Pekka Holopaisen kommentti: Olympiayleisurheilun ohjelma on häpeällinen epäonnistuminen – ”Miksi meitä kohdellaan näin?” - Yleisurheilu - Ilta-Sanomat

Olympiayleisurheilun ohjelma on häpeällinen epäonnistuminen – ”Miksi meitä kohdellaan näin?”

Kuuden lajin huiput on arvostettu Rio de Janeirossa kakkoskategorian väeksi, kirjoittaa Pekka Holopainen Rion olympiastadionilta.

Kuudenneksi olympiafinaalissa loikkinut Nelson Evora kritisoi päättäjien sorvaamaa ohjelmaa.­

16.8.2016 19:48

– Miksi meitä kohdeltiin näin? Tämä oli epäkunnioittavaa urheilulajiamme kohtaan.

Näin lausui tiistaina aamupäivällä Rio de Janeiron olympiastadionilla Portugalin urheilun elävä legenda, kolmiloikkaaja Nelson Evora. Yleensä yleisurheilijat käyvät tähän aikaan olympiakisoissa puhumassa medialle lajikarsintansa jälkeen, mutta Evora kommentoi jo loppukilpailun 6. sijaansa.

Kun hän nousi kahdeksan vuotta sitten kultapallille Pekingissä, loppukilpailu oli urheiltu silloin kuin olympiakisoissa pitääkin: täpötäyden Linnunpesä-stadionin iltavaloissa. Samat valot ovat häikäisseet Norsunluurannikolla syntynyttä heinäsirkkaa myös mitalinhohtoisissa MM-finaaleissa.

Samaan aikaan kuin kirjoitan tätä, Christian Taylor, Will Claye ja Bin Dong saavat olympiastadionin pääkatsomon edessä kolmiloikan mitalit kaulaansa, muutaman tuhannen alkukilpailujen jälkeen paikalle jääneen katsojan todistaessa seremoniaa.

Clay, Taylor ja Dong juhlivat mitaleitaan harvalukuisen yleisön edessä.­

Olympiakisojen yleisurheilun ohjelma on häpeällinen epäonnistuminen. Evora on kotimaansa mediassa puhunut asiasta niin kauan kuin kolmiloikan loppukilpailun ajankohta on tiedetty.

Kimmoisuusihmeiden kohtalon jakavat tai jakoivat jo kuuden muunkin stadionlajin olympiavaliot. Suoritustasoon ajankohta ei näytä vaikuttavan: kaksi maailmanennätystä on jo lähes tyhjällä stadionilla nähnyt päivänvalon.

– Yritimme puhua heille (paikalliset kisajärjestäjät) järkeä asiassa, mutta se meni kuuroille korville. Aamufinaalien logiikka ei avautunut meille. Olympiakisat ja yleisurheilun iltafinaalit ovat olleet pyhä asia. Näin he myös köyhdyttävät iltakilpailujen antia, sauhusi eräs Kansainvälisen yleisurheiluliiton IAAF:n edustaja Ilta-Sanomille.

Christian Taylor voitti olympiakultaa tuloksella 17,86. Kuvan viimeinen hyppy oli valtavan pitkä, mutta niukasti yliastuttu.­

Brasilia on kaikkea muuta kuin yleisurheilumaa. Kun stadion ei täyty edes illalla, aamulla täällä on pahimmillaan suorastaan aavemaista. Siinä miljöössä sitten ensin kilpailutetaan ja hetken päästä palkitaan maailman parhaat yleisurheilijat.

– Kolmiloikka on vuosia ollut yleisurheilun laadukkaimpia kenttälajeja. Katsoimme tehneemme tarpeeksi, jotta olisimme ansainneet tasaveroisen kohtelun muiden lajien kanssa, sanoi Evora.

Ei riittänyt. Keihäänheiton lobby on onnistunut paremmin. Antti Ruuskanen ja Tero Pitkämäki sinkauttavat 800-grammaista putkea tropiikin pimeälle taivaalle sekä torstaina että lauantaina – kunhan sinne asti tiensä selvittävät.

Miesten kolmiloikan olympiafinaalin tulokset:

1) Christian Taylor, USA 17,86 2) Will Claye, USA 17,76 3) Dong Bin, Kiina 17,58 4) Cao Shuo, Kiina 17,13 5) Jhon Murillo, Kolumbia 17,096) Nelson Evora, Portugali 17,037) Troy Doris, Guyana 16,908) Lazaro Martinez, Kuuba 16,689) Alberto Alvarez, Meksiko 16,5610) Benjamin Compaore, Ranska 16,5411) Xu Xiaolong, Kiina 16,4112) Karol Hoffmann, Puola 16,31

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?