Alisa, 17, teki suomalaista olympiahistoriaa huikealla maratonsuorituksellaan - Yleisurheilu - Ilta-Sanomat

Alisa, 17, teki suomalaista olympiahistoriaa huikealla maratonsuorituksellaan

Suomen olympiakomitean kestävyyslajivastaavan Olli-Pekka Kärkkäisen mukaan Alisa Vainion, 17, juoksema maratonin olympiaraja on todella harvinainen tapaus.

Marraskuussa 18 täyttävä Alisa Vainio on liian nuori osallistumaan Rio de Janeiron olympialaisten maratoniin.­

20.9.2015 12:42

Alisa Vainio juoksi Joutsenossa alle maratonin olympirajan, mutta ei saa kilpailla Rio de Janeirossa 2016, sillä Kansainvälisen olympiakomitean säännöt kieltävät alle 20-vuotiaita urheilijoita osallistumasta 50 kilometrin kävelyyn tai maratonille. Kyseisiä lajeja pidetään fyysisesti erittäin vaativina, minkä takia ikäraja on säädetty suojelemaan urheilijoita.

Suomen olympiakomitean kestävyyslajien lajiryhmävastaavalle Olli-Pekka Kärkkäiselle ei muistu mieleen tapausta, jossa suomalainen urheilija olisi ikänsä takia ollut estynyt kilpailemaan olympialaisissa.

– Maailmalla tällaisia on varmasti ollut, Kärkkäinen sanoo.

Voisiko esimerkiksi Vainion tapauksessa olla mahdollista hakea poikkeuslupaa, jolla voisi kilpailla ”alaikäisenä”?

– KOK:lla on omat kansainväliset sääntönsä, en tiedä onko niihin edes mahdollista hakea lupia. KOK:hon kuuluu yli 200 maata, tällaista yritettäisiin varmasti jatkuvasti.

– Tämä Vainion tulos on meillekin vielä uusi asia, täytyy jutella ja selvittää kannattaako tästä mitään hakemusta edes tehdä. Epäilen, että onkohan se edes mahdollista.

 

Onko sääntö mielestäsi oikeudenmukainen?

– Asiassa on kaksi puolta. Toisaalta ymmärrän urheilijan harmituksen, sillä kyllä kisarajan tehneen urheilijan voi olettaa selviävän esimerkiksi maratonista turvallisesti. Toisaalta monet ovat nähneet millaista oli esimerkiksi 50 kilometrin kävely Pekingissä – se ei ole ihan 18-vuotiaalle sopivaa touhua, Kärkkäinen sanoo.

Kärkkäisen mukaan yleisurheilukansan ei kannata lähteä barrikadeille liian innokkaasti, sillä Alisa Vainiolla on lupaava tulevaisuus edessään.

– Alisa on esimerkiksi tehnyt jo Amsterdamin EM-rajan 10 000 metrillä, eli hänet Urheiluliitto voi nyt jo valita. Hän on nuori urheilija, joten kisoja on luvassa vielä runsaasti, Kärkkäinen sanoo.

Lisäksi Vainio voi hyvinkin juosta Riossa 3 000 metrin esteissä tai 10 000 metrillä, joissa ikä rajoja ei ole, jos ensin selvittää lajien tulosrajat.

Olli-Pekka Kärkkäinen ei usko, että Vainiolle olisi mahdollista saada erityislupa juosta olympialaisissa.­

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?