The Sunday Timesin dopingpaljastus: yli 50 kultamitalia mennyt epäilyttävän näytteen antaneille - Yleisurheilu - Ilta-Sanomat

The Sunday Timesin dopingpaljastus: yli 50 kultamitalia mennyt epäilyttävän näytteen antaneille

The Sunday Timesin mukaan jopa 10 Lontoon olympialaisten mitalisteista olisi antanut epäilyttävän dopingnäytteen.

The Sunday Timesin mukaan jopa 10 Lontoon olympialaisten mitalisteista olisi antanut epäilyttävän dopingnäytteen.

Julkaistu: 2.8.2015 15:35

Jopa 55 kultamitalia on mennyt urheilijoille, jotka ovat antaneet epäilyttävän verinäytteen.

The Sunday Timesin mukaan 2000-luvun MM-kisoissa ja olympialaisissa mitaleja on haalinut joukko urheilijoita, jotka ovat antaneet epäilyttäviä verinäytteitä uransa aikana.

Lehti on saanut käsiinsä 11 vuoden ajalta verinäytteiden tuloksia Kansainvälisen Yleisurheiluliiton IAAF:n tiedostoista. Lehti julkaisi tänään sunnuntaina numerodataa epäilyttävistä näytteistä. Se ei kuitenkaan kerro epäilyttävien verinäytteiden antaneiden urheilijoiden nimiä.

The Sunday Times kuitenkin paljastaa, että kolmannes 2000-luvun kestävyyslajien MM-kisojen ja olympialaisten mitaleista on mennyt urheilijoille, jotka ovat antaneet epäilyttävän verinäytteen vuosien 2001–2012 aikana. Esimerkiksi Lontoon olympialaisissa 2012 kymmenen mitalia meni urheilijoille, jotka ovat antaneet lehden tietojen mukaan epäilyttävän verinäytteen.

Lisäksi jopa 80 prosenttia Venäjän MM- ja olympiamitaleista on mennyt vuosina 2001–12 urheilijoille, joiden verinäytteet ovat herättäneet kysymyksiä. Kestävyysjuoksun huippumaa Keniakaan ei välty epäilyiltä, joiden mukaan se olisi mahdollisesti saavuttanut mitaleja likaisin keinoin.

The Sunday Timesin mukaan vuosina 2001–2012 aikana yli 140 MM- ja olympiamitalia on mennyt 76:lle epäilyksen alaisena olevalle urheilijalle. Näistä 55 on kultaisia.