Alisa, 17, teki suomalaista olympiahistoriaa huikealla maratonsuorituksellaan

Julkaistu:

Yleisurheilu
Suomen olympiakomitean kestävyyslajivastaavan Olli-Pekka Kärkkäisen mukaan Alisa Vainion, 17, juoksema maratonin olympiaraja on todella harvinainen tapaus.
Alisa Vainio juoksi Joutsenossa alle maratonin olympirajan, mutta ei saa kilpailla Rio de Janeirossa 2016, sillä Kansainvälisen olympiakomitean säännöt kieltävät alle 20-vuotiaita urheilijoita osallistumasta 50 kilometrin kävelyyn tai maratonille. Kyseisiä lajeja pidetään fyysisesti erittäin vaativina, minkä takia ikäraja on säädetty suojelemaan urheilijoita.

Suomen olympiakomitean kestävyyslajien lajiryhmävastaavalle Olli-Pekka Kärkkäiselle ei muistu mieleen tapausta, jossa suomalainen urheilija olisi ikänsä takia ollut estynyt kilpailemaan olympialaisissa.

– Maailmalla tällaisia on varmasti ollut, Kärkkäinen sanoo.

Voisiko esimerkiksi Vainion tapauksessa olla mahdollista hakea poikkeuslupaa, jolla voisi kilpailla ”alaikäisenä”?

– KOK:lla on omat kansainväliset sääntönsä, en tiedä onko niihin edes mahdollista hakea lupia. KOK:hon kuuluu yli 200 maata, tällaista yritettäisiin varmasti jatkuvasti.

– Tämä Vainion tulos on meillekin vielä uusi asia, täytyy jutella ja selvittää kannattaako tästä mitään hakemusta edes tehdä. Epäilen, että onkohan se edes mahdollista.Onko sääntö mielestäsi oikeudenmukainen?

– Asiassa on kaksi puolta. Toisaalta ymmärrän urheilijan harmituksen, sillä kyllä kisarajan tehneen urheilijan voi olettaa selviävän esimerkiksi maratonista turvallisesti. Toisaalta monet ovat nähneet millaista oli esimerkiksi 50 kilometrin kävely Pekingissä – se ei ole ihan 18-vuotiaalle sopivaa touhua, Kärkkäinen sanoo.

Kärkkäisen mukaan yleisurheilukansan ei kannata lähteä barrikadeille liian innokkaasti, sillä Alisa Vainiolla on lupaava tulevaisuus edessään.

– Alisa on esimerkiksi tehnyt jo Amsterdamin EM-rajan 10 000 metrillä, eli hänet Urheiluliitto voi nyt jo valita. Hän on nuori urheilija, joten kisoja on luvassa vielä runsaasti, Kärkkäinen sanoo.

Lisäksi Vainio voi hyvinkin juosta Riossa 3 000 metrin esteissä tai 10 000 metrillä, joissa ikä rajoja ei ole, jos ensin selvittää lajien tulosrajat.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt