Tässä on olympialaisten rohkein mies – ”Nyt tuntuu hyvältä puhua siitä avoimesti” - Yleisurheilu - Ilta-Sanomat

Tässä on olympialaisten rohkein mies – ”Nyt tuntuu hyvältä puhua siitä avoimesti”

Zane Robertson ei vaikene Kenian dopingista, vaikka hänet on uhattu tappaa.

Kenian Caleb Ndiku (oik.) pullisteli Zane Robertsonille veljellisesti Kansainyhteisön kisoissa 2014. Riossa kenialaisten suhtautuminen on ollut tuimempaa.

13.8.2016 15:15

UUSISEELANTILAINEN kestävyysjuoksija Zane Robertson tunsi todennäköisesti tyydytystä kuulleessaan torstai-illan uutispommin. Kenialainen valmentaja oli jäänyt kiinni Riossa yrittäessään antaa dopingnäytteen juoksija Ferguson Rotichin puolesta.

Vain muutamia tunteja aikaisemmin Robertson oli tehnyt Uuden-Seelannin yleisurheilijoiden tiedotustilaisuudessa runollisen ennustuksen:

– Olen varma, että pian taivas avautuu ja sade tulee.

ROBERTSON, 26, viittasi kestävyysjuoksuun ja dopingiin, erityisesti Keniaan. Hän muutti maahan 17-vuotiaana yhdessä kaksoisveljensä Jaken kanssa harjoitellakseen kestävyysjuoksua. Vanhempansa he näkivät seuraavan kerran seitsemän vuoden päästä.

Myös Robertsonille on tarjottu Keniassa kiellettyjä keinoja. Hän kertoi Ilta-Sanomille, kuinka tapasi sattumalta kenialaiset dopingtestaajat kuuluisan huippujuoksijan kotona.

– Sanoin heille ”moi, oletteko täällä testaamassa?”. Vastaus oli ”ei, olemme vain kavereita”, Robertson kertoi.

Zane Robertson kisaa 10000 metrin loppukilpailussa, joka alkaa Suomen aikaa sunnuntaiaamuna kello 3.55.

Yksi testaajista esitteli Robertsonille poikansa ja sanoi tämän olevan lääkäri.

– He vihjasivat, että voimme tehdä saman sinullekin. Urheilija joka asui siellä, oli yksi maailman parhaista. Kun hän katsoi minuun, hänen päänsä oli alhaalla. Hän tiesi, mitä ajattelen kielletyistä aineista.

ROBERTSON on viime kuukausien aikana puhunut äänekkäästi kestävyysjuoksun dopingongelmasta. Hän on myös kertonut tiedoistaan antidopingviranomaisille. Juoksijan suorapuheisuus on johtanut tappouhkauksiin.

Nykyisin Robertson asuu Etiopiassa. Keniassa on hänelle liian vaarallista. Hän ei silti kadu eikä vaikene.

– Olen pitänyt tämän aiheen sisälläni muutaman vuoden ajan, mutta nyt tuntuu hyvältä puhua siitä avoimesti, Robertson sanoi.

– Olen paljastanut paljon. Ainakin maailma kiinnittää nyt asiaan huomiota. Tiedetään, että asian ympärillä on kysymysmerkkejä.

Zane Robertson on puhunut avoimesti kestävyysjuoksun dopingongelmasta.

Robertsonin mielestä lajiliitot ja antidopingviranomaiset ovat useissa maissa korruptoituneita.

– He ottavat vähän lisää rahaa, hankkivat uuden kellon ja auton, ja testitulos on kadonnut.

SUOMEN AIKAA sunnuntaiaamuna kympillä juokseva Robertson on saanut kokea kenialaisjuoksijoiden vihan myös Rio de Janeiron kisakylässä.

– Näin Kenian joukkueen lenkillä aamulla, ja monet heistä eivät halunneet katsoa minua. Se on minulle okei. Illalla sain osakseni vihaisia tuijotuksia ruokailusalissa, Robertson kertoi.

– Mitä vikaa siinä on, että minä en pidä huijareista? Minulla ei ole mitään kenialaisia tai venäläisiä vastaan, mutta huijareita vastaan on. Jos teet jotain kiellettyä, jota minä en voi tehdä, painu pois, jätä urheilu.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?