Nämä sanat Yle jätti näyttämättä 22 vuotta sitten – Bror-Erik Wallenius paljastaa, mitä Seppo Räty sanoi hänelle Stuttgartin kujanjuoksun päätteeksi

MM-kisojen finaalista karsiutunut pettynyt Seppo Räty ja sinnikäs toimittaja Bror-Erik Wallenius. Mitä tapahtuikaan legendaarisessa Stuttgartin kujanjuoksussa?

Seppo Rädyn ja Bror-Erik Walleniuksen haastatteluhetki Stuttgartissa 1993 on pala suomalaista tv-historiaa.

15.8.2015 20:16

22 vuotta sitten lauantaina keihäsjätti Seppo Räty päästi ilmoille legendaarisen lausahduksensa "Saksa on paska maa". Tämä kuultiin Ylen tv-haastattelussa pian sen jälkeen, kun Räty oli yllättäen karsiutunut Stuttgartin MM-kisojen loppukilpailusta.

Keihäslegenda ei ollut karsintakisan jälkeen lainkaan halukas haastateltavaksi, mutta Ylen sinnikäs toimittaja Bror-Erik "Bubi" Wallenius ei luovuttanut helpolla. Kun vuoden 1987 maailmanmestari käveli mitään sanomatta haastattelupisteen ohi, Wallenius lähti mikrofoni kädessä seuraamaan häntä.

–  Olihan se varsinainen tapaus, Räty kertoo nyt hymyillen Ilta-Sanomille.

Räty kertoo myös sen, mitä kuuluisan lauseen taakse kätkeytyy.

– Suomen maajoukkueen johto tuli päivää ennen keihään karsintaa kertomaan, että heti kisan jälkeen pitää antaa Suomen lehdistölle haastattelu. Ei jumalauta! Siinä ei ollut tietysti mittään järkeä, ihan hölmö päätös, Tohmajärven jätti lataa.

– Mitä sitä nyt selittelemään toimittajille karsintakisan ja finaalin välissä? Siinähän kärsii lataus ennen tärkeää kisaa. Puhutaan sitten kisojen jälkeen, kun tuloskin on selvillä.

Puheen käännyttyä Walleniukseen ja tämän haastatteluyritykseen, Räty naurahtaa vuolaasti.

Seppo Räty karsiutui keihäänheiton loppukilpailusta Stuttgartin MM-kisoissa 1993.

– Olimme päättäneet muiden keihäsmiesten kanssa, että me ei perhana moisia sääntöjä niin vain noudateta. Päätimme olla sanomatta lehdistölle mitään, Räty kertoo.

– Mutta annas olla, kun kävelin haastattelupisteen ohi, niin yksi ei kun vaan tuloo ja seurovaa perässä. Ei auttanut, vaikka miten yritti vältellä, tämä sankari se vaan juoksi perässä. Siinä tuli sitten ensimmäisensä mieleen, että on tämä Saksa paska maa.

Räty kärsi olkapäävammasta ennen karsintakisaa. Vuonna 1991 hurjan ME-tuloksen 96,96 heittänyt suomalainen otti kortisonia kipuihinsa.

– Se oli suuri virhe. Käteni meni lähes tunnottomaksi kortisonin voimasta, Räty sanoo.

– Juuri se minnuu vituttikin siinä heti kisan jälkeen, se oma hölmöyteni. Kun en tuntenut kättä, heittämisestä ei tullut mitään.

Vuodet ovat vierineet, mutta mitä mieltä legenda on nykyään Saksasta? Onko se yhä paska maa? Räty hymähtää ja toteaa:

– No, ei se juuri sen kummempi taida olla. Olen kyllä käynyt siellä, mutta en edelleenkään ole löytänyt esimerkiksi mitään ostettavaa sieltä, hän summaa.

”Bubi” ei unohda Stuttgartin kujanjuoksua

Kujanjuoksun toinen osapuoli, Ylen legendaarinen reportteri Bror-Erik Wallenius muistaa 22 vuotta täyttävän haastattelun tarkasti. Wallenius on päässyt kuvailemaan suomalaiseen urheiluhistoriaan piirtynyttä tapausta melkoisen monta kertaa.

Bror-Erik Wallenius kuvattuna Helsingin olympiastadionilla vuonna 2013.

– Onhan se uskomaton juttu, että tämä elää vielä 20 vuoden takaa. Hämmästyttävän usein joudun sitä referoimaan, Wallenius naurahtaa.

Walleniuksen mukaan Rädyn kommentit perässä juoksevasta ”sankarista” kuvaavat tapahtumaa hyvin.

– Sain tiedon, että Seppo oli karsiutunut. Työtehtävänä oli tietenkin, että haastattele häntä. Kaikki lähti tästä kuuluisasta ”Seppo, Seppo, Seppo” -kutsuhuudosta, johon hän ei vastannut, joten lähdin sinnikkäänä miehenä perään, Wallenius muistelee.

Kuuluisassa haastattelussa Wallenius yrittää metsästää silmiinpistävän pettyneeltä Rädyltä kommenttia karsiutumisesta. Walleniuksen kysymykset jatkuvat, vaikka Räty pyrkii tilanteesta pois.

– Seppo oli ihan oikeasti sanottuna vittuuntunut. Hän vastaili alkuun aika nuivasti kysymyksiin, mutta esitin vain uusia koko ajan. Sitten tuli tämä kuuluisa ”Saksa on paska maa”, johon minä löysin nokkelan vastauksen, että se palkinto-Mersu ei varmaan olisi ollut mikään paska auto.

– Päästiin pienen polun yläpäähän ja siinä vaiheessa Seppo kääntyi minun ja kameramiehen puoleen ja sanoi, että ”nyt lopetetaan tämä haastattelu, tarjoa mulle tupakka ja sano, missä on lähin viinakauppa”, Wallenius kertoo.

Tv:ssä näytetty haastattelu löytyy kokonaisuudessaan Ylen Elävästä arkistosta. Walleniuksella ei kuitenkaan ole tarvetta katsoa tapahtumaa videolta.

– Urheiluruutu teki joskus jutun jossakin yhteydessä, niin ne pätkät olen nähnyt. Mutta muistan sen tilanteen elävästi, sellaiset jutut eivät unohdu.

Vaikka Räty vastaili kysymyksiin yrmeästi, Walleniuksen mukaan Stuttgartin tapahtumat eivät vaikuttaneet kaksikon väleihin. Ne olivat ennen kisoja, kisojen jälkeen ja vielä tänäkin päivänä hyvät.

– Meillä ei ole mitään kaunaa. Odotan aina kaikissa kisoissa, joissa käyn, että Seppo tulisi vastaan. Seppoa ja Sepon kaltaisia urheilijoita kaipaan aidosti takaisin urheiluun.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?