Suomalaisvalmentajan suojatti kiskaisi hurjan keihästuloksen Riihimäellä: ”Potentiaalia seuraavalle kymmenluvulle” - Yleisurheilu - Ilta-Sanomat

Suomalaisvalmentajan suojatti kiskaisi hurjan keihästuloksen Riihimäellä: ”Potentiaalia seuraavalle kymmenluvulle”

Nuori keihäslupaus oli suuri syy siihen, miksi Suomen mestari Esa Utriainen lähti Qatariin valmentamaan.

Esa Utriainen (oik.) ylistää valmennettavansa Ahmed Bedir Magourin asennetta.

8.7.2016 6:59

Riihimäen Häme Games -tapahtumassa nähtiin hurja keihästulos keskiviikkona, kun Qatarin 20-vuotias Ahmed Bedir Magour kiskaisi maansa ennätyksen 84,74. Se on kauden paras 20-vuotiaan tai nuoremman heittämä tulos.

Magour paransi ennätystään ja Qatarin ennätystä peräti 3,84 metriä. Häntä valmentaa suomalainen Esa Utriainen, joka muutti Dohaan Qatarin keihäsvalmentajaksi tammikuussa 2015.

Utriainen voitti vuonna 1979 lajin Suomen mestaruuden tuloksella 90,94. Hän oli bongannut potentiaalisen keihästimantin jo ennen muuttoaan Lähi-itään.

– Katsoin tilastoista, että 17-vuotias kaveri on heittänyt 700 gramman keihästä 77 metriä. Mietin, että täytyy mennä katsomaan, millainen kaveri on kyseessä, Utriainen taustoittaa muuttoaan Ilta-Sanomille.

– Kankaan Hannu sanoi Etelä-Afrikassa viime vuonna, että minulla on melkoinen raakile käsissäni. Se antoi vahvistusta sille, mitä itsekin olin ajatellut.

Noidannuoli viivästytti tuloksen tekoa

Keskiviikkoinen kiskaisu lunasti Magourille paikan Rion olympialaisiin viimeisellä mahdollisella hetkellä. Kaksikon suunnitelmissa oli tehdä tulos jo aiemmin Suomen kiertueella.

– Se vähän viivästyi. Kuortaneella Magourin oikean lavan alle iski noidannuoli, joka salpasi hengityksen. Sitä on hoidettu sen jälkeen raivokkaasti fysioterapeutin kanssa, ja keskiviikkoaamuna se oli viimein oireeton.

Noidannuoli vaivasi myös Paavo Nurmen kisoissa, jossa Magourin paras kantoi 80,82. Riihimäellä mies teki vahvan sarjan 81,63–80,81–78,05–79,75 ja 84,74.

– Hän kävi kysymässä, heittääkö vielä kuudennen heiton, mutta vastasin, että ei tarvitse, Utriainen kertoo.

Esa Utriainen

Rion olympialaisiin Utriainen ei aseta tulostavoitteita suojatilleen.

– Tärkeintä olisi kilpailla omalla tasolla. Suomen kiertueen keskiarvotulos oli 81–82 metriä. Sellaisella karsintatuloksella voi päästä finaaliin Riossa.

Egyptiläistaustainen Magour sai Qatarin kansalaisuuden kolme kuukautta sitten. Hän tuli alun perin maahan urheilijastipendillä, joka oikeutti käymään lukion ja harjoittelemaan maassa. Magourin lisäksi Utriaisella on Qatarissa toinen valmennettava.

– Hän on kärsinyt loukkaantumisista ja tekee pikkuhiljaa paluuta. Yritän saada hänet 70 metrin kuntoon, jolla pärjätään Aasian kisoissa.

Utriaisen sopimus jatkuu vuoden kerrallaan, jos kumpikaan osapuoli ei pura sitä. Yhteistyö Magourin kanssa siis jatkunee vielä pitkään.

– Valmennuksellisesti haaste on siinä, miten pystyn hyödyntämään kaiken hänen potentiaalinsa. Viime yönäkin mietin askelmerkkejä ensi vuoteen.

– Hän on alle puolivälissä siitä, mihin haluan hänen heittävän. Kyseessä on vasta 20-vuotias kaveri, joten aineksia on seuraavalle kymmenluvulle, Utriainen ilmoittaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?