Venäjän dopingvyyhdin paljastanut urheilija kertoo avoimesti kauhukokemuksistaan – ”Pitäisi hirttää” - Yleisurheilu - Ilta-Sanomat

Venäjän dopingvyyhdin paljastanut urheilija kertoo avoimesti kauhukokemuksistaan – ”Pitäisi hirttää”

Maailman antidopingtoimiston Wadan tietolähde Julia Stepanova kertoi dopinginkäytöstään Venäjällä.

Julia Stepanova kertoi espanjalaislehdelle kokemuksiaan Venäjän dopingjärjestelmästä.

2.8.2016 5:59

– Masentunut – ja se on lievästi sanottu!

Näin vastasi venäläisjuoksija Julia Stepanova dopinginkäytöstä aiheutuneeseen henkiseen olotilaan espanjalaislehti Marcan haastattelussa.

Vaihtoehtoja ei kuitenkaan ollut – ei hänellä eikä muillakaan venäläisurheilijoilla.

– Dopingjärjestelmässä olivat lahjakkaimmat nuoret urheilijat, jotka uskoivat siihen, mitä valmentajat ja managerit sanoivat. Ja tottelivat aina heidän määräyksiään. Jos 17–18-vuotiaalle urheilijalle sanotaan, että ota dopingia, ”koska niin tekee koko maailma”, niin hyvin harva tämän ikäinen tekee toisin, Stepanova kuvasi Venäjän järjestelmällistä dopingohjelmaa.

– Jos urheilija kuitenkin teki toisin, nämä urheilijat menettivät kaiken menestymismahdollisuuden, Stepanova lisäsi.

Julia Stepanova sanoo törmänneensä Venäjän dopingjärjestelmään jo vuonna 2007.

Stepanova sanoi törmänneensä johdettuun dopinginkäyttöön jo vuonna 2007. Hän sanoi huomanneensa dopingin vaikutuksen selvästi.

– Harjoittelu oli paljon helpompaa kuin aikaisemmin ja oli helpompi päästä kovalle intensiteettitasolle. Nyt oloni tuntuu kuitenkin paljon paremmalta, kun juoksen hitaammin mutta puhtaana. Tunne on täysin erilainen.

Stepanova oli avainasemassa saksalaisen tv-yhtiön ARD:n dopingdokumentista, josta koko Venäjän dopingvyyhti alkoi purkautua joulukuussa 2014.

Stepanova oli aviomiehensä Vitali Stepanovin kanssa yksi tärkeimmistä Maailman antidopingtoimiston Wadan tietolähteistä, mikä aiheutti muun muassa venäläisten yleisurheilijoiden sulkemisen EM- ja olympiakisoista.

Julia Stepanova asuu miehensä Vitalin ja poikansa Robertin kanssa salaisessa paikassa Yhdysvalloissa. Perhe on saanut uhkauksia sen jälkeen, kun pariskunta kertoi Venäjän valtiojohtoisesta dopingista.

Stepanova sai juosta Amsterdamin EM-kisoissa, mutta Rioon hän ei pääse. Kansainvälinen olympiakomiteaa linjasi heinäkuussa, että urallaan aiemmin kärynneet venäläisurheilijat eivät voi osallistua Rion olympiakisoihin.

– Olemme siitä hyvin pettyneitä. Meidän mielestämme Juliaa on kohdeltu epäreilusti, aviomies Vitali Stepanov sanoi.

Stepanova sanoo saaneensa ”vasikkana olemisesta” paljon uhkauksia.

– Useimmat niistä ovat tulleet sosiaalisen median kautta. Jotkut niistä ovat todella iljettäviä kuten kirjeet, joissa sanotaan pojallemme, että me vanhemmat olemme paholaisia ja että meidät pitäisi hirttää, Vitali Stepanov kuvasi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?