Muistatko Carl Lewisin varjoon jääneen satasen ME-miehen? Nyt Leroy Burrell on Lewisin pomo! - Yleisurheilu - Ilta-Sanomat

Muistatko Carl Lewisin varjoon jääneen satasen ME-miehen? Nyt Leroy Burrell on Lewisin pomo!

Leroy Burrell teki urallaan kaksi kertaa sadan metrin juoksun maailmanennätyksen.

Leroy Burrell näytti näin vahvarakenteiselta huippuvuosinaan. Kuva Stuttgartin MM-kisoista vuodelta 1993.

22.4.2015 12:56

Yhdysvaltalaisjuoksija oli maailmanhuipulla 1990-luvun alkupuolella. Burrellin ura oli menestyksekäs, mutta hän jäi silti yleisurheiluhistorian suurimpiin tähtiin kuuluneen Carl Lewisin varjoon.

Burrell nousi suuren yleisön tietoisuuteen viimeistään vuonna 1991. Burrell teki kesäkuussa sadan metrin ME-tuloksen 9,90, ja syyskuussa hän saavutti MM-hopeaa samalla matkalla. Tokion MM-kisojen satasen finaalissa Burrell menetti ME-tuloksen, kun mestariksi kiitänyt Lewis kellotti 9,86.

Vahvarakenteinen Burrell otti ME:n uudestaan haltuunsa vuonna 1994 ajalla 9,85.

Burrell ei yltänyt olympiavoittoon tai maailmanmestaruuteen henkilökohtaisissa kisoissa, mutta USA:n viestijoukkueessa hän juhli Barcelonan olympialaisissa 1992 ME-ajalla 37,40 ja MM-tasolla kahdesti. Lewis puolestaan voitti urallaan yhteensä peräti 9 olympiakultaa ja 8 maailmanmestaruutta.

Kilpakumppanit ja ystävät. Leroy Burrell ja Carl Lewis vauhdissa yleisurheilun GP-finaalissa Ateenassa vuonna 1990.

Kilpauransa jälkeen vuonna 1998 Burrell siirtyi yleisurheiluvalmentajaksi Houstonin yliopistoon. Burrell on nykyään siellä päävalmentajana, ja hänellä on alaisenaan mm. Carl Lewis, joka työskentelee apuvalmentajana. Lewis valmentaa lajeja, joissa hän oli takavuosina maailman paras: pikajuoksua ja pituushyppyä.

Leroy Burrell on naimisissa Michelle Finnin kanssa, joka miehensä tavoin voitti pikaviestin olympiakultaa 1992. Pariskunnan poika Cameron on myös lupaava sprintteri.

Carl Lewis voitti Tokiossa 1991 satasen MM-kultaa ME-ajalla. Leroy Burrell (oik.) oli toinen ja Linford Christie (kesk.) neljäs.

Dennis Mitchell (oik.) lähetti Leroy Burrellin matkaan vuoden 1993 MM-kisojen välierässä. Yhdysvaltojen joukkue sivusi juoksussa ME-aikaa.

Dennis Mitchell, Andre Cason, Jon Drummond ja Leroy Burrell voittivat MM-kultaa Stuttgartissa 1993.

Leroy Burrell lopetti kilpauransa 1998. Kuva on vuodelta 2004, jolloin Burrell oli kunniavieraana Lausannen GP-kisoissa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?