Suomalainen aiturikomeetta tähtää Ruotsi-ottelussa tuplavoittoon - Yleisurheilu - Ilta-Sanomat

Aiturikomeetta tähtää Ruotsi-ottelussa tuplavoittoon

Hilla Uusimäki on parantanut tänä kesänä päämatkansa ennätystä kuudessa kilpailussa.

Tilaajille

Hilla Uusimäki urakoi Ruotsi-maaottelussa kolme matkaa.­

3.9.2016 10:00

400 metrin sileää ja aitoja juoksevalla Hilla Uusimäellä on ollut todellinen unelmien kesä. Vai mitä sanotte tästä: aidatulla ratakierroksella ennätys on parantunut 2,22 sekuntia, ilman aitoja juostulla 0,89 sekuntia!

»Kesä on mennyt loistavasti. Talven treenikausi meni hyvin, mutta en uskonut näin koviin aikoihin. Ei ole tarvinnut monesta kisasta huonolla mielellä lähteä», 20-vuotias Uusimäki sanoo.

Kauden päätavoitteena mielessä välkkyivät Amsterdamin EM-kisat. Aidoissa kisaraja (57,90) meni rikki jo toisella yrittämällä, kun Uusimäki kellotti juhannusviikolla Jyväskylässä 57,66.

Amsterdamissa Uusimäki oli yksi joukkueen venyjistä. Uusi ennätys 57,59 toi paikan välieriin.

»EM-kisat jännittivät aika paljon, sillä en ollut noin isoissa kisoissa aiemmin ollut. Mutta sopiva jännitys auttaa minua yleensä.»

Samoin kova kilpailu, jota Uusimäellä on ollut tarjolla kotimaassakin. Peräti neljä naista alitti EM-kisojen tulosrajan aidoissa. Uusimäki puristi ennätyksestään kymmenyksiä taas Kalevan kisoissa, joissa hän otti mestaruuden loppusuoran taistelussa Viivi Lehikoisen kanssa.

Viimeksi kiriapua antoi Islannin Arna Stefanía Gudmundsdottir 22-vuotiaiden Pohjoismaiden ja Baltian mestaruus­kisoissa. Voittoon juossut Gudmundsdottir veti Uusimäen aikaan 56,33, jolla meni rikki Petra Stenmanin 20 vuotta vanha ikäluokan Suomen ennätys.

»Kyllä se kummasti auttaa, kun on joku rinnalla juoksemassa siinä vaiheessa kun maitohapot ovat jaloissa», Suomen kaikkien aikojen listalla viidentenä oleva Uusimäki sanoo.

UUSIMÄKI ON juossut tällä kaudella kymmenen aitakisaa; ennätys on parantunut niistä peräti kuudessa!

Ennen tätä kautta Uusimäen aitaennätys oli Ruotsi-maaottelussa 2014 juostu 58,55. Viime kesänä ennätystä ei tullut loukkaantumisen takia.

»Alkukesällä oli jalkaterässä rasitusmurtuman esiaste, enkä voinut juosta paljon aitakisoja. Niitä pitäisi saada, jotta saisi rytmin aitomiseen.»

Hilla Uusimäki ei ole vielä päättänyt, onko hänen päämatkansa 400 metrin sileä vai aidat.­

Milla Kelon valmentama juoksija teki kuitenkin hyvää jälkeä sileällä, joten huolta ei ollut.

»Viime kesä ei ollut mikään epäonnistuminen. Kesän jälkeen oli toki puhetta siitä, että nyt keskitytään aitatekniikkaan», Uusimäki kertoo. Se näkyy tuloksissa.

»Aitojen lukeminen on parantunut. Kun ennen saattoi tulla sipsutuksia ennen aitoja, niin nyt pystyn juoksemaan aidat aina samanlaisella rytmillä.»

Uusimäki harrasti yleisurheilun rinnalla pitkään muun muassa joukkuevoimistelua ja hiihtoa. Hänellä on vielä pohtimista siinäkin, onko hänen päälajinsa 400 metrin sileä vai aidat.

»Ehkä se on jatkossa aidat, mutta haluan pitää sileän siinä rinnalla.»

 Ruotsi-ottelussa on aina sellainen tunnelma, että voimia tulee.

Viikonlopun Ruotsi-ottelussa hän urakoi molemmat ja vielä päälle pitkän viestin.

»Tein saman jo viime vuonna. Vähän se arvelutti, miten jaksaa viestin aitojen päälle. Hyvin se kuitenkin meni, Ruotsi-ottelussa on aina sellainen tunnelma, että voimia tulee.»

Suomen naiset katkaisivat Ruotsin voittoputken viime syksynä Tukholman olympiastadionilla. Omaa voittoputkea lähdetään jatkamaan Tampereen Ratinaan.

»En ole katsonut tilastoja, mutta tavoitteena on ilman muuta voittaa molemmat lajit ja pitää ennen kaikkea ruotsalaiset takana. Toivottavasti tulee vielä hyviä aikojakin.»

Urheilusanomat 35/2016

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?