Video paljastaa – Näin alkukantaisissa oloissa iranilaiset pudottivat suomalaisurheilijan olympialaisista - Yleisurheilu - Ilta-Sanomat

Video paljastaa – Näin alkukantaisissa oloissa iranilaiset pudottivat suomalaisurheilijan olympialaisista

Iranilaiset pudottivat Tuomas Seppäsen olympiakisoista alkukantaisissa oloissa.

Tuomas Seppänen jäi ulos olympialaisista erikoisissa oloissa heitetyn kilpailun vuoksi.

19.7.2016 13:06

Suomalaisen moukarimiehen Tuomas Seppäsen olympiaunelma kaatui viime metreillä, kun iranilaiset Kaveh Mousani ja Pejman Ghalenoui heittivät itsensä maailmanlistalla suomalaisen ohi ja ansaitsivat paikkansa Rion kisakoneessa.

Mousani heitti 77,40 ja Ghalenoui 77,18. Molemmat ylittivät samalla Rion valintarajan, joka on tasan 77 metriä.

Seppänen on heittänyt alle Rion tulosrajan (76,20), mutta urheilijalla on mahdollisuus selviytyä olympialaisiin ilman tulosrajan ylitystä, jos hän on lajinsa tilastorankingissa 32 parhaan joukossa.

Iranilaisheittäjien tulokset tarkoittivat sitä, että Seppänen putosi rankingissa 33:nneksi. Eroa viimeiseen olympialaisiin selviytyneeseen moukarinheittäjään jäi sentti.

Mousani ja Ghalenoui heittivät hirmutuloksensa Valko-Venäjällä 2 500 asukkaan Zhirovitshin kylässä heitetyssä kisassa, jolla kantaa mahtipontisista nimeä ”Kunnioitetulle urheilumestarille Ivan Tihonille nimetty moukarinheittokilpailu”.

Ivan Tihon on Valko-Venäjän suuria urheilusankareita siitäkin huolimatta, että on kärähtänyt useampaan kertaan dopingista.

YouTubessa olevan videotaltioinnin perusteella kisan olosuhteet eivät tosin vastanneet ”urheilumestarin” arvoa, ainakaan jos niitä arvioidaan kansainvälisten yleisurheilunormien mukaisesti.

Katso video tästä.

Oheisen videon mukaan kentältä puuttuu muun muassa sektoriviivat ja muutoinkin olosuhteet ovat varsin ankeat.

Se ei kuitenkaan haitannut Mousania ja Ghalenouita, jotka heittivät omat ennätyksensä ja merkittävästi paremmin kuin mitä kaksikon tulostaso keskimäärin on.

– Mielessä on liikkunut isoja kysymysmerkkejä. Miten tämä voi olla mahdollista? Useat ulkomaiset heittäjät ovat olleet yhteydessä Facebook-julkaisuni jälkeen, ja heiltä on tullut aika rajujakin arvioita näistä iranilaisten tuloksista. Osa uskoo, että pöytäkirjat olisi vain tekaistu ja lähetetty IAAF:ään tilastoitavaksi, Seppänen sanoi Ilta-Sanomille maanantaina.

Videon lopussa haastatellaan kilpailun päätuomaria, joka kertoo kisassa olleen mukana kaksi iranilaista ja että kisassa heitettiin kaksi huipputulosta. Hän mainitsee miletä Mousanin sekä valkovenäläisen Zahar Mahrosenkon, joka heitti 77,41. Ghalenouin suorituksista ei videolla ole mainintaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?