63-vuotias Seppo on juossut häkellyttävät 250 000 kilometriä – yksi muisto kalvaa yhä: ”Pottumainen juttu”

Seppo Leinonen on kokenein suomalainen Spartathlon-kisaaja.

Ultrajuoksulegenda Seppo Leinonen juoskee edelleen vuodessa 3000 kilometriä.

4.10.2015 18:33

Leinonen on osallistunut Kreikassa järjestettävään 246 kilometrin pituiseen kilpailuun 26 kertaa. Maaliin hän on selvinnyt 15 kertaa, nopeimmillaan 27 tunnissa, 56 minuutissa ja 32 sekunnissa (1992). Tuolloin hän pääsi palkintopallille – jaettu kolmas sija USA:n Roy Pirrungin kanssa – ensimmäisenä suomalaisena.

– 221 kilometrin kohdalla olimme jaetulla neljännellä sijalla, kun saimme tiedon, että edellä juokseva oli keskeyttänyt. Kun takana tulevat olivat meitä jäljessä melkein tunnin, tajusimme että maaliin päästessämme olemme palkintopallilla. Siellä ei ole kovin moni suomalainen hyppinyt, eikä tule hyppimäänkään, Leinonen muistelee uransa huippuhetkeä.

MIKÄ SPARTATHLON?

  • Ultrajuoksukisa Ateenan Akropolis-kukkulalta Spartaan Leonidas-patsaalle

  • Matkan pituus 246 kilometriä, ensimmäinen kisa vuonna 1983

  • Matka selvitettävä 36 tunnissa (kisa alkaa pe-aamuna 07.00 ja maalissa oltava la-iltana 19.00)

Spartathlon-uransa vuonna 1985 aloittanut Leinonen koki mustimman juoksuhetkensä 1995.

– Jouduin keskeyttämään kymmenennen kisani, mikä oli pottumainen juttu. Se raapaisee edelleen syvältä. Juoksin polven kierrukka revenneenä. Kyseessä oli vanha vamma, joka lopulta pakotti jättämään leikin kesken puolimatkan jälkeen.

”Se oli todellinen jytky”

Leinonen selvisi maaliin viimeisen kerran vuonna 2006. Nykyisin hän valmentaa muun muassa 23-vuotiasta Noora Honkalaa, jonka uran toisesta Spartathlon-taipaleesta IS kertoi aiemmin tällä viikolla.

Leinonen nauttii valmentamisesta täysillä.

– Nooran viime vuoden maalintulo oli kaikkein paras juttu mitä on. Se oli todellinen jytky Suomen juoksu-urheiluhistoriassa, puhutaan mitä puhutaan. Nuori likka (silloin 22-vuotias) vetää läpi tuommoisen matkan vähällä harjoituksella, Leinonen hehkuttaa.

Valmentaja Seppo Leinonen odotti maalissa suojattiaan Noora Honkalaa myös tämän vuoden Spartathlon-kilpailussa.

Valmentaja kehuu Honkalaa määrätietoiseksi harjoittelijaksi.

– Hän noudattaa ohjeita tasan tarkkaan ja on asettanut itselleen selkeät tavoitteet. Kaikki ovat tähän mennessä onnistuneet. Olen myös sanonut, että jokaisella urheilijalla tulee jossakin vaiheessa se taantuma. Toistaiseksi olemme saaneet tehdä töitä onnellisten tähtien alla, kun vammoilta on pystytty välttymään.

 Se oli todellinen jytky Suomen juoksu-urheiluhistoriassa, puhutaan mitä puhutaan.

”En minäkään ymmärrä eukonkantoa”

Kun Leinosta pyytää kuvailemaan ultrajuoksua tavalliselle tallaajalle, vastaus ei tule välittömästi.

– Vaikea kuvailla, jos kuulijalla ei ole kiinnostusta. En minäkään ymmärrä esimerkiksi eukonkantoa, muuta kuin sen, että kannetaan kerran kynnyksen yli. En ymmärrä, miksi eukkoa kannetaan pitkin kyliä ja vesihautojen läpi.

– Jokaisella on oma juttunsa, ultrajuoksu on minun – ja tuntuu monen muunkin olevan tällä hetkellä. Syyt ovat niin moninaisia, että niitä on vaikea selittää ulkopuolisille. Selvällä suomen kielellä sanottuna ultrajuoksussa mennään äärilaitoihin niin henkisessä kantissa, kunnossa kuin monella muulla tasolla.

Leinonen kertoo juosseensa urallaan yli 250 000 kilometriä. Matkana se on yli kuusi kertaa maapallon ympäri.

– Harjoitus- ja kilpailukilometrit ovat siinä, vuodesta 1959 lähtien on merkattu käytännössä kaikki. Kyllä minä maratonin juoksen milloin vain, mutta ultramatkoille en viitsi enää lähteä. Urheilukilometrit ovat minun osaltani täynnä.

– Tänä vuonna tulee juostua 3 000 kilometriä, päivässä 7–10 kilometriä. Nykyisin voi puhua leppoisista eläkeläiskilometreistä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?