Tätä nöyryytystä Seppo Räty ei unohda – ”Ei perkele!” - Yleisurheilu - Ilta-Sanomat

Tätä nöyryytystä Seppo Räty ei unohda – ”Ei perkele!”

Julkaistu: 15.12.2015 15:27

Seppo Räty on kokenut urallaan paljon, mutta yksi asia on jäänyt hyvin keihäslegendan mieleen.

Keihäslegenda Seppo Räty muistaa hyvin yleisurheilun aikakauslehden Track and Field Newsin vuoden 1987 parhaiden urheilijoiden rankingin, jossa suomalainen jäi pahasti sivurooliin. Räty voitti tuona vuonna keihäänheiton maailmanmestaruuden, mutta lehden asiantuntijaraadin kymmenen parhaan keihäänheittäjän listalla hän oli vasta seitsemäs. Lue lisää tästä.

Raati piti tärkeimpänä arvokisamenestystä, mutta se ei ollut niin paljon merkittävämpi suhteessa keihäsmiesten keskinäisiin yhteenottoihin ja tuloksiin. Jälkimmäisiä kriteerejä Räty ei arvostetun lehden mielestä täyttänyt.

– Kyllä se kieltämättä kummasti ja otti päähänkin, kun huomasin olevani listalla vasta seitsemäs. Sitä mietti, että ei perkele, johan ovat erikoisen listan laatineet, Räty kertoo Ilta-Sanomille nyt, 28 vuotta myöhemmin.

Seppo Räty voitti urallaan MM-kullan lisäksi viisi arvokisamitalia, joista kolme tuli olympiakisoista.

– Ymmärsin toki sen, millä perustein lehti oli laittanut eri lajien yleisurheilijoita paremmuusjärjestykseen. Mutta jotenkin se tuntui sekä silloin että myöhemminkin hieman epäuskottavalta listalta.

Tulos ennen mitalia

Rooman MM-kisoissa tuloksella 83,54 kultaa heittänyt Räty sanoo arvostavansa yksittäistä huipputulosta enemmän kuin arvokisamitalia.

– Koko vuoden menestys kertoo paljon enemmän heittäjän tasosta kuin yksittäinen arvokisa. Mutta silti siinä listassa oli pahoja puutteita. Yhtenäkin vuotena jopa noin 78–79 metrin ruotsalaisheittäjä oli miun ja joidenkin muiden suomalaisten edellä, joten eihän se oikein mennyt, Räty sanoo ja naurahtelee perään.

Seppo Räty aiheutti jättiyllätyksen Rooman MM-finaalissa.

Tämä erikoisuus selittyy osittain sillä, että takavuosina urheilijat kiersivät hyvin epäsäännöllisesti kansainvälisissä kisoissa. Jos kiersi ahkerasti GP-kisoissa, sai automaattisesti enemmän pisteitä kuin ne urheilijat, jotka eivät välttämättä käyneet kansainvälisillä areenoilla kuin kerran kesässä. Rädyn mielestä pisteet vaikuttivat enemmän tai vähemmän Track and Field Newsin valintakriteereihin.

– Kyllä ne väkisinkin vaikuttivat, muuten listoissa ei monena vuotena olisi ollut minkäänlaista järkeä ja logiikkaa. Ei sillä, että urheilijoita olisi helppo laittaa paremmuusjärjestykseen. Ei se ole, Räty alleviivaa.

– Niin, ja toisaalta, onko sillä sitten niin hirveästi merkitystä, mitä mieltä joku ihmeen raati on. Vaikka itseäni harmitti, en silti olisi hyötynyt mitään siitä, että olisin ollut listalla ykkösenä.

Artikkelin pääkuvana on Ilta-Sanomien Suoraa puhetta -ohjelma, jossa Seppo Räty vieraili marraskuussa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?