Suomalaiset vanhat kilpakumppanit kertovat – tällainen on Arto Bryggaren uusi DDR-rakas - Yleisurheilu - Ilta-Sanomat

Suomalaiset vanhat kilpakumppanit kertovat – tällainen on Arto Bryggaren uusi DDR-rakas

IS kysyi suomalaisilta urheilijoilta ja lajivaikuttajilta, mitä he muistavat yleisurheilulegenda Heike Drechsleristä.

Pituushypyn aikansa hallitsijaa Heike Drechsleriä pidetään hyvin miellyttävänä ja mukavana persoonana.

24.7.2016 9:15

ILTA-SANOMAT kertoi tällä viikolla entisen aitajuoksijahuipun Arto Bryggaren ja saksalaisen yleisurheilulegendan Heike Drechslerin suhteesta.

Aihe on ollut yleisurheilupiirien kuuma puheenaihe eikä vähiten sen takia, että Helsingin MM-kisoissa 1983 ensimmäisen pituushypyn maailmanmestaruutensa voittanut Drechsler on kuulunut monien suomalaisten suosikkiurheilijoihin.

Helsingin kisoissa ensi­esiintymisensä MM-tasolla tehneen Drechslerin ura oli vaikuttava. Pikajuoksussa ja pituushypyssä kilpaillut urheilija voitti urallaan kaikkiaan 16 arvokisamitalia, joista yhdeksän DDR:n ja loput yhdistyneen Saksan edustajana.

IS pyysi 1980- ja 1990-luvulla kilpailleita suomalaisia huippu-urheilijoita ja yleisurheiluvaikuttajia kertomaan muistojaan nyt 51-vuotiaasta saksalaistähdestä.

Entinen pituushyppääjä ja Suomen ennätyksen haltija Ringa Ropo kilpaili Drechslerin kanssa useissa arvokisoissa. 1990-luvun alussa Ropo tutustui saksalaiseen paremmin Jenassa järjestetyllä parin viikon harjoitusleirillä.

– Hän on aivan ihana, valloittava persoona. Paljon löytyy hymyä, ja voisin kuvitella, ettei se ole muuttunut siitä mihinkään, Ropo sanoi.

Heike Drechsler kuvattuna Barcelonan olympiavoittajana 1992.

– Jenan leirin aikana näki myös, että hän on raudanluja ammattilainen. Silloin kun treenattiin, harjoitteista ei annettu periksi. Meillä oli lajia kohtaan samanlainen palo.

ENTINEN keihäänheittäjä ja vuoden 1988 olympiavoittaja Tapio Korjus ei tutustunut Drechsleriin henkilökohtaisesti mutta muistaa hyvin tämän saavutukset.

– Hän oli lahjakas ja monipuolinen sekä pikamatkoilla että hypyissä. Kun olin jo lopettanut urani, kuulin muiden suomalaisurheilijoiden ja valmentajien kautta, että hän oli erittäin tarkka harjoitusohjelmansa suhteen. Lämmittelyt ja harjoitusten jälkeiset lihashuollot tehtiin huolellisesti, Korjus muistelee.

– En tuntenut häntä henkilökohtaisesti mutta muistan, että hän oli omalla tasollaan lyömätön. Hän hallitsi lajiaan suvereenisti, entinen pikajuoksija Sisko Hanhijoki puolestaan kertoo.

IAAF:N HALLITUKSESSA istuva Antti Pihlakoski tutustui Drechsleriin, kun tämä oli lopettanut urheilu-uransa.

– Olemme tavanneet ja vaihtaneet ajatuksia useissa arvokisoissa, joissa hän on ollut Saksan joukkueen mukana tai seuraamassa kisoja muuten vaan.

– Tuntuu, että maailmanmestaruus ja maailmanennätys kihahtaisi joillakin hattuun, mutta Heikelle niin ei ole selvästikään käynyt. Hän on hyvin maanläheinen ja rauhaa rakastava ihminen, Pihlakoski kuvaili.

Pihlakosken mukaan asenne on yksi syy, miksi saksalaisurheilija oli monen suomalaisenkin yleisurheilufanin suosikki.

– Luulen, että monet suomalaiset arvostavat sellaista käyttäytymistä, että ei olla takki auki vaan ihan ihmisiksi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?