Tämän DDR:n urheilusankarin uskomaton maailmanennätys on yhä voimissaan – muistatko hänet? - Yleisurheilu - Ilta-Sanomat

Tämän DDR:n urheilusankarin uskomaton maailmanennätys on yhä voimissaan – muistatko hänet?

Marita Kochin uskomaton saavutus on kestänyt vuosikymmenien ajan.

Marita Koch­

25.4.2015 14:07

Saksan demokraattista tasavaltaa eli DDR:ää edustanut Marita Koch oli yksi aikansa suurimmista yleisurheilijoista. Hänen saavutuksensa näkyvät vielä tänäkin päivänä. Koch juoksi lokakuussa 1985 Australian Canberrassa 400 metrin maailmanennätykseksi 47,60. Tulos on edelleen naisten ratakierroksen ME.

Urallaan yhden olympiakullan, kolme ulkoratojen maailmanmestaruutta ja kolme Euroopan mestaruutta voittanut juoksija valittiin kansainvälisen yleisurheiluliiton (IAAF) kunniagalleriaan viime vuonna. Koch on 58-vuotias.

– Juoksen yhä viiden, kuuden kilometrin lenkkejä useita kertoja viikossa, ja lisäksi käyn pelaamassa koripalloa, Koch kertoi IAAF:n verkkosivuilla valintansa yhteydessä.

Hän korosti valintansa yhteydessä valmennuksen merkitystä urheilijalle. Kochin oma työ valmentajansa Wolfgang Meierin kanssa toimi. Pari päättyi lopulta myöhemmin myös avioliittoon. Pariskunnalla on nykyään urheiluvälinekauppa Rostockissa, Pohjois-Saksassa.

Koch ja Marlies Gohr Canberrassa 1985.­

Kochin on väitetty hyötyneen urallaan dopingin käytöstä, mutta urheilija on kiistänyt väitteet.

– MM-kisoissa Helsingissä 1983 minut testattiin kolme kertaa, ja annoin aina puhtaan tuloksen. Sama pätee koko uraani. Olin vastuullinen urheilija, Koch sanoi Independentin haastattelussa muutama vuosi sitten.

Koch voitti Helsingissä kolme MM-kultaa: 200 metrin henkilökohtaisen lisäksi 4x100 metrin ja 4x400 metrin viesteissä. Hän sijoittui sadalla metrillä hopealle häviten voittaja Marlies Göhrille viidellä sekunnin sadasosalla. Koch oli Helsingin kisojen aikaan 26-vuotias.

Useiden DDR:ää edustaneiden huippu-urheilijoiden on epäilty käyttäneen urallaan kiellettyjä aineita.

– Tietysti monet yhä osoittelevat Itä-Saksan suuntaan. Ongelma (doping) on silti maailmanlaajuinen. Asia voi pahentua, sillä urheilu kaupallistuu koko ajan, ja mukana on yhä enemmän rahaa. Minulla on silti edelleen puhdas omatunto, Koch sanoi IAAF:n sivuilla.

con Marita koch en Monaco gran honor pic.twitter.com/j5YDEHIez0— Hector Palau S (@hpalau) 21. marraskuuta 2014

Kuva: Marita Koch viime syksynä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?