Riosta suljettu Jelena Isinbajeva sai KOK:n vastuutehtävän – näin suomalainen urheilupomo kommentoi kritisoitua valintaa - Yleisurheilu - Ilta-Sanomat

Riosta suljettu Jelena Isinbajeva sai KOK:n vastuutehtävän – näin suomalainen urheilupomo kommentoi kritisoitua valintaa

Venäläinen seiväshyppytähti valittiin Kansainvälisen olympiakomitean KOK:n urheilijavaliokuntaan.

Jelena Isinbajeva riemuitsi valinnastaan KOK:n urheilijavaliokuntaan.

19.8.2016 15:13

Kaksinkertainen seiväshypyn olympiavoittaja ja maailmanennätyksen haltija Jelena Isinbajeva sai venäläismedian sanoin viimein voittonsa myös Riossa. Isinbajeva ei saanut lupaa kilpailla Rion olympianäyttämöllä, koska venäläiset yleisurheilijat on suljettu laajan dopingskandaalin vuoksi kansainvälisistä kilpailuista.

Venäläinen seiväshypyn suurnimi Isinbajeva, joka ei ole itse jäänyt koskaan kiinni dopingista, on ollut kilpailukiellostaan raivoissaan. Isinbajeva on haukkunut Kansainvälisen olympiakomitean KOK:n päättäjät, lajiliitot ja ulkomaiset kilpakumppaninsa kovin sanoin.

Rio de Janeiroon matkustanut Isinbajeva sai kuitenkin torstaina balsamia haavoihinsa. Isinbajeva valiittiin KOK:n urheilijavaliokunnan jäseneksi kolmen muun urheilijan (Saksan Britta Heidemannin, Korean Seug-Min Ryun ja Unkarin Daniel Gyurtan) ohella. Valittujen toimikausi kestää kahdeksan vuotta. Heistä tuli samalla KOK:n jäseniä.

Uudet KOK:n urheilijavaliokunnan jäsenet unkarilainen uimari Daniel Gyurta (vas.), venäläinen seiväshyppääjä Jelena Isinbajeva, korealainen pöytätennispelaaja Seug-min Ryu (toinen oik.) ja saksalainen miekkailija Britta Heidemann poseerasivat yhteiskuvassa perjantaina 18.8.2006. Joukon keskellä urheilijavaliokunnan puheenjohtaja, yhdysvaltalainen jääkiekkoilija Angela Ruggiero.

Venäjällä valintaa hehkutettiin ylistyssanoja säästelemättä. Isinbajeva julisti toimivansa jatkossa puhtaiden urheilijoiden oikeuksien puolustajana ja linkkinä kansainvälisen urheiluyhteisön ja Venäjän välillä. Joissain urheilijapiireissä läheisissä väleissä Venäjän valtaeliitin kanssa olevan Isinbajevan valintaa on myös arvosteltu. Tähtiurheilija ei ole esimerkiksi koskaan kritisoinut Venäjän valtiojohtoista dopingjärjestelmää.

Mitä mieltä olet Isinbajevan valinnasta KOK:n tuore suomalaisjäsen Sari Essayah?

– Urheilijat saavat äänestää henkilöt urheilijavaliokuntaan. Isinbajeva sai käsittääkseni paljon ääniä. Urheilijat ovat saaneet äänestää ketä haluavat. Demokratiassa ei ole vääriä tuloksia.

KOK kertoi, että urheilijavaliokunnan uusista jäsenistä äänesti kaikkiaan 5 185 Riossa kilpailevaa urheilijaa. Isinbajeva sai äänestyksessä 1 365 ääntä. Urheilijavaliokunta ottaa kantaa moniin kansainvälistä kilpailua koskeviin kysymyksiin. Valiokunnan puheenjohtaja (tällä hetkellä yhdysvaltalainen jääkiekkoilija Angela Ruggiero) edustaa ryhmäänsä KOK:n hallituksessa.

KOK:n jäseneksi valittu kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah hymyili ulkoministeri Timo Soinin kanssa Rio de Janeiron olympiakisojen aikaan.

– Urheilijavaliokunnalle on haluttu antaa (KOK:n puheenjohtajan) Thomas Bachin toimikaudella aikaisempaa isompi rooli. Urheilijoita halutaan kuulla yhä enemmän heitä koskevissa asioissa. Siinä mielessä urheilijavaliokunnalla on tärkeä rooli.

Mitä uskot Isinbajevan tuovan KOK:n toimintaan?

– Se riippuu siitä, millaisen otteen hän ottaa työssään ja millaisiin asioihin hän haluaa vaikuttaa. Ruggiero edustaa urheilijavaliokuntaa hallituksessa, mutta urheilijakomission kannat syntyvät demokraattisella päätöksenteolla.

Uskotko, että Isinbajeva onnistuu toimimaan sanojensa mukaan linkkinä Venäjän ja kansainvälisen urheiluyhteisön välillä?

– Onhan KOK:ssa ollut venäläisiä jäseniä muutenkin. Paljon riippuu siitäkin, ajattelevatko nämä urheilijat olevansa lajinsa vai maansa lähettiläitä. Minusta on tärkeää, että Isinbajeva kuten kaikki muutkin ovat aktiivisia urheilijakomissiossa ja tuovat sen kautta asioita esille.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?