17 todella epäilyttävää yleisurheilutulosta: 50-vuotiaan hirmukaari, pellolla heitetty moukarikisa, kertaalleen hylätty tulos...

Rio de Janeiron olympialaisiin on menossa ainakin 17 urheilijaa, joiden tulokset ovat syntyneet arveluttavissa olosuhteissa.

Iranilaisen moukarinheittäjän Kaveh Mousavin tulosparannus tällä kaudella on herättänyt keskustelua. Kuvassa Mousavi juhlii Aasian mestaruuskisojen kakkostilaa vuonna 2010 Kiinassa.

21.7.2016 6:35

Suomalaisen moukarinheittäjän Tuomas Seppäsen niukka putoaminen Rion kisakoneesta on nostanut jälleen keskusteluun yleisurheilun tuloshuijarit.

Tällä kaudella parhaimmillaan 76,20 heittäneen Seppäsen mahdollisuudet päästä Rio de Janeiron olympialaisiin menivät muun muassa sen jälkeen, kun kaksi iranilaisheittäjää paransivat Valko-Venäjällä epäilyttävissä oloissa roimasti tuloksiaan viimeisenä mahdollisena tuloksentekopäivänä.

Seppänen ei ole todellakaan ainoa epäilyttävien tulosparannusten uhri. Kansainvälisesti arvostettua yleisurheilun Tilastopaja-tulospalvelua pitävä Mirko Jalava listasi Ilta-Sanomien pyynnöstä 17 epäilyttävintä tapausta, jossa urheilijan tuloskehitys herättää kysymysmerkkejä. Listalla mainitut urheilijat ovat lähdössä Rio de Janeiron olympialaisiin.

Listalta löytyvät muun muassa Seppäsen Riosta pudottaneet iranilaiset moukarinheittäjät Kaveh Mousavi ja Pejman Ghalenoui, jotka heittivät parin tuhannen asukkaan kylässä Valko-Venäjällä 77,40 ja 77,18. Video kisan erikoisista olosuhteista on katsottavissa täältä.

Tuomas Seppänen joutui pettymään, kun olympiapaikka meni sivu suun muun muassa iranilaisten viime hetken tulosparannusten myötä.

Jalava sanoo, että iranilaisten suoritukset ovat monessa mielessä epäilyttäviä.

– Video Valko-Venäjän moukarikisasta näyttää ihan naurettavalta. Eihän se pelto ole sen tasoinen paikka, että siellä voi tehdä hyväksyttäviä tuloksia. Eikä sitä ole varmaan edes mitattu, viettääkö kenttä. Iranilaisten aikaisemmat esiintymiset tällä kaudella olivat Unkarissa niin pienissä kisoissa, ettei siellä varmasti ollut dopingtestausta. Heidän edelliset kilpailunsa ennen noita huipputuloksia olivat huhtikuussa. Herää kysymys, miksi huhtikuun jälkeen ei ole kilpailtu ollenkaan.

Iranilaisten tulokset eivät ole kuitenkaan Jalavan mukaan edes epäilyttävimmästä päästä. Suomalainen tilastoasiantuntija nostaa esiin georgialaisen kuulantyöntäjän Benik Abramyanin, joka kilpaili 14. ja 24. toukokuuta Armeniassa ja Kazakstanissa. Abramyan työnsi kisoissa tulokset 20,53 ja 20,54. Vielä hallikisoissa georgialaisen työnnöt kantoivat parhaimmillaan vain päälle 18 metrin.

– Georgian kuulantyöntäjän tulos on täysin järjetön. Hän on työntänyt kymmenen päivän sisällä kahdesti päälle 20,50, ja muuten taso on ollut 18 metriä. Sitten on naisten 200 metrillä Armenian Diana Khubeseryan. Ennen Amsterdamin EM-kisoja hän oli tilastojen mukaan juossut 23,18. Amsterdamissa aika oli 25,56. Jos aika huononee yli kaksi sekuntia, se on jo räikeää, Jalava sanoo.

 Helsingin EM-kisoissa 2012 esiintynyt pituushyppääjä oli hypännyt useaan kertaan maassaan 6,60. Helsingissä tulos oli 5,60. Muistan, että jo vuonna 2004 oli tekaistuja 800 metrin tuloksia.

Oma lukunsa on myös Israelia edustava 50-vuotias moukarinheittäjä Oleksandr Dryhol, joka on Jalavan mukaan maksimissaan 72 metrin heittäjä. Dryholin kauden paras tulos on kesäkuun alussa Tshekissä heitetty 77,70.

– Seurasin, miten Dryhol heitti Amsterdamin EM-kisoissa, ja ei se ihan näyttänyt siltä, että moukari olisi lentänyt 77 metriä. Moukari lensi siellä 68 metriin.

Yleisempää olympiavuosina

Jalavan mukaan epäilyttäviä tulosparannuksia ilmestyy tilastoihin enemmän olympiavuonna. Tapauksia tulee kuitenkin muutenkin, yleisimmin entisen Neuvostoliiton maista.

– Vuonna 2012 ennen Lontoon olympialaisia Armeniassa ja Georgiassa oli samanlaisia tapauksia. Helsingin EM-kisoissa 2012 esiintynyt pituushyppääjä oli hypännyt useaan kertaan maassaan 6,60. Helsingissä tulos oli 5,60. Muistan, että jo vuonna 2004 oli tekaistuja 800 metrin tuloksia.

– Tuloksia tehdään omissa maissa, mutta sitten myös ajatellaan, että naapurimaahan meneminen parantaa tuloksen uskottavuutta. Nyt on ollut tapauksia, että armenialaiset ovat menneet Georgiaan tai Albaniaan tekemään näitä tuloksia. Kazakstanilaiset ovat menneet Uzbekistaniin ja toisinpäin.

Miten ongelmaan pitäisi sitten puuttua? Jalavan mukaan olosuhteiden tasa-arvoisuus pitäisi pystyä varmistamaan paremmin.

– Ei kaikkia kilpailuja voi kieltää tai olla ottamatta tilastoihinkaan. Siksi pitäisi rajoittaa, missä kisoissa tuloksia voi tehdä. Suomessakin voitaisiin mennä siihen, että tuloksia voisi tehdä isoimmissa kisoissa, kuten Tähtikisoissa, Eliittikisoissa ja SM-kisoissa. Kyseisissä kilpailuissa pitäisi olla myös kansainvälinen valvoja.

– Ennen kilpailua kisapaikka pitäisi tutkia. Saman tien voisi sulkea pois kaupunkien toreilla ja hiekkarannoilla hypättävät seiväshyppy- ja pituuskisat. Etenkin seiväshypyssä pienikin alamäki vaikuttaa aika mukavasti suoritukseen.

Virheitä ei myönnetä

Haasteena on myös, etteivät tuloshuijauksesta epäillyt maat ole halukkaita näkemään asiassa ongelmaa.

– He osaavat politikoinnin. Keskustelu loppuu kuin seinään, ellei keskustelija ole oikealla tasolla. Jo dopingkeskustelussa Venäjän kanssa on nähty, etteivät he ole kovin alttiita myöntämään tekemiään virheitä. Ajatellaan, että maalla on hyvä urheilija, jota muut mustamaalaavat. Sitten sillä urheilijalla on aina tekniikkavirhe, kun kilpaillaan ulkomailla.

– Ja onhan sielläkin pelissä isot panokset, kuten urheilijoille ja liitoille jaettavat tuet. Pelissä voi olla paitsi olympiapaikka myös rahoitus seuraavaksi neljäksi vuodeksi.

Mirko ja Juhani Jalavan pitämä Tilastopaja Oy kasaa yleisurheilutuloksia ympäri maailmaa. Se on kansainvälisesti arvostetuimpia tulospalveluita. Tilastopaja toimii Kaarinan Littoisissa samoissa tiloissa Suomen Yleisurheiluarkiston kanssa.

Vaikka tuloshuijaaminen on vaikeasti ratkaistava ongelma, Jalavan mukaan tunnelin päässä näkyy tulevaisuudessa pientä valoa.

– Tilannetta on ruvettu tutkimaan. Sen verran tiedän, että IAAF erottelee ensi vuonna antidopingtoiminnan omaksi yksikökseen. Siihen liittyy myös eettinen yksikkö, jossa tutkitaan näitä liian hyviä tuloksia. Mutta ei se ihan nopeasti tule tapahtumaan.

Suurin epäkohta on nykypäivänä yksinkertaisesti se, etteivät säännöt ole kaikille samat.

– Esimerkiksi moldovalaisen Vladimir Letnicovin Valko-Venäjällä tekemä kolmiloikkatulos (16,86) on täysin naurettava. Valko-Venäjän liitto kielsi käyttämästä tulosta, koska olosuhteet eivät olleet hyväksyttävät. Jostain syystä sekin tulos on kuitenkin otettu IAAF:n listoille, ja sillä mennään nyt olympialaisiin.

17 epäilyttävää tulosta, joilla mennään Rioon

Miehet

100 metriä

35-vuotias nigerialainen Rae Edwards juoksi kesäkuussa Austinissa ajan 10,16. Sen jälkeen 100 metriä on mennyt aikaan 10,40 ja 10,47.

Rae Edwards

200 metriä

Intian Dharambir Singh juoksi Bangaloressa 11. heinäkuuta ajan 20.45. Viisi päivää aikaisemmin aika oli Bangkokissa 21,10.

Pituushyppy

Intian Ankit Sahrma hyppäsi kesäkuun lopussa Kazakstanissa huipputuloksen 819. Edellisen kilpailun tulos oli 767. Noin viikko kahdeksan metrin ylityksen jälkeen Sahrma hyppäsi jälleen Kazakstanissa. Paras hyppy kantoi 776.

Kolmiloikka

Uzbekistanin Ruslan Kurbanov hyppäsi kotimaassaan 8. heinäkuuta 16,87. Kolme päivää aikaisemmin tulos oli 15,97.

Moldovan Vladimir Letnicov hyppäsi Valko-Venäjällä 16,86, mutta Valko-Venäjän liitto kielsi käyttämästä kisan tuloksia, koska olosuhteet eivät olleet hyväksyttäviä. Letnicovin paras oikea tulos on 16,34.

Kuulantyöntö

Georgian Benik Abramyan työnsi Armeniassa ja Kazakstanissa toukokuussa tulokset 20,53 ja 20,54. Ennen kyseisiä kisoja urheilijan oma ennätys oli 18,48.

Kiekonheitto

Kazakstanin Yevgeniy Labutov heitti 65,94, mutta edes Kazakstanin liitto ei hyväksy tulosta maan ennätykseksi. Labutovin paras tulos oikeassa kisassa on 60,23.

Moukarinheitto

Uzbekistanin Sukhrob Khodyayev kauden paras tulos on 78,22. Khodyayev on heittänyt urallaan kaksi kertaa yli 75 metrin, molemmat kerrat Kazakstanin Almatyssa. Vuoden 2015 Aasian mestaruuskisoissa Khodyayevin tulos oli 72,63.

Israelia edustavan Oleksandr Dryholin kauden paras tulos on 77,70. 50-vuotias heittäjä on Jalavan mukaan maksimissaan 72 metrin heittäjä.

Iranilaiset Kaveh Mousavi (77,40) ja Pejman Ghalenoui (77,18) heittivät 8. heinäkuuta Valko-Venäjällä yli olympiarajan. Mousavin tulos 77,40 on uusi Iranin ennätys. Kummallakaan heittäjällä ei ollut huhtikuun jälkeen ohjelmassa muita kisoja.

Naiset

200 metriä

Amenian Gayane Chiloyan juoksi toukokuussa kotimaassaan ajan 23,16. 15-vuotiaan urheilijan paras tulos Armenian ulkopuolella on 17-vuotiaiden EM-kisoissa Tbilisissä juostu 24,30.

Diana Khubeseryan (takana) on jäänyt arvokisoissa muista.

Armenian Diana Khubeseryan juoksi toukokuussa Kazakstanissa ajan 23,18. Amsterdamin EM-kisoissa 200 metriä meni yli kaksi sekuntia hitaammin, aikaan 25,56. Ennen 23 sekunnin aikaa 22-vuotiaan Khubeseryan ennätys oli 24,61 vuodelta 2013.

10 000 metriä

Uzbekistanin Yekaterina Tunguskova juoksi kesäkuun puolivälissä Tadzkistanin pääkaupungissa Dushanbessa 10 000 metriä aikaan 32.13,08. Jalavan mukaan Tunguskova tulostaso on lähempänä 34 minuuttia.

400 metrin aidat

Armenian Lilit Harutyunyan juoksi toukokuun lopussa kotimaassaan ajan 56,15.

– Luotettavissa kisoissa hän ei pääse alle 57 sekunnin edes sileällä 400 metrillä, Jalava sanoo.

Pituushyppy

Armenian 28-vuotias Amalia Sharoyan hyppäsi toukokuussa Albaniassa 6,72. Sitä ennen hänen paras tuloksensa oli myötätuuleen hypätty 6,33.

Kiekonheitto

Kazakstanin Maria Telushkina heitti Uzbekistanissa 10. päivä kesäkuuta tuloksen 61,20. Kazakstanin ja Uzbekistanin ulkopuolella heitetyissä kisoissa 22-vuotiaan Telushkinan tulostaso on ollut noin 10 metriä huonompi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?