Suomalaismanageri tyrmää uutisen Abdelrahmanin sulkemisesta Riosta: ”Käsittämätön höpöhöpö-juttu” - Yleisurheilu - Ilta-Sanomat

Suomalaismanageri tyrmää uutisen Abdelrahmanin sulkemisesta Riosta: ”Käsittämätön höpöhöpö-juttu”

Manageri Jukka Härkösen mukaan Ihab Abdelrahmanin positiiviseen dopingnäytteeseen liittyy paljon epämääräisiä asioita.

Jukka Härkösen mukaan tieto Ihab Abdelrahmanin sulkemisesta olympialaisista on ennenaikainen. Tapauksen käsittely on edelleen kesken.

27.7.2016 22:25

Uutistoimisto AFP julkaisi keskiviikkona uutisen, jonka mukaan Egyptin olympiakomitea olisi päättänyt sulkea dopingrikkomuksesta syytetyn keihäänheittäjän Ihab Abdelrahmanin Rion olympialaisista.

AFP:n mukaan Abdelrahman olisi kieltäytynyt matkustamasta Barcelonaan, missä alkuperäisten tietojen mukaan oli tarkoitus tutkia hänen B-näytteensä.

Abdelrahmanin suomalaismanageri Jukka Härkönen tyrmää AFP:n uutisen. Hänen mukaansa tieto Abdelrahmanin sulkemisesta olympialaisista on ennenaikainen.

– Tämä tarina ei pidä paikkaansa. Se on ihan käsittämätön höpöhöpö-juttu, Härkönen kommentoi keskiviikkoiltana Ilta-Sanomille.

Tieto Abdelrahmanin positiivisesta A-näytteestä tuli sunnuntaina. Kuvassa Abdelrahman harjoittelemassa Kuortaneella.

Toisin kuin AFP:n jutussa väitettiin, Abdelrahman ei ole kieltäytynyt saapumasta Barcelonaan ollakseen paikalla, kun B-näyte avataan.

Härkösen mukaan mukaan B-näytettä ei alunperinkään olisi voitu tutkia Barcelonassa, ainakaan ennen Rion kisoja.

– Barcelona ei voi sitä tehdä, koska siellä on tällä hetkellä ihmiset lomalla, ja sitten he lentävät Brasiliaan auttamaan olympiaorganisaation dopingtesteissä. Barcelonan laboratorio ei olisi voinut testata näytettä ennen kuin 30. päivä elokuuta. Se on meille tietysti äärimmäisen paljon liian myöhään. Haluamme saada testin mahdollisimman nopeasti.

Petteri Piironen (vas.) valmentaa Ihab Abdelrahmania.

Nopeuttaakseen prosessia Abdelrahmanin taustajoukot ovat olleet yhteydessä Kansainväliseen yleisurheiluliittoon ja Kansainväliseen antidopingtoimistoon.

– Me olemme hakemalla hakeneet testiä ja pyytäneet IAAF:n ja Wadan apua siitä, mikä akkreditoitu laboratorio voisi ottaa hoitaakseen Barcelonan tehtävän. Barcelonasta pitäisi sitten vain lähettää näytteet sinne, Härkönen kertoo.

Abdelrahman sai tiedon kärystään mediasta

Abdelrahmanin positiiviseen dopingnäytteeseen on julkisuudessa liitetty paljon hämäriä piirteitä. On muun muassa väläytelty, että kyseessä on Egyptin olympiakomitean salaliittoteoria.

Härkönen ei ota kantaa spekulaatioihin, mutta kertoo, että tapauksen ympärillä on paljon epäselvyyksiä.

– Tässä on selvinnyt paljon sellaisia asioita, missä ei ole noudatettu kansainvälisiä sääntöjä. En voi selittää yhtään enempää, mutta sen verran voin sanoa, että sääntöjä ei ole noudatettu.

Ihab Abdelrahmanin suomalaismanageri Jukka Härkönen pitää suojattinsa dopingvyyhteä hyvin sekavana ja epämääräisenä.

Yksi kummallisuus liittyy tapaan, jolla Abdelrahman sai tiedon positiivisesta näytteestään.

– Hän (Abdelrahman) sai tiedon median kautta. Vasta sen jälkeen häneen oltiin yhteydessä paikallisesta ADT:stä, Härkönen kummastelee.

– Pääsääntönä on, että urheilijaa pitää informoida ensin. Eikä senkään jälkeen mikään instituutio voi antaa A-testin tulosta eteenpäin ennen kuin B-testi on käsitelty. Tässä on erittäin paljon epäselvyyksiä, joita nyt selvitellään ja katsotaan, miten käy.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?