Britannian olympiasankarin veli uhataan karkottaa maasta: ”Minut tapetaan siellä” - Yleisurheilu - Ilta-Sanomat

Britannian olympiasankarin veli uhataan karkottaa maasta: ”Minut tapetaan siellä”

Kaksi kultaa Riossa voittanut Mo Farah ei ole tekemisissä veljiensä kanssa.

Mo Farah on moninkertainen olympiavoittaja, mutta hänen veljellään on ollut hyvin erilainen elämä.

28.8.2016 10:26

Yksi Britannian suurimmista olympiasankareista, Mo Farah, voitti Riossa toisissa olympialaisissa peräkkäin kultaa sekä 5 000 että 10 000 metrillä.

Farah oli kahdeksanvuotias saapuessaan Britanniaan syntymämaastaan Somaliasta. Hänen mukanaan oli hänen kaksivuotias veljensä Ahmed.

Veljeksillä on ollut hyvin erilainen polku elämässään. Mo oli jo nuorena lahjakas ja kunnianhimoinen urheilija. Hän asuu nykyään Yhdysvalloissa vaimonsa ja neljän lapsensa kanssa.

Ahmed lopetti koulun kesken ja työskenteli sen jälkeen varastossa. Hän oli osallisena puukotustapauksessa vuonna 2011 ja hänet tuomittiin vankilaan 4,5 vuodeksi.

Hän pääsi vapauteen etuajassa, mutta hänet saatetaan karkottaa maasta, koska hänellä ei ole Britannian kansalaisuutta.

– En ole paha ihminen. Tein virheen ja maksan nyt siitä, Ahmed Farah kertoi Daily Mirrorille.

Hän pelkää tulevansa tapetuksi, jos joutuu takaisin Somaliaan.

– Minulla ei ole siellä mitään toivoa. Pelkään henkeni puolesta. Minulla ei ole juuria siellä. Minut tapetaan, koska olen erilainen ja koska perheeni pakeni sieltä.

– Erotun joukosta selvästi. Olen muslimi ja rukoilen, mutta asiat kuten tatuointi ovat kiellettyjä sharia-lain mukaan.

Mo Farah voitti Riossa kaksi kultaa.

Farah sanoo, että hän on muuttunut vankilassa ja haluaa kääntää elämänsä suunnan. Hän uskoo, että veli olisi voinut auttaa häntä jo aiemmin.

– Minä ja Mo emme ole missään yhteydessä. Olen tietysti äärimmäisen ylpeä hänestä, ja hän varmasti saavuttaa vielä enemmän. Mutta en tiedä, miten minulle käy.

– Kun Mo oli lähistöllä, hän oli veli. Olisinko vaikeuksissa jo hän olisi edelleen läsnä? En usko. Mutta hän ei ollut kertomassa minulle, miten toimia.

Myös toinen veli, Mahad, on huolissaan Ahmedin kohtalosta.

– Jos Ahmed lähtee, menetän ison osan elämästäni. Tilanne on hämmentävä. Mo on jossain kaukana ja ansaitsee omaisuuksia, kun samaan aikaan toinen veli odottaa, joutuuko hän karkotetuksi.

Mo Farah etääntyi veljistään, kun hän muutti kotoaan tätinsä luo sen jälkeen, kun hänen lahjakkuutensa oli huomattu. Mo ei kutsunut veljiään häihinsä vuonna 2010. Farahilla on kaksoisveli nimeltä Hassan, joka asuu Somaliassa. Mo Farah toi hänet katsomaan Lontoon olympialaisia vuonna 2012. Neljä muuta veljeä asuu Britanniassa.

Etäisistä väleistä huolimatta veljet seurasivat Farahin suorituksia Riossa.

– Kun hän ylitti maaliviivan, olimme kaikki hyvin onnellisia.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?