”En usko salaliittoteoriaan” – suomalainen asiantuntija kummastelee Abdelrahmanin dopingpommin taustaa - Yleisurheilu - Ilta-Sanomat

”En usko salaliittoteoriaan” – suomalainen asiantuntija kummastelee Abdelrahmanin dopingpommin taustaa

Suomen ADT:n lääketieteellinen johtaja Timo Seppälä pitää salaliittoteoriaa epätodennäköisenä syynä Ihab Abdelrahmanin positiiviseen dopingnäytteeseen.

Suomen ADT:n Timo Seppälä kommentoi Ihab Abdelrahmanin positiivista dopingnäytettä Ilta-Sanomille.

25.7.2016 12:14

Sunnuntai-iltana julki tuli melkoinen uutispommi, kun Egyptin antidopingtoimisto tiedotti maan tähtikeihäänheittäjä Ihab Abdelrahmanin antaneen positiivisen dopingnäytteen. Viime vuoden MM-hopeamiehen kerrottiin kärynneen testosteronista huhtikuussa otetusta näytteestä.

Heti tuoreeltaan tapaukseen liitettiin hämäriä piirteitä, ja muun muassa egyptiläistoimittaja Reem Abulleil pohti, että käryn syy olisi Egyptin olympiakomitean salaliitto Abdelrahmania vastaan. Egyptin yleisurheiluliiton puheenjohtaja Walid Atan on puolestaan vakuuttunut, että kyseessä on kosto.

Abdelrahman itse on vakuuttanut syyttömyyttään.

– Egyptin olympiakomiteassa on paljon pahoja ihmisiä. He välittävät ainoastaan rahasta, eivätkä Egyptistä tai urheilijoista. He tekivät tämän minulle, Abdelrahman kommentoi Ylelle.

Abdelrahmanin B-näyte tutkitaan maanantaina Barcelonassa. Yleisurheilupiireissä erityisesti tapauksen aikajänne on herättänyt kummastusta. Abdelrahmanin suomalaisvalmentaja Petteri Piironen kummasteli Ilta-Sanomille, miten B-näyte voidaan tutkia toisessa maassa maanantaina, jos urheilija on saanut tiedon kärystä sunnuntaina.

Seitsemän vuorokautta

Suomen Antidopingtoimikunnan lääketieteellinen johtaja Timo Seppälä kertoi Ilta-Sanomille maanantaina, että sääntöjen mukaan urheilijan on oikeusturvansa mukaisesti saatava tieto kärystä vähintään seitsemän vuorokautta ennen B-näytteen analysoimista.

– Urheilijalla on seitsemän vuorokautta aikaa antaa selvitys. Hänelle lähtee selvityspyyntö, samoin hänen liitolleen. Urheilija saa itse päättää, tehdäänkö B-analyysia. Jos B-näyte tehdään muualla, niin kyllä se sovitaan urheilijan ja laboratorion aikataulun mukaan.

Seppälän mielestä puheet Egyptin olympiakomitean masinoimasta salaliittoteoriasta kuulostavat epätodennäköisiltä.

– En toki tunne paikallisia olosuhteita, mutta en usko siihen, Seppälä sanoo.

Ihab Abdelrahman on tämän kauden keihään maailmantilastossa viidentenä tuloksella 87,37.

Abdelrahmania syytetään testosteronin käytöstä. Seppälän mukaan elimistön ulkopuolista testosteronia on vaikea antaa urheilijalle ”salaa”.

– Testosteronia on hyvin vaikea antaa ihmisen tietämättä. Sitä voidaan käyttää salvana tai laastarimuodossa, mutta lähinnä testosteronia käytetään joko injektiona tai huonosti imeytyvinä kapseleina. Injektiot, eli lihaksen sisäiset ruiskeet ovat ainoat, jotka tepsivät suhteellisen nopealla ajanjaksolla. En usko salaliittoteoriaan, että joku olisi antanut sitä hänelle.

Selvät hyödyt urheilijalle

Dopingtesteissä tarkkailun alla on testosteronin ja epitestosteronin suhde. Elimistön ulkopuolinen testosteroni sisältää ainoastaan edellä mainittua, kun taas elimistön omassa testosteronissa on molempia.

– Jos testosteronitaso nousee paljon, se on ilmeisesti elimistön ulkopuolelta. Analyysi kestää kuitenkin kauan, kun sitä pitää varmistaa monin tavoin laboratoriossa. Toisin sanoen testosteroni on edelleen hankala analysoitava, Seppälä kertoo.

Sukupuolihormonina tunnetun testosteronin positiiviset vaikutukset urheilijalle ovat Seppälän mukaan selvät.

– Se antaa voimaa lihaksiin ja poistaa ylikuntoa eli toisin sanoen urheilija kykenee harjoittelemaan enemmän.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?