Huimien muskelien salaisuus selvisi yllättäen – tuntemattoman havainto pelasti naisurheilijan - Yleisurheilu - Ilta-Sanomat

Huimien muskelien salaisuus selvisi yllättäen – tuntemattoman havainto pelasti naisurheilijan

Priscilla Lopes-Schliep voitti uransa aikana olympiapronssia aitajuoksussa.

Julkaistu: 18.1.2016 21:32

Priscilla Lopes-Schliep on ollut uransa aikana dopingsyytösten kohteena.

Priscilla Lopes-Schliep voitti vuonna 2008 Pekingin olympialaisissa pronssia 100 metrin aitajuoksussa. Kun kanadalainen valmistautui Pekingin olympialaisiin sosiaalisessa mediassa jaettiin kuvaa hänen vartalostaan, johon oli liitetty mieskehonrakentajan kasvot.

Lopes-Schliep oli pitkään dopingsyytösten kohteena erittäin lihaksikkaan vartalonsa takia. Juoksija koki, että myös dopingtestaajat testasivat häntä useammin kuin useita kilpakumppaneja.

Lopes-Schliep on nyt 33-vuotias. Kanadalainen sai pari vuotta sitten yllättävän yhteenoton, jolla oli suuri merkitys hänen elämälleen.

Toimittaja David Epstein kertoo tuoreessa artikkelissaan, miten hän saattoi yhteen Lopes-Schliepin ja yhdysvaltalaisen Jill Vilesin.

Vilesin sisko oli näyttänyt Jill Vilesille Lopes-Schliepistä löytämiään kuvia, ja juoksijan piirteet olivat samankaltaisia kuin hänen omilla perheenjäsenillään. Vilesin huomio kiinnittyi varsinkin selkeästi näkyviin verisuoniin ja kyynärvarsiin. Vilesin sisko oli kuullut lääketieteellisessä konferenssissa lipodystrofiasta, josta Jill Vileskin kärsii.

Viles sai Epsteinin avulla yhteyden Lopes-Schliepiin ja pystyi puheluiden aikana vakuuttamaan, että kanadalaisen kannattaisi mennä käymään geenitestissä.

Testit paljastivat sairauden

Testin tulokset osoittivat, että Lopes-Schliep kärsii lipodystrofiasta, joka on elimistön rasva-aineenvaihdunnan häiriö. Sairauden takia keho ei sido rasvaa normaalisti, vaan päästää siitä suuren osan vereen.

Lopes-Schliep kertoi olleensa kävelemässä ja haaveilleensa menevänsä syömään isoa hampurilaista, kun hänen lääkärinsä soitti testin tulokset.

– Kysyin voinko soittaa takaisin lounaan jälkeen. Hän sanoi, että ”siinä tapauksessa saat syödä vain salaatin”.

Lääkärin mukaan Lopes-Schliep oli vaarassa saada sairauskohtauksen. Sairauden takia hänen verensä rasva-arvot olivat normaaliin verrattuna kolminkertaiset.

Sairauden löytymisen jälkeen Lopes-Schliep soitti Vilesille kiitollisena.

– Pelastit minut sairaalaan joutumiselta!

Sairauden löytymiseen johtaneiden Jill Vilesin havaintojen ansiosta Lopes-Schliepin elämä muuttui. Kanadalainen uudisti ruokavalionsa ja aloitti lääkityksen. Myös dopingsyytökset päättyivät löydösten jälkeen.

Lipodystrofia johtaa Lopes-Schliepin kohdalla siihen, että hänen kehonsa muuttaa rasvaa lihakseksi. Vilesin kohdalla se sen sijaan surkastuttaa lihaksia.

When Jill met Priscilla: A story of two women and their journey with muscular dystrophy: https://t.co/K347pURQzE pic.twitter.com/5545t6PJ28— Kris Mychasiw (@sprint_mgmt) January 16, 2016

Uusi urheilulaji

Lopes-Schliep ei ole kilpaillut aitajuoksussa vuoden 2012 jälkeen. Hän ei päässyt Lontoon olympialaisiin epäonnistuttuaan tuona kesänä karsintakisassa.

Priscilla Lopes-Schliep vauhdissa kisassa vuonna 2010.

Lopes-Schliep harkitsi pitkään, satsaisiko hän vielä tämän vuoden Rio de Janeiron olympialaisiin aitajuoksijana. Sen sijaan hän päätti yrittää päästä olympialaisiin myös toisessa lajissa.

Lopes-Schliep tavoittelee paikkaa vuoden 2018 talviolympialaisiin rattikelkkailun kaksinkertaisen olympiavoittajan Kaillie Humphriesin jarrumiehenä.

– Hän on todella, todella vahva. Mahtava urheilija kelkkailun näkökulmasta, Humphries kehui uutta pariaan cbc.ca-sivustolla.

Lopes-Schliep on harjoitellut kelkkailua varten mm. työntämällä henkilöautoa. Voit katsoa videon alta.

864 days to go... @BobsledKaillie @TeamCanada pic.twitter.com/F2318eSQb3— Priscilla Schliep (@GoPriscilla) September 30, 2015

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?