Taso ei päätä huimaa – korkeushypyn lajivalmentaja olisi päässyt vauhdittoman korkeuden ennätyksellään Kalevan kisoihin - Yleisurheilu - Ilta-Sanomat

Taso ei päätä huimaa – korkeushypyn lajivalmentaja olisi päässyt vauhdittoman korkeuden ennätyksellään Kalevan kisoihin

Miesten korkeushypyn taso ei päätä huimaa, sillä lajivalmentaja Juha Isolehto pomppi 20 vuotta sitten kisarajan yli ilman vauhtia.

Juha Isolehto kisapaikalla vuonna 1990. Nykykisaajien suoritukset kalpenevat Isolehdon rinnalla.

1.8.2015 18:06

Kuka suomalainen korkeushyppääjä on päässyt Guinnessin ennätysten kirjaan? Vastaus on Juha Isolehto, joka hyppäsi vuonna 1995 Suomen ennätyksen 230. Ennätyskirjaan hän ei päässyt sillä tuloksella vaan joulukuussa 1994 hyppäämällään vauhdittoman korkeuden rekordilla. 191-senttinen hyppääjä pomppasi paikaltaan 190, jolla hän sivusi ruotsalaisurheilijan ME-tulosta.

– Yritin parantaa tulostani 191:een monta kertaa, muun muassa laivalla gaalaristeilyn yhteydessä, mutta en onnistunut, Isolehto kertoo Porin stadionilla.

Isolehto on toiminut pitkään korkeushypyn lajivalmentajana, joten hän seuraa tarkasti korkeushypyn trendejä. Miesten puolella taso ei päätä huimaa, sillä Isolehdon vauhdittoman korkeuden tuloksella olisi päästy mukaan Kalevan kisoihin. Laukaan Urheilijoita edustava Urpo Sippola oli mukana saavutettuaan tuon 190-sentin tuloksen.

Isolehto ei kuitenkaan halua irvailla nykyhyppääjille.

– 190 on kelpo tulos. Jokainen voi mennä koittamaan tuonne korkeuspaikalle, miten hyppy kääntyy, Isolehto sanoo.

Hänen mukaansa lajin harrastajamäärät ovat pudonneet miesten puolella kolmasosaan 1990-luvun alun määristä, mutta onneksi tulossa on lupaavia nuoria.

– Samuli Eriksson ja Miro Rastas ovat omissa ikäluokissaan Euroopan top 10:ssä.

Lisäksi kansa ehti kohista kesällä, kun 14-vuotias Arttu Mattila ylitti 201.

– Hän olisi mukana täällä, jos ikä riittäisi, Isolehto kertoo.

Alle 16-vuotiaat eivät nykyään pääse Kalevan kisoihin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?