Managerilegendalta raju avautuminen: ”Tämä kehitys tuhoaa suomalaisen yleisurheilun” - Yleisurheilu - Ilta-Sanomat

Managerilegendalta raju avautuminen: ”Tämä kehitys tuhoaa suomalaisen yleisurheilun”

Jukka Härkönen aloittaisi yleisurheilun suursiivouksen tylysti Urheiluliitosta.

Jukka Härkönen antaa huutia Urheiluliiton lajivalmentajille.

2.9.2015 5:45

Suomen menestynein urheilumanageri, vuosikymmenet huippuyleisurheilijoiden kanssa työskennellyt Jukka Härkönen muistutti Pekingin MM-kisojen aikana Ylen haastattelussa suomalaista yleisurheiluväkeä impivaaralaisuuden vaaroista ja kehotti laji-ihmisiä kansainvälistymään.

Kotinurkkiin käpertyminen ei hänen mukaansa ole ainoa suomalaisen yleisurheilun ongelma.

– Suomi sai Pekingiin nolla sileän matkan ratajuoksijaa. Tämä kehitys pahimmillaan ajan kanssa tuhoaa suomalaisen yleisurheilun, Kiinasta palannut Härkönen lataa IS:lle.

Suursiivouksen Härkönen aloittaisi kattojärjestö Urheiluliitosta, jossa huippu-urheilujohtaja Jorma Kemppaisen alaisuudessa työskentelee yhdeksän täys- tai osa-aikaista lajivalmentajaa.

– Se on turha joukko. Jättäisin liittoon töihin vain ne, jotka valmentavat vähintään 5–8:aa urheilijaa. Nyt vain Petteri Jouste (pikajuoksuvalmentaja) saisi jäädä. Mitä esimerkiksi kestävyysjuoksun lajivalmentaja Tommy Ekblom tekee? Urheiluliitto on periaatteessa vain suuri henkilöstökulu.

Härkönen näkisi Ekblomin paikalla mieluiten Jukka Keskisalon.

– Jukka keräisi valmennukseensa liudan urheilijoita ja veisi heidät pois Suomesta treenaamaan ja kilpailemaan.

Härkönen on myös suhtautunut erittäin karsaasti siihen, miten aikanaan Juhani Evilä, Hannu Kangas ja Arto Rinta-aho aikanaan palkattiin lajivalmentajiksi. He ovat jo entisiä lajivalmentajia.

– Se oli pelkkä palkinto siitä, että heidän ainoat urheilijansa Tommi Evilä, Tero Pitkämäki ja Olli-Pekka Karjalainen olivat onnistuneet.

Härkösen malli vanhan mahtilajin korjausliikkeeksi olisi yksinkertainen.

– Suuriin kaupunkeihin ja kasvukeskuksiin tulee suurseurojen ympärille rakentaa muutama valmennuskeskus, joihin urheilijat kootaan treenaamaan ja opiskelemaan. Suurseuroissa pitää olla palkattuja valmentajia, ei liitossa. Sama raha, mutta eri paikkaan. Yksi valmentaja vastaa suuresta urheilijaryhmästä, kuten kovissa kilpailijamaissakin.

Härkönen muistuttaa, että esimerkiksi mahtimaat Britannia ja Ranska rakentavat yleisurheilunsa täsmälleen näin.

– Jos malli ei kelpaa, sitten ei olla mukana.

Koululiikunnan tila huolettaa ex-liikunnanopettaja Härköstä:

– Mistä löytyy seuroihin talentti, kun cooperin testi on pian kielletty? Esimerkiksi USA:ssa, Karibialla ja Keniassa kaikki perustuu ensin koululiikuntaan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?