Tämä suomalaisnainen oli Alisa Vainiotakin kovempi lahjakkuus – ansioluettelo salpaa hengen - Yleisurheilu - Ilta-Sanomat

Tämä suomalaisnainen oli Alisa Vainiotakin kovempi lahjakkuus – ansioluettelo salpaa hengen

Tämä kolumni ei kerro mitään Alisa Vainiosta, ainoastaan Annemari Sandell-Hyvärisen urasta, kirjoittaa Pekka Holopainen.

29.9.2015 14:39

Kestävyysjuoksun Grand Old Lady Annemari Sandell-Hyvärinen, 38, ei peitellyt ihmetystään 21 vuotta nuoremman Alisa Vainion maratondebyyttiin. Vanhempi valtionainen piti mielipuolisena sekä Vainion aikaa että matkavalintaa.

Sandell-Hyvärinen vastasi maratonin kutsuun vasta 23-vuotiaana, kun uran loisteliain vaihe radalla ja maastossa jo lähestyi loppuaan, pitkälti kroonisten takareisiongelmien takia. Vainion maratonaika 2.33.24 kielii siitä, että valmentaja Rami Virlander taisi pyöristää melkoisesti, kun kertoi IS:lle kovimpien harjoitusviikkojen kilometrimääräksi 140. Harjoitustoteutuma on monena viikkona alkanut kakkosellakin.

Sandell-Hyvärinen tietää Suomessa parhaiten, millaisessa flow-tilassa nuori tyttö nautiskelee, kun urheilun tarjoamien tuskien ja nautintojen tieltä on siivottu kaikki epäolennainen. Ihana, mutta vaarallinen tila.

Kirikyvytön nylkky

Moni voi kysyä, kuka Sandell-Hyvärinen on ketään neuvomaan. Me, suuri osa meistä, muistamme hänet kirikyvyttömänä nylkkynä. Mielikuvat kertovat kuitenkin enemmän siitä, miten Suomen huippu-urheilulla meni, kun Kalannin nuori heppatyttö takoi parhaita tuloksiaan 1993–1999. Sillä meni vielä niin hyvin, että perspektiivi ja todellisuudentaju hämärtyivät, pimenivät.

Vaikka Vainio on vielä teini varhaisteinin kropassa ja tarinan loppu täysi arvoitus, voisi äkkiseltään kuvitella ihmeeksi, jos hän ei uraltaan löisi tiskiin aivan eri luokan tilinpäätöstä kuin Sandell-Hyvärinen. Nimenomaan kuvitella.

Keihäänheittäjä Taina Uppa ja juoksija Annemari Sandell olivat Suomen mitalitoivot nuorten MM-kisoissa Lissabonissa 1994.

Reaalimaailmassa olisi ihme, jos Vainio ikinä yltäisi ”edes” samoihin saavutuksiin. Jo ajatusleikki asettaa komeetan aivan kohtuuttomaan vertailuun. Eikä tämä kerro missään nimessä Vainiosta, vaan Sandell-Hyvärisen urasta. Mitä me antaisimmekaan, jos Suomella olisi tämän tasoinen kestävyysjuoksija Rio de Janeiron maamerkit luupissaan?

Lapsi- ja teinitähti ei sattumalta vuonna 2000 valikoitunut ensimmäiseksi Paavo Nurmi -ansiomitalin saajaksi. Jos hänen tekojaan suhteuttaa nykyajan vaatimuksiin ja räjähtäneeseen globaaliin kilpailuun, Sandell-Hyvärisestä voi täysin perustein puhua vähintään samoissa virkkeissä ja asiayhteyksissä kuin Paavo Nurmesta, Lasse Virenistä, Juha Väätäisestä tai Pekka Vasalasta.

Viisi kenialaista

Sandell-Hyvärinen saavutti MM-pronssia 1999 naisten maastojuoksussa – kilpailuun osallistui viisi kenialaista, viisi etiopialaista, viisi marokkolaista ja niin edelleen. Kulta jäi kahdeksan, hopea yhden sekunnin päähän.

Tämä on kovimpia suomalaisia kestävyysurheilusaavutuksia, jopa kovempi kuin Sandell-Hyvärisen 10. sija SM-hiihdoissa Vaajakoskella 2014. Virpi Sarasvuon mukaan sijoitus nimittäin irtosi teknisestä katsannosta juoksemalla sukset jalassa 20 kilometriä. Mikään ei ole suomalaisessa urheilussa epätodennäköisempi asia kuin aikuisten maastojuoksun MM-mitali, ei edes Huuhkajien MM-kisapaikka. Täysin epätodennäköinen on myös maastojuoksun EM-mitali; niitä tarinan päähenkilö napsi yhden joka väriä.

Annemari Sandellin (oik.) MM-pronssi maastojuoksussa Belfastissa 1999 oli äärimmäisen kova saavutus.

Hän juoksi 15-vuotiaana 3 000 metriä ikuiseen SE-aikaan 8.56,02 eli yli 4 000 metrin cooper-vauhtia. Tänä vuonna 18 vuotta täyttävä Vainio on toistaiseksi mennyt 9.28,48. Suunnilleen Vainion ikäisenä Sandell latoi kympin 31.54,29 eli 64 sekuntia nopeammin kuin Vainio. 16-vuotiaiden maastojuoksun SM-kultaa hän voitti tietysti jo 12-vuotiaana ja osallistui 19-vuotiaiden MM- tai EM-kisoihin maastossa tai radalla joka vuosi 13-vuotiaasta 19-vuotiaaksi. Ansioluettelo salpaa hengen.

Arvokisojen ratajuoksussa tossu lensi finaalitasoista vauhtia sekä olympia-, MM- että EM-kisoissa. Vaikka kilpailuja saa voittaa niin matkavauhdilla kuin loppukirillä, Sandell huomasi jo nuorena heikkoudekseen kirikyvyttömyyden ja lähti keräämään eläkekassaa IAAF:n kovaan, mutta huomioarvoltaan vähäiseen maastojuoksun GP-sarjaan, jossa menestyi hienosti.

Uran totaalinen vaihe päättyi 24 vuoden iässä. Isoin ja tärkein kysymys kuuluu, jatkuuko Vainion ura näin kypsään ikään.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?