Nooralotta Nezirin superaika vaihtui rajuun pettymykseen – ”Uuden tiedon valossa onni onnettomuudessa” - Yleisurheilu - Ilta-Sanomat

Nooralotta Nezirin superaika vaihtui rajuun pettymykseen – ”Uuden tiedon valossa onni onnettomuudessa”

Valmentaja ihmettelee, miksi Nooralotta Nezirille kellotettiin puoli sekuntia liian kova aika, ”ei pitäisi olla mahdollista”.

Nooralotta Nezirille kellotettiin hämmästyttävä aika Yhdysvalloissa järjestetyissä kisoissa.­

19.4.2015 20:29

Pika-aituri Nooralotta Neziri ja valmentajansa Jussi Ihamäki olivat onnensa kukkuloilla, kun porilainen oli lauantaina Floridan Clarmontissa kellottanut todella kovan ajan 12,69. Aika syntyi tosin 2,6 metrin myötätuuleen, kun tilastokelpoisuuden raja on kaksi metriä sekunnissa.

Sunnuntaina lievä harmitus tuulituloksesta oli vaihtunut suureen helpotukseen.

– Kyllähän tämän uuden tiedon valossa on onni onnettomuudessa, että se oli tuulitulos eikä jää tilastoihin, Ihamäki kommentoi USA:sta.

Juoksun tyypilliseen tapaan kuvannut valmentaja alkoi nimittäin suoritusta jälkikäteen analysoidessaan ihmetellä loppuaikaa. Hän vertasi juoksua myös toisessa erässä juosseen huippunimen Tiffany Porterin juoksuun, jonka loppuaika oli 12,56.

– Nooralotta oli joka aitavälillä niin selvästi Porteria hitaampi, että arvelen ilmoitettua loppuaikaa noin puoli sekuntia liian kovaksi. Uskon, että Nooralotta juoksi todellisuudessa noin 13,15–13,20, mikä oli ihan tavoiteaikakin Clarmontissa.

Ihamäen valmentajakollega Anne Suoranta tutki juoksua Suomessa videolta ja päätyi varsin samanlaiseen arvioon kuin Ihamäki.

– Porter juoksi loistavasti, ja hänen aikansa on varmasti oikea. Mutta en tajua, miten se puoli sekuntia leikkaantui Nooralotan ajasta, siis miten se ylipäätään on nykytekniikalla mahdollista. Ajanotto-ongelma koski koko tätä yhtä finaalierää, ei muita tapahtuman startteja, itsekin maalikamerakoulutuksen saanut Ihamäki hämmästeli.

Valmentaja ei tiennyt, mitä asian kanssa pitäisi tehdä ja mihin vedota vai antaako olla.

– Näillä näkymin tuo aika siis olisi jäämässä Nooralotan omiin tilastoihin. En oikein tiedä, mitä asian kanssa pitäisi tehdä. Tilanne olisi aika tukala, jos se olisi ollut vielä tilastokelpoinen. Myönnän, että olen joskus aiemmin vähän ihmetellyt joitakin Amerikassa kevätaikaan syntyneitä tuloksia. En ole näköjään aina ihan turhaan ihmetellyt, vaikka yliopistourheilijat ovat keväällä huippukunnossa ja olot loistavat.

Ihamäki arvelee, että olisi epäillyt loppuaikaa heti, jos ei olisi työnsä puolesta kuvannut koko kilpailua, vaan katsonut sen alusta loppuun paljaalla silmällä.

– Mutta pakkohan sitä oli uskoa, kun järjestäjä antoi tulosteen, jossa aika oli merkitty tuhannesosien tarkkuudella 12,684. En osannut siinä epäillä mitään.

Neziri ei itse osannut hämmästellä aikaansa, vaan oli valmentajan mukaan erittäin pettynyt, kun tutustui jälkikäteen Ihamäen tekemään analyysiin loppuajastaan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?