Antti Ruuskanen valmentajanvaihdoksestaan: ”Kuin avioero” - Yleisurheilu - Ilta-Sanomat

Antti Ruuskanen valmentajanvaihdoksestaan: ”Kuin avioero”

Antero Puranen oli vastassa, kun MM-Berliinissä 2009 kuudenneksi sijoittunut Antti Ruuskanen palasi kotimaahan.

Julkaistu: 6.11.2015 6:27

Keihäsmestari Antti Ruuskanen muistelee kirjassa hänen ja Antero Purasen teiden eroamista.

Keihäänheiton Euroopan mestari ja olympiamitalisti Antti Ruuskanen on harjoitellut monen valmentajan alaisuudessa. Yksi uran kivuliaista hetkistä oli, kun hän päätti hakeutua uuden valmentajan alaisuuteen 2010-luvun alussa ja lopettaa yhteistyönsä Antero Purasen kanssa.

– En ole avioeroa kokenut, mutta ei se tunne varmaan kovin kaukana siitä ole. Se oli Anterolle kova paikka, mutta oli se minullekin, Ruuskanen kertoo Pasi Reinin tuoreessa kirjassa Kaaret ja tarinat (Docendo).

Ruuskanen antaa Puraselle tunnusta siitä, että tämä loi hänelle sellaiseen fyysisen pohjan, joka kantaa vieläkin. Tämän vahvistaa myös nykyinen valmentaja Jarmo Hirvonen.

– Antin nykyinen harjoittelu on Purasen aikaan verrattuna leikkikoulutasoa. Määrät ovat verrattain pieniä, ja pääpaino on palauttelussa.

Ura oli katketa vuonna 2011

Monia vastoinkäymisiä kokeneen Ruuskasen ura oli veitsenterällä kesällä 2011. Hän oli yhdeksäs Daegun MM-finaalissa, mutta taloushuolet painoivat.

Antti Ruuskasesta kasvoi vaikeuksien kautta luotettava arvokisaheittäjä.

Hän oli jäänyt arvokisojen varamieheksi sekä 2007 että 2008. 2011 hän pääsi MM-kisoihin vasta valitettuaan valinnasta urheilun oikeusturvalautakuntaan.

Hirvonen muistaa vaikeista ajoista etenkin kesän 2007, kun Ruuskanen oli varamiehenä koti-Suomessa ja teki talonmiehen hommia Tanhuvaaran urheiluopistolla

– MM-finaalin aikaan hän oli ajamassa jääkonetta mutta nousi kysymään, että miten meni. Paikalla ollut nainen kertoi, että Tero voitti, ja Antti oli hypännyt takaisin siihen kärryyn ja jatkanut ajamista. Se nainen sanoi, ettei häntä ole ikinä säälittänyt niin paljon. Silloin tunnelmat olivat apeat, Hirvonen kertoo Reinin kirjassa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?