1980-luvulla he olivat jatkuvasti otsikoissa – mitä tapahtui DDR:n yleisurheilutähdille? - Yleisurheilu - Ilta-Sanomat

1980-luvulla he olivat jatkuvasti otsikoissa – mitä tapahtui DDR:n yleisurheilutähdille?

DDR:n yleisurheilijat hallitsivat kilpailukenttiä 1990-luvulle asti. Mutta mitä tähdille tapahtui, kun urheilu-urat päättyivät?

Silke Möller ja Udo Beyer muistetaan osana DDR:n yleisurheiluihmettä.

20.7.2016 5:55

Saksan demokraattinen tasavalta, DDR, oli kukoistusvuosinaan tunnettu yleisurheilutähdistään. Vaikka viimeistään Berliinin muurin murtuminen paljasti maan urheilijoiden huimien suoritusten taustalta massiivisen dopingkoneiston, DDR jätti suomalaistenkin penkkiurheilijoiden muistiin monta unohtumatonta yleisurheilijaa.

Mutta mitä mitaleita rohmunneille itäsaksalaisille tapahtui urheilu-uriensa jälkeen? Ilta-Sanomat otti selvää.

Katrin Krabbe vuonna 1990.

Pika-juoksija Katrin Krabbe hurmasi yleisurheilumaailmaa 1990-luvulla. Juoksuratojen Grace Kellynä tunnettu Krabbe ehti uransa aikana edustaa sekä DDR:ää että yhdistynyttä Saksaa. Vuoden 1990 EM-kisoissa kolme kultamitalia sprinttimatkoilla voittanut Krabbe on urheilu-uran jälkeen ollut otsikoissa pääosin surullisissa merkeissä.

Grit Breuer vuonna 1991.

Viime vuonna Krabben aviomies, asianajaja Michael Zimmermann löydettiin kuolleena metsästä. Virallisen tutkinnan mukaan kuolemantapaus tulkittiin itsemurhaksi, syyksi veikattiin perheen talousvaikeuksia.

Uransa jälkeen Krabbe, nyt 46, on aviomiehen kuoleman ohella kohdannut elämässään muun muassa pyörittämänsä urheiluvälinekaupan konkurssin. Sittemmin Krabbe on työskennellyt asiakaspalvelijana autokaupassa.

Krabbe joutui vuonna 1992 keskelle dopingskandaalia yhdessä joukkuekaveriensa Silke Möllerin ja Grit Breuerin kanssa. Saksan yleisurheiluliitto asetti heidät vuoden kilpailukieltoon ja Kansainvälinen yleisurheiluliitto pidensi dopingpannaa vuodella. Krabbe ei tuomiota hyväksynyt ja haastoi IAAF:n oikeuteen. Hän sai pitkäksi venyneestä dopingprosessista vahingonkorvauksia.

Katrin Krabbe vuonna 2009.

Dopingskandaalin kaksi muuta osapuolta, Möller ja Breuer ovat urheilu-uransa jälkeen pysyneet pääosin poissa otsikoista. Rooman MM-kisoissa vuonna 1987 kultaa sekä sadalla että 200 metrillä voittanut Möller on työskennellyt historian- ja liikunnanopettajana.

Silke Möller vuonna 1987.

Grit Breuer on puolestaan työskennellyt kuntovalmentajana ja golfkoordinaattorina saksalaisessa hotellissa.

Marita Koch, pikajuoksu

Marita Koch vuonna 1986.

Koch juoksi uransa aikana huimat 16 ulkoratojen ME-tulosta pikamatkoilla. 400 metrin juoksussa hän pitää edelleen koskemattomana pidettyä maailmanennätystä 47,60. Hän avioitui valmentajansa Wolfgang Meierin kanssa. Koch keskeytti aikanaan lääketieteen opinnot, minkä jälkeen hänestä tuli liikenainen. Ensin Koch perusti urheilukaupan ja nyt hän johtaa muotiliikettä.

Marita Koch vuonna 2014.

Udo Beyer, kuulantyöntö

Udo Beyer vuonna 1980.

Beyer voitti kuulantyönnössä kaksi olympiamitalia, kultaa Montrealissa vuonna 1976 ja pronssia Moskovassa 1980. Uransa jälkeen Beyer avasi matkatoimiston Potsdamiin. 60-vuotias Beyer on tunnettu myös vakavasti sairaiden lasten ja heidän vanhempiensa puolesta tekemästään hyväntekeväisyystyöstä. Beyerin toinen lapsi kuoli nuorena. Vuonna 2013 julkaistussa dokumentissa The Lone Wolf Beyer myönsi käyttäneensä kiellettyjä aineita.

Udo Beyer vuonna 2015.

Ulf Timmermann, kuulantyöntö

Ulf Timmermann vuonna 1984.

Ensimmäisenä henkilönä yli 23 metriä kuulaa työntänyt Timmermann on olympiakultamitalisti, Euroopan mestari ja MM-hopeamitalisti. Anabolisten steroidien käytöstä syytetty, mutta syytökset kiistänyt Timmermann opiskeli urheilu-uransa jälkeen oppisopimuksella verovirkailijaksi. Hän on viimeksi työskennellyt suuren leipomon toimitusjohtajana.

Ulf Timmermann vuonna 2005.

Jürgen Schult, kiekonheitto

Jürgen Schult vuonna 1988.

Kiekonheiton ME-tulosta 74,08 metriä edelleen hallussaan pitävä Schult voitti urallaan kultaa olympialaisissa, MM-kisoissa ja EM-kisoissa. Schult kouluttautui liikunnanopettajaksi ja vuonna 2001 hänestä tuli Saksan maajoukkueen kiekonheiton lajivalmentaja. Vuonna 2011 hänet nimettiin heittolajien päävalmentajaksi.

Jürgen Schult vuonna 2013.

Uwe Hohn, keihäänheitto

Uwe Hohn vuonna 1984.

Vanhalla keihäsmallilla uskomattoman 104,80 metriä heittäneen Hohnin ura jäi lyhyeksi. Vuonna 1986 hän loukkaantui vakavasti painonnostoharjoituksissa ja ura oli ohi jo 23-vuotiaana. Hohn työskenteli Itä-Saksan ja myöhemmin yhdistyneen Saksan armeijassa urheilukouluttajana. Tämän jälkeen hän on työskennellyt keihäsvalmentajana Qatarissa, Australiassa ja Kiinassa.

Uwe Hohn vuonna 2004.

Torsten Voss, 10-ottelu

Torsten Voss vuonna 1988.

Vuoden 1988 Soulin olympialaisten hopeamitalisti ja 1987 Rooman MM-kisojen kultamitalisti teki yleisurheilu-uransa jälkeen harppauksen talvilajien puolelle: hän edusti 1990-luvulla Saksaa MM-kisoissa kelkkailussa. Urheilu-uran ulkopuolella Voss kouluttautui lukkosepäksi ja työskenteli vartijana. Hän kehitti yhdessä urheilumanageri Christian Schneiderin kanssa valmennuskonseptin ja on toiminut eri lajien urheilijoiden kuntovalmentajana.

Torsten Voss vuonna 2013.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?