Yleisurheilussa alkaa uusi ajanlasku – moni haistaa vertauskuvallista kalmaa lajin yllä - Yleisurheilu - Ilta-Sanomat

Yleisurheilussa alkaa uusi ajanlasku – moni haistaa vertauskuvallista kalmaa lajin yllä

Kenellä yleisurheilua myydään ensi kauden jälkeen globaaleille tv-yleisöille? kysyy Pekka Holopainen.

16.11.2016 7:05

Joka mittarilla globaalin yksilöurheilun kaikkien aikojen supertähtiin ja maailman tunnetuimpiin ihmisiin kuuluva Usain Bolt vahvisti maanantaina lopullisesti, että hänen pikajuoksu-uransa päättyy syksyllä 2017.

Ura saa arvoisensa huipennuksen, sillä Lontoo on ainakin vuoden 2012 olympiakokemusten mukaan yhtä arvokas paikka yleisurheilun kuin Oslo hiihdon MM-kisoihin.

Bolt on elokuusta 2008 voittanut kaikki olympia- ja MM-finaalit, joissa on päässyt telineistä sääntöjen puitteissa liikkeelle. 100 metrin MM-finaali 2011 kelvatkoon säännön vahvistavaksi poikkeukseksi.

Vaikka vuosi voi olla huippu-urheilussa pitkä aika, haastajat eivät Rio de Janeiron olympiakisoissa esittäneet mitään sellaista, ettei suhteellisen terve ja suhteellisen ehjän harjoituskauden saanut Bolt voisi napata Lontoossa tuplakultaa jo seitsemännen kerran.

Kello 21.30.37

Boltin arvokisaura loppuu 12. elokuuta Suomen aikaa koko lailla tarkasti kello 21.30.37. Silloin pikaviestin voittaja-ankkuri ylittää maaliviivan, ja Bolt lienee 8. kerran matkan arvokisavoittaja. Vanhalla mantereella, ehkä ylipäätäänkin, Bolt kilpaillee viimeisen kerran 1. syyskuuta Brysselissä Timanttiliigan finaalissa.

Entinen Heyselin stadion, nykyinen King Baudoin -stadion.

Finaalipyhättö, Kuningas Baudouinin stadion tunnetaan paremmin Heysel-nimisenä. Nimi muistuttaa kuolemasta.

Timanttiliigan finaali on nimetty belgialaismaileri Ivo van Dammen mukaan. Montrealin olympiakisojen 22-vuotias tuplahopeamitalisti kuoli liikenneturmassa joulukuussa 1976. Vuonna 1985 Liverpool-huligaanien aloittama mellakka Euroopan cupin finaalissa johti 39 ihmisen kuolemaan.

Kun Bolt poistuu kuvioista, moni haistaa vertauskuvallista kalmaa myös yleisurheilun yllä. Lajia on aina pidetty kesäolympiakisojen ykkösvetonaulana ja päätuotteena. Luutunut käsitys sai elokuussa kyytiä Rio de Janeiron nukkavierulla, ällistyttävän tyhjällä olympiastadionilla.

Ahtaaseen rakoon

Aivan liian Eurooppa-keskeinen, dopingskandaalista toiseen laahustanut vanha kuningaslaji voi löytää itsensä 2010-luvun mediatodellisuudessa hyvin ahtaasta raosta, kun ylivertainen huomionkerääjä heiluttaa hyvästit.

Lainavalossa ovat voineet kelliä kymmenet muut, urheilullisesti kovat, mutta vetovoimaltaan dramaattisesti vähäisemmät kyvyt. 2000-luku tuntee tykövedoltaan vain yhden Boltia puoliuskottavasti haastaneen yleisurheilijan, mutta Jelena Isinbajeva ei mainittujen dopingskandaalien takia enää olympiakisoihin päässyt ja lopetti uransa.

Jelena Isinbajeva

Lontoon olympiastadion huutaa ensi kesänä Mo Farahille, ja Wayde van Niekerkin ME-aika 400 metrillä on koko urheiluvuoden huikein veto. Ashton Eaton on kerrassaan fantastinen urheilija. Mutta heillä ei myydä yleisurheilua globaaleille tv-yleisöille samalla lailla kuin Jamaikan vientituotteella.

Boltin kymmenen parhaan satasen keskiarvo on 9,72. Saman tai kovempaa ovat juosseet Tyson Gay, Yohan Blake ja Asafa Powell. Jokainen on kärähtänyt dopingista. Vuosien 1984–2004 kuudesta olympiavoittajasta viisi kärähti tai yhdistyi muuta reittiä isoon Deehen.

Bolt menettänee yhden olympiakultansa, sillä viestikaveri Nesta Carter antoi positiivisen näytteen Pekingissä 2008. Boltin aikalaisista Justin Gatlinin dopinghistoria on hyvin dokumentoitu.

Kaiken keskellä yksi mies on vuosikymmenen ajan antanut läjäpäin puhtaita näytteitä, joskin Jamaikan kansallinen antidopingtoiminta paljastui matkan varrella vitsiksi, jolle kukaan ei naura.

Aihe puhuttaa, ja kullakin on argumenttinsa. 200 metriä 16 vuoden ikäisenä 20,13 juossut Bolt ei voi puolustautua kuin testituloksillaan. SE-aika on 0,34 sekuntia heikompi.

Olisi kivaa ja lajille jopa toivottavaa, että tilanne on tämä vielä vuonna 2027, kun Boltin ensi kesänä antamien dopingnäytteiden uusinta-analyysiaikakin umpeutuu.

Ja vielä...

HPK:n ja Golfliiton entinen tj Risto Korpela valittiin TUL:n pääsihteeriksi. Tilanne on kafkamainen. Kerhossa ja liitossa päivitellään, tultiinko aikanaan palkanneeksi demari. TUL:ssa moni taas ihmettelee, valittiinko pääsihteeriksi nyt pesunkestävä porvari.

Risto Korpela

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?