei tullut pyytelemään anteeksi olemassaoloaan.

Tämä lieväksi itseriittoisuudeksi tulkittu luonteenpiirre myös ärsytti osaa katsojista – erinomaisen kommentaattorin merkki sekin. Kaikkien tykkäämiähän yhdistää se, että he hoitavat yleensä työnsä keskinkertaisesti.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Hihat ylös

Kommentaattoritehtävänsä Rio de Janeiron olympiakisoihin lopettanut Lehtimäki poistuu estradilta todennäköisesti Yle Urheilun, jopa koko suomalaisen tv-urheilun, kaikkien aikojen arvostetuimpana asiantuntijana. Lehtimäki ja hänen harmaa eminenssinsä, tilastoguru Mirko Jalava nostivat tv-asiantuntijuuden riman aivan uusien kannattimien varaan.

Kun Lehtimäki näytti mallia edestä, myös muiden lajien osaajat alkoivat toden teolla kääriä hihojaan. Jussi Piirainen, Jarkko Ala-Huikku, Petri Pasanen, Pieti Poikola, Jarmo Kekäläinen, Sanna-Leena Perunka, Vesa Hanski ja monet muut lajiensa huippuasiantuntijat kelpaavat esimerkeiksi lehtimäkeläisestä lähestymistavasta. Siinä selostamoon mennään paljastamaan katsojille ennen kaikkea se, miten kotiläksyt on tullut tehtyä.

Viisas ratkaisu

Vaikka Lehtimäki onnistui työssään Yle Urheilussa erinomaisesti, valtion mediayhtiön, Lehtimäen päätyönantajan eli Olympiakomitean ja kukaties herran itsensäkin halua lopettaa yhteistyö on pidettävä tässä tilanteessa hyvin viisaana – sekä Ylen, Olympiakomitean että Lehtimäen uskottavuudelle ja työrauhalle.

– Vaikka kuuntelen mielelläni Lehtimäkeä lähetyksissä, työnkuva sisältää selvän ristiriidan. Hän on arvioimassa onnistumistaan omassa työssään, mitä lajipiireissä pidetään aika kyseenalaisena. Kaksoisrooli kuuluu myös arvioiden varovaisuutena ja kriittisyyden puutteena.

Näin arvioi IS:lle syyskuussa 2015 huippu-urheiluyksilön huippuvaihejohtajaksi nimettyä Lehtimäkeä Suomen meritoituneimpiin urheilutekijöihin kuuluva yleisurheilumanageri Jukka Härkönen.

Lehtimäki oli, erittäin monien muiden lailla, rahastamassa helppoja euroja ns. huippu-urheilun muutostyössä vuosikymmenen alussa. Muutostyön lapsena syntyi huippu-urheiluyksikkö, jonne hänet aluksi pestattiin teholajien lajivastaavaksi. Urheilijapalaute oli pääosin hyvää. Moni on saanut Lehtimäeltä hyvillä perusteluilla tuntuvaa valmentautumisresurssia, mainittakoon vaikka Nooralotta Neziri tai Mika Poutala.

Kiittävä katsojapalaute taas ei innostanut Yle Urheilussa liiemmälti pohtimaan, voisiko esimerkiksi naapurissa politiikan toimituksen puolella joku Keskustan kansanedustaja toimia neutraalina Yle-asiantuntijana arvioimassa Juha Sipilän hallituksen toimintaa.

Kun Olympiakomiteasta erittäin hyvää palkkaa nauttiva Lehtimäki valitsi Rio de Janeiroon mieluummin Yle Urheilun kuin Olympiakomitean työtehtävät, moni huippu-urheilun sisäpiiriläinen järkyttyi ja raivostui siinä määrin, että ratkaisua oli Radiokadulla kisojen jälkeen pakko arvioida hyvin kriittisesti.

Nyt syntynyt päätös on ajan kanssa kaikille hyväksi – ikävä kyllä ei ehkä ensi alkuun Lehtimäen hemmottelemille tv-katsojille. Mutta jos saman tason osaaja Tuomas Raja hyppää radion puolelta tv-selostamoon, ongelma on käytännössä sillä ratkaistu.

...ja vielä

Mika Lehtimäki oli myös fyysisen habituksensa puolesta uskottava kommentoimaan kovista kovinta urheilumuotoa eli yleisurheilua. Myös ampumahiihtoasiantuntija Paavo Puurunen (kuvassa) elää kuten saarnaa. Selostaja Jussi Eskolan mukaan ”laikat putoavat yhä viidessä sekunnissa vaikka maajoukkueen vara-aseella”.

Lue lisää Pekka Holopaisen kolumneja tämän linkin takaa.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt