ME-nainen ja hallitseva maailmanmestari kärysi toukokuussa – saa silti osallistua Rion olympialaisiin - Yleisurheilu - Ilta-Sanomat

ME-nainen ja hallitseva maailmanmestari kärysi toukokuussa – saa silti osallistua Rion olympialaisiin

Kiinalainen Liu Hong sai vain kuukauden kilpailukiellon.

Kiinalainen ME-nainen ja hallitseva 20 kilometrin kävelyn maailmanmestari Liu Hong antoi positiivisen dopingnäytteen toukokuussa. Liu pääsee jahtaamaan Rio de Janeirossa olympiakultaa, sillä hän sai vain kuukauden kilpailukiellon.

30.7.2016 15:44

Viime vuonna Pekingissä 20 kilometrin kävelyn maailmanmestaruuden voittanut kiinalainen Liu Hong saa osallistua Rio de Janeiron olympialaisiin toukokuisesta dopingkärystään huolimatta.

29-vuotias Liu antoi positiivisen dopingnäytteen toukokuisissa kävelyn MM-joukkuekilpailuissa Roomassa.

Inside the Games -sivusto kertoo kiinalaiskävelijän olevan kansainvälisen yleisurheiluliiton IAAF:n sanktiolistalla vain kuukauden mittaisessa kilpailukiellossa 13. kesäkuuta–13. heinäkuuta.

Näin hän on vapaa kisaamaan 20 kilometrin kävelyn olympiakullasta 19. elokuuta.

Liverpoolin ja Ranskan maajoukkueen Mamadou Sakho jäi Inside the Games -sivuston mukaan kiinni samasta aineesta kuin kiinalainen ME-kävelijä ja maailmanmestari Liu Hong.

Liverpool-Sakholla sama aine

Inside the Gamesin mukaan Liu jäi kiinni samasta nesteenpoistajasta kuin Liverpoolin ja Ranskan maajoukkueen puolustaja Mamadou Sakho.

Myös Sakho sai aineen käytöstä 30 päivän kilpailukiellon eli saman mittaisen pannan kuin Liu.

Sakhon tapauksessa oli epäselvyyksiä, ja hänen lakimiehensä väittivät, ettei rasvanpolttoon tarkoitettu aine ole kiellettyjen aineiden listalla.

Sakho jäi kiinni 17. huhtikuuta, ja Euroopan jalkapalloliitto UEFA ilmoitti heinäkuun alussa lopettavansa dopingtapauksen tutkinnan.

Liu Hong (oik.) ja Lu Xiuzhi tulivat sopuisasti maaliin Pekingin MM-kisoissa 2015. Liu ja Lu sopivat matkalla, että Liu saa voittaa, joten kiinalaiskaksikko käveli kaksoisvoittoon peräkkäin samalla ajalla.

MM-kulta ilman kamppailua

Pekingissä Liu voitti kultansa ilman loppukiriratkaisua, sillä hän ja toiseksi sijoittunut Lu Xiuzhi olivat sopineet matkan varralla, että Liu saa kokeneempana urheilijana tulla maaliin ennen ”pikkusiskoaan.”

Liu ja Lu kävelivät kaksoisvoittoon täsmälleen samalla ajalla 1.27,45 ilman loppukiriä.

Liu on saavuttanut kotikisakullan lisäksi kolme muutakin MM-mitalia 20 kilometrin kävelystä. Hopeaa hän sai Daegussa 2011, pronssia Berliinissä 2009 ja Moskovassa 2013.

Viime vuoden kesäkuussa Liu käveli 20 kilometrin maailmanennätyksen 1.23,38.

Kuvassa tuoretta dopingkäryään selittävällä Alex Schwazerilla on sama valmentaja kuin kuukauden kilpailukiellon dopingin käytöstä saaneella Liu Hongilla.

Valmentajalla muitakin kärynneitä

Liun valmentajana toimii italialainen Sandro Damilano, joka valmensi aiemmin maanmiestään Alex Schwazeria.

Olympiavoittoon Pekingissä 50 kilometrillä kävellyt Schwazer jäi ennen Lontoon olympialaisia kiinni epon käytöstä ja sai neljän vuoden kilpailukiellon.

Tänä vuonna Schwazer jäi uudelleen kiinni dopingista, nyt anabolisista steroideista.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?