Suomen kaikkien aikojen pisintä keihäskaarta ei heittänyt keihäsmies – lähes 100 metrin suoritus vaati saippuaa - Yleisurheilu - Ilta-Sanomat

Suomen kaikkien aikojen pisintä keihäskaarta ei heittänyt keihäsmies – lähes 100 metrin suoritus vaati saippuaa

Suomen pisin mitattu keihäskaari lähti 60 vuotta sitten raumalaisen kiekko- ja moukarimiehen lapasesta.

Pentti Saarikoski kuvattuna vuonna 1991.

16.11.2016 6:38

Seppo Räty heitti vuonna 1991 Punkalaitumella silloisen keihäsmallin maailmanennätyksen 96,96, jota moni pitää pisimpänä Suomessa koskaan nähtynä heittona.

Sellainen nähtiin, ainakin mitattuna, kuitenkin jo vuonna 1956, ja keihäs lähti matkalle kirjailijalegendan täyskaiman Pentti Saarikosken lapasesta. Keihäs laskeutui kenttään peräti 99,25 metrin kohdalla.

Saarikoskesta ei kuitenkaan tullut keihäänheittolegendaa, sillä hänen käyttämänsä Barra vasca -niminen heittotekniikka kiellettiin jo samana vuonna lyhyen elämänkaaren päätteeksi, tiettävästi ennen kuin kukaan ehti heittää yli 100 metrin kaarta.

Barra vasca perustui varsinkin kiekkoringistä tuttuun pyörähdykseen, ei keihäänheitosta tutumpaan vauhtijuoksuun. Keihään narukierteeseen tai heittäjän käteen oli monesti sivelty saippuaa kitkan minimoimiseksi.

Espanjalaisten baskien kehittämä heittotyyli olisi voinut mullistaa lajin voimasuhteita kovastikin, mutta se todettiin myös erittäin vaaralliseksi, sillä keihäs saattoi lähteä heittäjän saippuoidusta kädestä ihan muuallekin kuin sektoriviivojen väliin. Barra vascalla ei saanut heittää enää Melbournen olympiakisoissa loppusyksystä 1956. Vielä kisojen harjoituksissa norjalainen Egil Danielsen heitti pyörähtämällä lähes 94 metriä. Hän voitti kultamitalin tuloksella 85,71.

Seppo Räty heitti vuonna 1991 ME-tuloksen 96,96. Saman vuoden elokuussa Räty saavutti MM-hopeaa. Hän kaappasi kisan jälkeen syliinsä maailmanmestari Kimmo Kinnusen.

Jo edesmenneen, 1926 syntyneen Saarikosken ansioluettelo yleisurheilun Tilastopaja-tietopalvelussa on kiinnostava, sillä noteerattuja tuloksia kilpakentillä peräti 35 vuoden (1949–84) ajan viihtynyt Saarikoski on takonut vain kiekossa, moukarissa ja kuulassa. SM-loppukilpailuun hän ylsi 1963 moukarissa, jossa ennätystulos 55,03 vie kaikkien aikojen Suomen-tilastossa 233. sijalle. Barra vasca -keihästulokset on sittemmin pyyhitty tilastoista, ja normaalin keihäänheiton tuloksia Saarikoski ei Tilastopajan mukaan kerännyt.

Barra vascaa kokeili myös aikansa suomalainen superjulkkis, keihäänheiton olympiavoittaja Tapio Rautavaara. Vuonna 1956 jo keihäänheiton jousiammuntaan ja viihdemaailmaan vaihtanut Rautavaara heitti pyörähdystekniikalla 84,54.

Tilastoiduissa tuloksissa suomalaisista ovat eri keihäsmalleilla heittäneet yli 93-metrisen kaaren Räty, Pentti Sinersaari, Raimo Manninen, Seppo Hovinen, Hannu Siitonen ja Aki Parviainen, jonka tulos 93,09 vuodelta 2000 on voimassa oleva Suomen ennätys. Jan Zeleznyn ME on 98,48.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?