Tämä suomalaismies juoksi vuonna 1992 hurjan ennätyksen 14 vuorokaudessa – ”Urani parasta aikaa”

Kestävyyskisojen konkarin Seppo Leinosen, 63, veri vetää edelleen ultrakisoihin.

Seppo Leinonen on Suomen tunnetuin ultrajuoksija.

5.10.2015 6:04

Leinonen kertoi Ilta-Sanomille sunnuntaina, että 7-vuotiaasta alkaen hänelle on kertynyt harjoitus- ja kisakilometrejä yli 250 000.

Leinonen on osallistunut muun muassa ultrajuoksuklassikko Spartathloniin (Ateenasta Spartaan) huimat 26 kertaa. 246 kilometrin pituisen reitin hän on selvittänyt kunnialla 15 kertaa, ja parhaimpana tuloksena on ollut kokonaiskilpailun jaettu kolmas tila vuodelta 1992.

Samana vuonna hän juoksi kovan ultratuloksen myös kotimaassa.

– Juoksin edelleen voimassa olevan Nuorgam–Helsinki-reittiennätyksen. Juoksin päivät ja nukuin yöt, jolloin 1396,4 kilometrin matkaan kului 13 päivää, 23 tuntia, 21 minuuttia ja 16 sekuntia.

– Vuosi 1992 oli minulle ehdottomasti urani parasta aikaa, Leinonen alleviivaa.

Vaikka Leinonen on jättänyt ultrajuoksut nuoremmille, veri vetää edelleen kisoihin tavalla tai toisella. Hän valmentaa muun muassa 23-vuotiasta Noora Honkalaa, joka toissaviikonloppuna juoksi Spartathlonin maaliin kisan nuorimpana osanottajana – toista kertaa peräkkäin.

Valmentaja Seppo Leinonen odotti maalissa suojattiaan Noora Honkalaa myös tämän vuoden Spartathlon-kilpailussa.

Kreikasta puhelimitse tavoitettu Leinonen kertoo palaavansa kotimaahan hetkeksi, minkä jälkeen luvassa on paluulento Ateenaan. Syynä on jälleen ultrajuoksu.

– Palaan Ateena–Sparta–Ateena-kisaan, joka järjestetään ensimmäistä kertaa 21.–25. marraskuuta. Olen kisajärjestäjien palveluksessa huoltoauton ajajana, Leinonen kertoo.

– Järjestäjien kisareitti ei ole vielä valmis, mutta sen pituus on jotain 490:n ja 495 kilometrin välillä. Juoksijat lähtevät matkaan 21. marraskuuta kello 06.00, ja maalissa on oltava 106 tunnissa eli 25. marraskuuta kello 14.00 mennessä.

Leinonen arvioi, että suurin osa kisaajista ei pääse maaliin.

– Se on kyllä niin kova nakki, että jos 41 juoksijasta kymmenen pääsee maaliin, niin se on hyvä luku, Leinonen sanoo.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?