Lontoon keihäsmitalisti kärysi dopingista – Antti Ruuskanen nousee hopealle - Yleisurheilu - Ilta-Sanomat

Lontoon keihäsmitalisti kärysi dopingista – Antti Ruuskanen nousee hopealle

Ukrainan Oleksandr Pjatnytsja on kärynnyt dopingista, kertoo KOK.

Keihään mitalikolmikko Lontoon olympialaisissa: Trinidad ja Tobagon Keshorn Walcott (kesk.) voitti kultaa, Ukrainan Oleksandr Pjatnytsja (vas.) hopeaa ja Suomen Antti Ruuskanen (oik.) pronssia. Elokuussa 2016 Pjatnytsjan ilmoitettiin kärynneen uusintatesteissä turinabolista.­

10.8.2016 0:37

Lontoon olympialaisissa neljä vuotta sitten hopeaa voittanut ukrainalainen Oleksandr Pjatnytsja on kärynnyt uusintatesteissä dopingista, Kansainvälinen olympiakomitea KOK tiedotti varhain keskiviikkoaamuna Suomen aikaa.

31-vuotias ukrainalaisheittäjä kärysi turinabol-nimisestä anabolisesta steroidista.

Uusintatestien tuloksen myötä Pjatnytsjan suoritus Lontoossa mitätöidään ja hän menettää voittamansa hopeamitalin. Tällöin Lontoossa pronssia saavuttanut Antti Ruuskanen saa hopeaa ja Tshekin Vítězslav Veselý nousee pronssille.

Tero Pitkämäen sijoitus nousee myös pykälän neljänneksi.

IOC gets paperwork done on 4 more retest cases from 2008/2012: Ukraine's P'yatnytsa loses his javelin silver pic.twitter.com/i0YNOpE16H— Matt Slater (@mjshrimper) August 9, 2016

Jos twiitti ei näy, sen voi katsoa täältä.

KOK on kehottanut Ukrainan olympiakomiteaa palauttamaan hopeamitalin ja muut kunnianosoitukset mahdollisimman pian. Pjatnytsja heitti Lontoossa vuonna 2012 hopealle tuloksella 84,51. Ukrainalaisen ennätys on aiemmin samana vuonna heitetty 86,12.

Lontoon olympialaisten keihäskisa päättyi Trinidad ja Tobagon Keshorn Walcottin voittoon tuloksella 84,58. Seitsemän senttiä vähemmän heittänyt Pjatnytsja oli toinen ja lukemat 84,12 heittänyt Antti Ruuskanen kolmas. Viidenneksi sijoittuneen Tero Pitkämäen tulos oli 82,80.

Pjatnytsja ei ole saavuttanut urallaan muita arvokisamitaleja kuin Lontoon olympiahopean. Tänä vuonna ukrainalainen heitti parhaimmillaan 83,28 toukokuun alussa Kiovassa.

Pjatnytsjan oli tarkoitus osallistua Rion olympialaisiin, mutta käryn myötä olympiamatka Brasiliaan jää väliin.

Olympiahopeamitalistiksi nouseva Antti Ruuskanen matkustaa tänään keskiviikkona Rioon. Ruuskanen teki sunnuntaina viimeisen heittoharjoituksensa ennen olympialaisia.

32-vuotias pielavetinen kuuluu Rion olympialaisissa Suomen mitalitoivoihin. Aiemmin tänä kesänä EM-pronssia voittanut Ruuskanen reväytti keihään EM-finaalissa reiden lähentäjälihaksen. Ruuskasen mukaan vamma on parantunut täysin.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?