MM-Pekingissä kilpaileva dopinghirmu kärysi lopulta superaineesta – kuukaudessa hurjat vaikutukset ihmiskehoon - Yleisurheilu - Ilta-Sanomat

MM-Pekingissä kilpaileva dopinghirmu kärysi lopulta superaineesta – kuukaudessa hurjat vaikutukset ihmiskehoon

Valkovenäläinen moukarinheittäjä Ivan Tihon on tuttu nimi suomalaiselle yleisurheilukansalle.

Ivan Tihon on jälleen mukana, kun Pekingissä heitetään MM-mitaleista.

11.8.2015 20:17 | Päivitetty 11.8.2015 23:16

39-vuotias Ivan Tihon palaa kansainvälisiin moukarikarkeloihin lauantaina 22. elokuuta, jolloin Pekingin Linnunpesä-stadionilla heitetään MM-karsintakilpailu.

Tihon on ollut poissa kansainvälisistä kisoista seitsemän vuotta dopingsotkujen takia. Vuoden 2008 Pekingin olympiafinaalin jälkeen Tihon on heittänyt kahdessa kilpailussa, Valko-Venäjän kansallisessa cup-kilpailussa toukokuussa 2012 ja Venäjällä Moskovan alueen mestaruuskisoissa 24. heinäkuuta 2015. Jälkimmäisen hän voitti tuloksella 77,46, joka toi paikan MM-Pekingiin.

Tihon kärähti dopingtestissä ensimmäisen kerran Pekingin olympiafinaalin jälkeen. Syynä oli liian suuri testosteroniarvo. Tihon menetti silloin voittamansa olympiapronssin, jonka hän sai kuitenkin takaisin vuonna 2010, kun Urheilun kansainvälinen vetoomustuomioistuin CAS totesi Pekingissä suoritetun dopingtestauksen puutteelliseksi.

Tihon yritti paluuta ennen Lontoon olympialaisia 2012, mutta tuolloin aikeet tyrehtyivät pakasteessa olleiden dopingnäytteiden uudelleenanalysointiin. Tihonin näytteitä tutkittiin vuodesta 2004 alkaen, ja kahden arvokilpailun kohdalla – Ateena 2004 ja Helsinki 2005 – näytteistä löytyi anabolisiin steroideihin kuuluvaa metandienonia.

Valkovenäläiskaverukset Ivan Tihon ja Vadim Devjatovski tervehtivät Helsingin olympiastadionin yleisöä MM-finaalin jälkeen 2005. Tihon voitti kultaa ja Devjatovski pronssia. Yhdeksän vuotta myöhemmin Devjatovski nousi lopulta hopealle, kun Tihon hylättiin dopingkäryn takia. Devjatovski kärysi myöhemmin toista kertaa urallaan ja sai elinikäisen dopingpannan. Se kuitenkin kumottiin CASissa vuonna 2014.

”Ryssän vitonen”

Suomen antidopingtoimikunnan lääketieteellisen johtajan Timo Seppälän mukaan metandienoni tunnettiin taannoin suomalaisten keskuudessa ”ryssän vitosena”, koska se oli yleisessä käytössä idässä ja sitä myytiin viiden milligramman tabletteina.

– Metandienonilla voidaan kasvattaa lihasmassaa hurjia määriä hyvin lyhyessä ajassa.

– Esimerkiksi 120–150-kiloinen urheilija voi saada 50 milligramman päiväannoksilla 4–6 viikossa jopa 7–8 kiloa lisää lihasmassaa, Seppälä kertoo Ilta-Sanomille.

Metandienoni kehitettiin jo 1940-luvulla kroonisten sairauksien hoitoon. Seppälän mukaan urheilijat käyttävät sitä tablettimuodossa suun kautta. Tällöin aine ei näy testeissä yhtä pitkään kuin suonensisäisesti otettuna.

– Urheilijat pystyvät harjoittelemaan kovempaa ja vammat paranevat nopeammin.

– Kääntöpuolena kovissa määrissä Metandienoni on haitallista maksalle, altistaa sydänongelmille ja verenhyytymille sekä lisää psyykkisiä ongelmia, muun muassa impulssikontrolli heikkenee, Seppälä luettelee.

Ristiriitainen tunne tästä kaverista

Tihonin vuonna 2012 uusinta-analyysiin otetut vanhat dopingnäytteet kumosivat miehen tulokset vuosilta 2004–06 ja nostivat Olli-Pekka Karjalaisen, vuonna 2014, vuoden 2006 EM-kisojen voittajaksi. Helsingin MM-kisojen tilastoissa hän nousi 5. sijalta 4:nneksi. Pekingin olympiakisoissa Karjalainen oli alun perin kuudes, mutta sen jälkeen hetken neljäs, kun Tihonin ja hänen maanmiehensä Vadim Devjatovskin tulokset oli dopingrikkeen takia mitätöity. CAS-päätöksen jälkeen Karjalainen palasi kuudenneksi.

Göteborgin EM-mitalit menivät uusjakoon kahdeksan vuotta kisan päättymisen jälkeen. Uransa lopettanut Karjalainen (vas.) nousi voittajaksi, ja nykyisin Valko-Venäjän yleisurheiluliittoa johtava Devjatovski (oik.) pokkasi hopeaa. Kolme positiivista näytettä urallaan antanut Tihon hakee vielä menestystä vajaan kahden viikon kuluttua maanantaina heitettävästä Pekingin MM-finaalista.

– Absurdi on varmaan oikea sana kuvaamaan tätä kaikkea, Karjalainen sanoi IS:lle.

– Hän on kilpailukieltonsa (2012–14) kärsinyt ja kilpailukelpoinen, mutta ristiriitainen tunne minulle tulee aina, kun tämä kaveri tulee puheeksi.

Edit: Otsikkoa muutettu kello 23.08.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?