Keihässensaatio Yego ei uskonut Pitkämäen managerin ilouutisia – ”Luulin, että Tero pilailee” - Yleisurheilu - Ilta-Sanomat

Keihässensaatio Yego ei uskonut Pitkämäen managerin ilouutisia – ”Luulin, että Tero pilailee”

Julius Yego

Julkaistu: 10.6.2015 6:01

Julius Yego luuli, että Pitkämäen manageri pilaili, kun kertoi, että superheitto oli sittenkin hyväksytty.

Kauden keihässensaatio Julius Yego, 26, on ollut viime päivinä kysytty mies.

Kenialainen matkusti maanantaina onnellisena miehenä kilpakumppaninsa, egyptiläisen Ihab Abdelrahmanin kanssa Birminghamista Roomaan. Ikuisessa kaupungissa kaksikko valmistautuu heittämään Marokon Rabatissa ensi sunnuntaina.

Samana päivänä kilpaillaan Lahden Eliittikisat, joihin Yego osallistui viime kesänä. Tällä kertaa hän kuitenkin vahvisti osanottonsa Rabatin IAAF Challenge -kilpailuun jo maaliskuussa.

– Vaikka en nyt kilpaile Lahdessa, valmentajani Petteri Piironen, managerini Jukka Härkönen ja Kuortaneen urheiluopisto ovat olleet uralleni aivan korvaamattomia. Haluan työskennellä Petterin ja Jukan kanssa vielä vuosikausia, Yego vuodatti IS:lle sähköpostitse antamassaan haastattelussa.

Yego jakaa Roomassa hotellihuoneen Abdelrahmanin, viime kauden maailmantilaston ykkösen, kanssa. Vaikka kilpailutilanne on kova, ystävysten yhteisasuminen sujuu.

Vain vuorokausirytmit tuottavat ongelmia. Yego herää viimeistään aamukuudelta, Abdelrahman nukahtaa vasta muutama tunti aiemmin.

Yego kuvasi itseään ”maailman onnellisimmaksi mieheksi” ja hyvästä syystä. Birminghamin Timanttiliigan voittoheitto 91,39 lienee maailman kärkitulos, kun kausi syys-lokakuussa paketoidaan. Pidemmälle ei ollut kukaan heittänyt sitten kesän 2006.

Hänen mielentilansa oli sunnuntai-iltana aivan toinen, sillä haamuheitto hylättiin aluksi. Se ei mahtunut järjestäjien asettamien heittosektorien raameihin. Heitto mitattiin ja julistettiin hyväksytyksi vasta, kun järjestäjät suostuivat mm. Piirosen puhuttelun jälkeen korjaamaan virheensä. Sektorinauhaa oli vedetty vain 89 metriin saakka.

– Kun heitto hylättiin, olin aivan shokissa, joka vasta myöhemmin vaihtui mahtavaan riemuun. Luojan kiitos se meni näin päin.

Tero Pitkämäki

Yego istui jo pettyneenä bussissa lähdössä stadionilta, kun hyviä uutisia kuullut Tero Pitkämäen manageri Tero Heiska tuli käskemään hänet takaisin stadionille. 91,39 oli nimittäin myös Afrikan ennätys, ja sellaista ei voi vahvistaa, jos urheilija ei ole antanut kilpailun jälkeen dopingnäytettä.

– Luulin, että Tero pilailee. Mutta kun hän talutti minut ulos bussista, kaikki muut urheilijat taputtivat ennätykselleni. Mikä mahtava hetki! Yego muisteli.

Kenialainen kertoo keskustelleensa Piirosen kanssa ennen Birminghamin kilpailua. Valmentaja vakuutti, että yli 90 metrin heitto olisi jo Englannissa suotuisissa oloissa mahdollinen.

Suma lähti liikkeelle jo Ostravassa 26. toukokuuta, kun Yego heitti kauden ensimmäisen Kenian ennätyksensä 86,88. Se heitto olisi pitänyt hylätä yliastuttuna.

Runsas viikko myöhemmin Roomassa Yego latasi jo 87,71. Hänen toiminnastaan pistää silmään mahtava letkeys ja rentous vauhtijuoksussa ja piiskamainen nopeus vetovaiheessa.

– Ostrava oli ponnahduslauta. Sen jälkeen kroppa on tuntunut erittäin hyvältä. Pudotin painoa viime kauden jälkeen, mikä on tehnyt hyvää vauhtijuoksulle.

Yego kertoo karsastavansa oheisharjoittelussaan punttisalia.

– Teen mieluummin paljon erilaisia hyppyjä ja juoksen stadionin portaita. Petteri olisi halunnut, että olisin treenannut enemmän salilla.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?