Dopingin vuoksi hylätyt venäläisurheilijat käyvät vastaiskuun – ”Olen varma, että löydämme riittävät perusteet” - Yleisurheilu - Ilta-Sanomat

Dopingin vuoksi hylätyt venäläisurheilijat käyvät vastaiskuun – ”Olen varma, että löydämme riittävät perusteet”

Venäläiset huippukävelijät eivät mukisematta niele urheilun kansainvälisen vetoomustuomioistuimen CASin torstaista päätöstä.

Sergei Kirdjapkin ylitti Lontoon olympialaisissa maalilinjan ensimmäisenä 50 kilometrin kävelyssä.­

25.3.2016 8:20

CAS päätti istunnossaan torstaina, että kuuden venäläisurheilijan kaikki tulokset mitätöidään vuosien 2009 ja 2012 väliltä dopingin käytön takia.

CAS otti venäläisurheilijoiden tapauksen käsiteltäväkseen Kansainvälisen yleisurheiluliiton IAAF:n valituksen jälkeen. IAAF katsoi, että Venäjän antidopingtoimisto Rusada oli tammikuussa 2015 antanut urheilijoille vain selektiivisiä kilpailukieltoja ja arvokisatulosten mitätöimisiä vuosina 2009–12.

Päätöksen mukaan venäläisurheilijoilta riistettiin kaikkiaan 11 arvokisamitalia, joista 9 kultaa (2 olympia-, 6 MM- ja 1 EM-kisoista).

Kävelijöistä Sergei Kirdjapkin menetti olympiakultansa Lontoosta, Olga Kaniskina menetti kaksi MM-kultaa (Berliinistä 2009 ja Daegusta 2011), EM-kullan Barcelonasta 2010 ja olympiahopean Lontoosta, Sergei Bakulin menetti MM-kullan Daegusta, Valeri Bortshin kaksi MM-kultaa (Berliinistä ja Daegusta) ja Vladimir Kanaikin MM-hopean Daegusta.

Lisäksi Julia Zaripova menetti naisten estejuoksun olympiavoittonsa Lontoosta ja MM-kultansa Daegusta.

Todiste vain biopassi

Kävelijöitä CASin käsittelyssä auttanut sveitsiläinen lakimies Lucien Valloni sanoi, että päätökselle haetaan tarvittaessa muutosta Sveitsin korkeimmasta oikeudesta.

Valloni ei vielä ollut saanut lopullisia päätösasiakirjoja CASin päätöksestä, mutta saatuaan ne hän analysoi ne huolellisesti.

– Tutkin tarkasti päätöksen asiakirjat heti, kun ne saan. Seuraava askel voi olla valitus Sveitsin korkeimpaan oikeuteen. Olen varma, että löydämme riittävät perusteet, jotta voimme valittaa CASin päätöksestä, Valloni sanoi uutistoimisto Ria Novostille.

Valloni muistutti, että ainoa todistusaineisto urheilijoita vastaan on ollut biopassi. Suoraa näyttöä dopingin käytöstä ei ketään vastaan ole.

– Ainoat saatavissa olevat todisteet ovat epäsuoria, joitakin muuttujia urheilijoiden biologisissa passeissa. Suoraa näyttöä dopingin käytöstä ei ole. Jos ei ole suoraa näyttöä dopingin käytöstä, niin jotta voidaan arvioida biopassin tulokset epänormaaleiksi, niin varmuuden pitää olla 99,9 prosenttia, Valloni painotti Ria Novostille.

Ei yksimielisyyttä

Valloni myös nosti esimerkiksi virolaishiihtäjä Andrus Veerpalun, joka kärysi kasvuhormonitestissä 2011 mutta jonka CAS vapautti kilpailukiellosta maaliskuussa 2013.

– On fakta, että eri asiantuntijat esimerkiksi Kansainvälisessä yleisurheiluliitossa IAAF:ssä ovat muuttaneet näkemyksiään urheilijan tietyistä veriarvoista prosessin aikana. Se osoittaa, että edes asiantuntijoiden itsensä joukossa ei ole täyttä yksimielisyyttä!

Vallonin mukaan venäläiskävelijöiden tulosten mitätöinti oli pelkkää politiikkaa.

– Näinä päivinä venäläisillä ja erityisesti venäläisillä urheilijoilla ei ole mahdollisuutta saada oikeutta. Ja se on erittäin iso sääli, Valloni sanoi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?