Conny Karlsson saksalaisen ihmeparannuksesta: Pyörähdystyylillä voi syntyä hämmästyttäviä tuloksia

Entinen huipputyöntäjä valmentaa nykyään junioreita ja harrastaa itse hiihtämistä.

Conny Karlsson

Saksalainen Thomas Schmitt paransi viime lauantaina kuulantyönnön ennätystään hämmästyttävät 2,28 metriä. 26-vuotias fysiikan opiskelija oli pyörähtänyt pari vuotta sitten 19,07, mutta kärsinyt sen jälkeen polvivaivoista ja keskittynyt kiekonheittoon.

Sivulajissa limppu lensi hieman päälle 53 metriä, mutta harjoittelu monipuolistui. Schmitt kertoi Saksan yleisurheiluliiton sivuilla, että hän on pudottanut painoaan kymmenen kiloa. Massaa on yhä jäljellä, sillä 202-senttinen mörssäri painaa yhä 140 kiloa. Schmitt opiskelee Kölnissä, mutta asuu samassa Kerpenin pikkukaupungissa, josta F1-kuski Michael Schumacher on kotoisin.

Vuonna 2001 MM-kisoissa seitsemänneksi sijoittunut Conny Karlsson seuraa yhä kuulantyöntöä ja valmentaa Raaseporissa paikallisen seuran junioreita. Lisäksi hänellä on kolme henkilökohtaista valmennettavaa, joista Tomas Söderlund nappasi SM-halleissa hopeamitalin miesten sarjassa.

Karlsson oli itse pakittaja, mutta hänen valmennettavistaan löytyy pyörähtäjiä. Niinpä hän ei ole totaalisen yllättynyt Schmittin hurjasta tulosparannuksesta.

– Pyörähtäjillä tulokset usein heittelehtivät enemmän kuin pakittajilla. Olen omien valmennettavieni suorituksia seuratessani muutaman kerran hämmästynyt, että oho, mistäs tämä tuli, Karlsson kertoo.

Hän arvelee, että tauko kuulantyönnöstä on saattanut tehdä hyvää Schmittille.

– Hän voinut kerätä lajivoimaa ikään kuin pankkiin ja nyt se ehkä räjähtää ulos, Karlsson arvioi.

Salibandyä vitosdivarissa

IT-alan yritystä pyörittävä Karlsson ei ole itse enää yhtä räjähtävä kuin aktiiviaikoinaan. Urheiluun 39-vuotiaalla yrittäjällä riittää silti aikaa. Hän pelaa salibandyä paikallisessa seurassa.

– Vitosdivarissa hyökkääjänä.

Toinen talvilaji on maastohiihto, jota hän harrasti jo pikkupoikanakin. Kun hän löysi lajin uudelleen, heräsi ajatus pidemmistäkin matkoista.

”Heikkona hetkenä tuli veljen kanssa sovittua, että lähdetään Vasaloppetiin.

90 kilometrin Vaasahiihto ei ole mikään helppo nakki 125-kiloiselle järkäleelle, mutta Karlsson on selvittänyt reitin jo kahdesti ja aikoo sivakoida matkan myös ensi vuonna. Odotettavissa on myös tulosparannus, sillä kesällä hän aikoo jättää golfin vähemmälle ja keskittyä enemmän pyöräilyyn.

– Teemu Ramstedt houkutteli minut mukaan perustamaansa IBD-seuraan, jonka riveissä aion osallistua Tour de Helsinki -ajoon elokuun lopulla. Siinä on hyvä tavoite kesäharjoitteluun.

Jääkiekkoilijat roolimalleina

IBD Cycling perustettiin tekemään tunnetuksi suolistosairauksia, joista kärsii yhä useampi suomalainen. Karlsson sairastui itse aktiiviaikoinaan colitis ulcerosaan eli kärsi haavaisesta paksusuolesta.

– Hain silloin tietoa ja vertaistukea Colitis ry:n keskustelupalstalta ja kävin ryhmätapaamisissa, Karlsson kertoo.

Kuulamiehen sairastuminen oli esillä julkisuudessa ja hän toimi roolimallina monille muille.

– Teemun projekti on vielä askel eteenpäin, koska nyt sairastuneilla on taho, josta voi saada tietoa ja vastauksia kysymyksiin.

Karlsson muistuttaa, että harva IBD-potilas tietää, millaisesta sairaudesta on kyse ja miten se vaikuttaa loppuelämään.

– Kun Teemu ja nämä muut jääkiekkoilijat ovat osoittaneet, että sairauden kanssa voi jatkaa urheilua ja vieläpä huipputasolla, se antaa uskoa ja toivoa monelle muulle.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?