Ottaako yleisurheilun superlupaus Viivi Lehikoinen, 16, EM-mitalin? Tilastoissa koko joukon paras - Yleisurheilu - Ilta-Sanomat

Ottaako yleisurheilun superlupaus Viivi Lehikoinen, 16, EM-mitalin? Tilastoissa koko joukon paras

17-vuotiaiden EM-kisoihin lähtevä Viivi Lehikoinen ei anna ulkopuolisten häiritä omaa tekemistään.

Viivi Lehikoinen ei ota paineita mahdollisesta ennakkosuosikin asemasta.­

14.7.2016 12:57

Lyödään heti alkuun faktat pöytään. 400 metrin aituri Viivi Lehikoinen lähtee tänään alkaviin 17-vuotiaiden EM-kisoihin Euroopan tilaston kärkipaikalta. Lehikoisen Kuortaneen Eliittikisoissa aitoma 57,96 nostaa nuoren suomalaisen myös alle 18-vuotiaiden kauden maailmantilastossa korkealle, yhdysvaltalais- ja jamaikalaisaitureiden jälkeen neljänneksi.

Mutta Lehikoinen ei tilastoja tuijottele. Hän tietää, että arvokisoissa voi sattua mitä vain.

– En halua ajatella, että olisin ennakkosuosikki, vaan tehdä oman hyvän kisan. Joku voi aina yllättää ja sillehän minä en voi yhtään mitään. Varsinkin arvokisoissa urheilijat syttyvät ja pystyvät usein nostamaan tasoaan. Sitä yritän tietysti minäkin, Lehikoinen sanoo.

Georgian Tbilisissä käytävät kisat ovat ensimmäiset kyseiselle ikäluokalle pidettävät EM-kisat. Vaikka kisaformaatti on uusi, kisakaupunki on Lehikoiselle tuttu. Viime kesänä järjestetyillä Euroopan nuorten olympiafestivaaleilla hän aitoi juuri EM-kisojen näyttämönä toimivalla stadionilla kultaa huippuajalla 57,74.

– Kiva lähteä kisaamaan, kun on jo positiivisia muistoja. Tosin sää Tbilisissä voi olla tosi kuuma, mistä en kisaamisen kannalta hirveästi pidä. Mutta olosuhteet ovat tietysti kaikille samat ja pyrin sopeutumaan niihin parhaani mukaan.

  Samalta stadionilta kotimaisiin parrasvaloihin

Tbilisin viimevuotinen huippuonnistuminen ja kokonaisuudessaan mainio kausi nostivat Lehikoisen kunnolla parrasvaloihin. Media ja laji-ihmiset ovat asetelleet nuoren naisen harteille superlupauksen viittaa viimeistään siitä lähtien. Vasta elokuussa 17 vuotta täyttävä Lehikoinen suhtautuu ulkopuolisiin menestysodotuksiin kypsästi.

– Paineet ja tavoitteet luodaan omassa päässä. Uskon, että olen onnistunut olemaan ottamatta median puheita liikaa huomioon. Olen kuitenkin vielä kovin nuori ja haluan keskittyä rauhassa myös harjoitteluun, Lehikoinen miettii.

Lehikoisen valmennustiimiin on viime kaudesta lähtien kuulunut pika-aituri Nooralotta Nezirinkin taustalla vaikuttava Jussi Ihamäki. Tällä kaudella yhteistyö on tiivistynyt entisestään: nyt Ihamäki toimii Lehikoisen ensisijaisena vastuuvalmentajana. Homma toimii hyvin, vaikka Ihamäki asuu Porissa ja Lehikoinen Helsingissä.

– Jussi tekee ohjelmat. Toteutan niitä välillä yksin ja välillä entinen valmentajani Mervi Laurén auttaa tai treenaan vanhan ryhmäni kanssa. Helsingissä minulla on myös voimavalmentaja ja käyn kuukausittain Porissa, Lehikoinen kertoo.

Lajivalmennuksen lisäksi tärkeä mentaalinen valmennus on Lehikoisen osalta kunnossa. Apuja löytyy perhepiiristä.

– Äidilläni on psykoterapeutin koulutus. Häneltä olen saanut paljon apua juuri psyykkisen valmennuksen jutuissa. Uskon, että se on yksi syy siihen, miksi pystyn hallitsemaan paineita.

Vaikka nuorten arvokisat ovat kehittyville urheilijoille tärkeitä etappeja matkalla kohti aikuisuraa, Lehikoinen ei halua ylikorostaa menestyksekkään junioriuran merkitystä. Menestyä voi ilman juniorimitaleitakin – ja toisaalta mahdollinen menestys ei tarkoita uran hiipumista aikuisena.

– Jotkut sanovat, että jos menestyy nuorena, ei voi menestyä aikuisena. Sitä en ymmärrä. Sehän on vain plussaa, jos menestyy jo nuorena. Sitä kautta oppii, mitä menestymiseen vaaditaan.

Lehikoinen on voittajatyyppi

Neziri on kehittynyt valmentaja Ihamäen valvovan silmän alla Euroopan huipulle. Ihamäki näkee nuoressa valmennettavassaan Lehikoisessa paljon samaa kuin Nezirissä.

– Viivi ottaa urheilun tosissaan ja tekee kaiken oman uransa eteen. Hänet on koulutettu hyvin urheilijan elämään, lihashuoltoa ja venyttelyitä myöten kaikki on viimeisen päälle kunnossa, Ihamäki sanoo.

Vaikka Lehikoinen on yksi tämän hetken lahjakkaimmista nuorista suomalaisurheilijoista, Ihamäki suhtautuu lupaavaan urheilijanalkuun rauhallisesti.

– Valmennusfilosofiani on sellainen, että edetään pikkuhiljaa hitaasti kiiruhtaen ja vuosi vuodelta aina vähän enemmän ja enemmän. Viivi on vielä urheilu-uransa alkuvaiheessa ja harjoituksellisesti hänestä ei ole vielä otettu mitään irti, Ihamäki kertoo.

Vasta 16-vuotiaan urheilijan kohdalla esimerkiksi kovien nopeuskestävyysharjoitteiden aika tulee myöhemmin.

Ihamäki on kuitenkin jo tässä vaiheessa vakuuttunut Lehikoisen potentiaalista. Taitavana aiturina Lehikoinen kykenee aitojen ylityksiin molemmilla jaloillaan ja nopeus on nuoren iän huomioon ottaen kunnossa. Mutta kenties niitäkin tärkeämpi ominaisuus on tässä vaiheessa Lehikoisen asenne.

– Katson urheilijoita aina sillä silmällä, että ketkä ovat sellaista voittajatyyppiä. Viivi on esimerkki urheilijasta, joka haluaa oikeasti voittaa, Ihamäki toteaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?