52-vuotias suomalainen opettaja hämmästytti Frankfurtin maratonilla: ”Jos olisin tiennyt edellä juoksevien iät...”

Julkaistu:

YLEISURHEILU
Yrjö Pesonen sykähdytti Frankfurtin maratonilla viikonloppuna.
Yrjö Pesosen vauhti ei laannu.

52-vuotias maratoonari juoksi sunnuntaina Frankfurtissa ajan 2.29.17. Se on uusi 50-vuotiaiden Suomen ennätys ja korkealla tilastossa muutenkin: vain seitsemän suomalaista on juossut tänä vuonna Pesosta nopeammin.

– Olisin voinut lähteä vähän rohkeamminkin matkaan. 2.28 olisi voinut olla haarukassa, Joensuussa opettajana työskentelevä Pesonen arvioi.

Hän paransi omissa nimissään ollutta 50-vuotiaiden SE:tä yli minuutilla. Viime vuonna hän juoksi Frankfurtissa 2.30.25 ja oli silloin kisan paras yli 50-vuotias. Nyt itävaltalainen Harald Bauer oli hieman nopeampi ajallaan 2.29.07.

– Sen verran olisin ilman muuta voinut laittaa peliin lisää, jos olisin tiennyt edellä juoksevien iät!


Pesonen on seitsemänkertainen maratonin Suomen mestari (aikavälillä 1992–2006), ja hän edusti Suomea muun muassa EM-kisoissa Münchenissä 2002 ja MM-kisoissa Helsingissä 2005. Hänen ennätyksensä on 2.17.05.

– Huippuaikoina matkaan lähdettiin 3.10:n–3.15:n kilometrivauhtia. Nyt juoksin 3.32:n kilometrejä, Pesonen vertaa.

Joku on laskenut, että 40 ikävuoden jälkeen huippumaratoonarin tulokset laskevat 1,5 minuuttia per vuosi. Pesonen on todistanut, että tulostaso ei välttämättä laske niin nopeasti.

– Totta kai se vaatii niitä treenejä, jotka tuottavat kipua. Olen tehnyt 8x800 metrin ja 2x10x200 metrin vetoja. Jos tekisin pelkästään pitkiä lenkkejä, saisin tyytyä 2.40:n aikoihin, Pesonen ynnää.

– Lihaskuntoa ja voimaharjoittelua voisin tehdä enemmän, mutta siinäkin on se riski, miten paikat kestävät.


Pesosen uralle osui viiden vuoden jakso, jolloin hänellä oli paljon jalkavammoja ja -leikkauksia. Muuten hän on ollut varsinainen sitkeyden perikuva pitkällä urallaan. Alle 2.20:n hän on juossut kymmenen kertaa.

– Juoksin 30 vuotta sitten vuonna 1986 ajan 2.31.23. Jotenkin tuntuu, että nyt tässä on yksi ympyrä sulkeutunut, hän sanoo viitaten tuleviin juoksuihin.

Etkö siis mieti vielä 55-vuotiaiden SE:tä..?

– En ajattele niin pitkälle! Nyt pitää hengähtää ja miettiä, vieläkö jaksan lähteä tuollaiseen projektiin. Kuntoilua jatkan ilman muuta.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt