Hallitseva maailmanmestari Julius Yego ei ole tyypillinen urheilija: ”Enemmän valkoista kuin punaista lihaa” - Yleisurheilu - Ilta-Sanomat

Hallitseva maailmanmestari Julius Yego ei ole tyypillinen urheilija: ”Enemmän valkoista kuin punaista lihaa”

Kenian keihästykki uskoo pystyvänsä jopa 95 metrin ylitykseen.

Julius Yegon kotimaa Kenia on enemmän tunnettu juoksijoista kuin heittäjistä.­

17.7.2016 7:34

Keihäänheiton hallitsevaa maailmanmestaria Julius Yegoa hymyilyttää Kuortaneenjärven rannalla. Kenialainen heittää läppää yhdessä valmentajansa Petteri Piirosen ja viime kesän MM-kakkosen Ihab Abdelrahmanin kanssa. Pokka ei pidä.

Itseluottamus huokuu kolmikon kasvoilta. Se huokuu myös puheista, ennen kaikkea Yegon.

Viime kausi oli jackpot. Piirosen suojatit ottivat kaksoisvoiton Pekingin MM-kisoissa: Yego juhli kultaa hirmutuloksella 92,72 ja Abdelrahmankin kiskaisi hienosti 88,99. Se oli afrikkalaisten lopullinen esiinmarssi kansainväliseen keihäseliittiin.

Hiljattain Yego ja egyptiläinen Abdelrahman olivat viimeistelemässä kuntoaan Kuortaneen urheiluopistolla, jossa Piironen toimii keihäänheiton lajivalmentajana sekä yleisurheilun kokonaisvastaavana. Rion elokuiset olympialaiset ovat kaksikon kauden ehdoton kohokohta.

– Rion kisasta tulee todella tiukka. Olen melko varma, että voittaja heittää yli 90 metriä. Vähempi ei yksinkertaisesti riitä, Yego, 27, linjaa.

– Oma kuntoni nousee koko ajan. Mitään ongelmia ei ole ollut.

Kenia tunnetaan ennen kaikkea kestävyysjuoksijoistaan. Ennen viime kesää oikeastaan kukaan ei uskonut Yegon nousevan vallankahvaan herkäksi tiedetyssä heittolajissa.

Ei nimittäin ollut kulunut kuin kolmisen vuotta siitä, kun Yego vieraili ensimmäisen kerran Kuortaneella ja vaikutti kaikkea muuta kuin heittäjältä.

Managerisuuruus Jukka Härkösen löytö ei saanut penkiltä ylös kuin 60–70 kiloa – ei savannien mies ollut koskaan punttisalia nähnytkään. Edelleenkään hän ei vaikuta ulkoisesti viimeisen päälle trimmatulta urheilijalta.

– Niin, Juliuksella on tietyissä paikoissa enemmän valkoista kuin punaista lihaa, Piironen sanoo hymyillen.

– Mutta ylimääräistä läskiä on sen verran vähän, ettei se estä keihäänheitossa pärjäämistä. Oleellista on, että löytää itsestään riittävästi nopeutta ennen vetovaihetta – ja Julius löytää.

Tekniikassakin riitti alussa hiomista. Piironen omistautui asialle, koska aisti kenialaisessa välittömästi suurta potentiaalia. Syy löytyi kenialaisen anatomisesti vahvasta heittokädestä.

– Keihäänheitto ei ole pelkästään voimalaji. Menestyminen vaatii nopeuden lisäksi ennen kaikkea terävyyttä ja anatomisesti vahvaa kättä, tekniikkaa unohtamatta. Näissä ominaisuuksissa ovat Juliuksen vahvuudet, Piironen alleviivaa.

Kolmikolla Julius Yego, Petteri Piironen ja Ihab Abdelrahman on keskenään hyvä kemia.­

Viime kesän täyspotin jälkeen kenialaiset urheilijajännärit oppivat tuntemaan aiempaa paremmin myös yleisurheilun heittolajit. Yegonkin.

– Voin sanoa olevani jo iso tähti Keniassa. Meninpä minne tahansa, ihmiset tunnistavat ja tulevat juttelemaan. Se tuntuu mukavalta, Yego sanoo.

– Elän unelmaani.

Näin kesäaikaan Piironen on onnistunut ylipuhumaan Yegon vierailemaan Suomessa. Talvella se ei tulisi kuulonkaan, kiitos kylmän sään. Piirosen mukaan kenialainen pelästyy pahasti, jos näkeekin lunta.

Talven 2012, jolloin pakkasta oli tammi- ja helmikuussa 20–30 astetta, kokemukset painavat yhä. Nytkin Yego värjöttelee jäseniään, vaikka lämmintä on yli 15 astetta ja hänellä on verkkaritakki yllään.

– Kuortaneella on erinomaiset olosuhteet, mutta tämä sää… Ei. En pysty olemaan täällä talvisin, Yego kertoo hymyillen.

Valmentajan mukaan Yegon heittomaksimi liikkuu 93–95 metrissä. Urheilija nyökkäilee näkemykselle.

– Jos kaikki menee nappiin, olosuhteita myöten, uskon pystyväni heittämään jopa yli 95 metriä, Yego painottaa.

– Mutta tänä kesänä tuon rajan ylittäminen ei ole niin oleellista kuin olympialaisissa pärjääminen. Haluan voittaa kultaa Riossa.

Oberstdorfin MM

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?