Nostaako 19 vuotta vanha kirje Annemari Sandellin MM-mitaleille?

Julkaistu:

Yleisurheilu
Kiinalaisjuoksijoiden dopingtunnustus voi tuoda Annemari Sandellin palkintokaappiin täytettä.
Kiinalaismediassa on noussut esille 19 vuotta vanha kirje, joka voi mullistaa yleisurheilun historiankirjat. Kirjeessä yhdeksän juoksijaa kertoo, kuinka valmentaja Ma Junren pakottaa heidät käyttämään dopingaineita.

Kirjeen allekirjoittajista tunnetuin on Wang Junxia, jolla on edelleen hallussaan 3 000 ja 10 000 metrin maailmanennätykset. Suomalaisittain kiinnostavia ovat myös nimet Zhang Linli ja Zhang Lirong.


Zhang Linli voitti kultaa ja Zhang Lirong pronssia 3 000 metrillä nuorten MM-kilpailuissa Soulissa 1992. Toinen oli Romanian Gabriela Szabo, neljäs Britannian Paula Radcliffe ja viides Suomen Annemari Sandell.

Kansainvälisen yleisurheiluliiton IAAF:n sääntöjen mukaan liitto voi ryhtyä toimiin, mikäli urheilija tunnustaa dopingin käytön. Esimerkiksi Marion Jones menetti voittamansa arvokisamitalit tunnustettuaan dopingin käytön oikeudessa.

IAAF on jo ilmoittanut tutkivansa kirjeen aitoutta. Mikäli Zhangien tulokset hylätään, nousee Sandell MM-pronssille 24 vuoden viiveellä.

”Joka toinen imi astmapiippua”

”Man armeijaa” vastaan useasti juossut Sandell muistaa hyvin kiinalaiset kilpakumppaninsa.

– Pohjimmiltaan halusin nuorena uskoa, ettei kukaan käyttänyt kiellettyjä aineita, kun itsekin pärjäsin ilman, Sandell sanoo.

Epäilykset heräsivät, kun Sandell ei pystynyt tavoittamaan maailman huippuja, vaikka lisäsi harjoitusmääriään jatkuvasti. Erikoiset menetelmät olivat käytössä muillakin kuin kiinalaisilla.

– Kisoissa vähintään joka toinen imi astmapiippua ennen lähtöä.

Kiinalaiset omissa oloissaan

Sandellin mukaan kiinalaisiin ei saanut minkäänlaista kosketusta.

– He olivat ihan omassa maailmassaan.

Sandell sanoo oppineensa arvostamaan omia suorituksiaan entistä enemmän dopingskandaalien myötä.

– Se tässä on kurja juttu, kun ajattelee vaikka omia lapsiaan. Vaikka heillä olisi rahkeita pärjätä, niin he joutuvat taistelemaan näiden asioiden kanssa.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt