Kristiina Mäkelä loikkasi MM-Pekingiin - Yleisurheilu - Ilta-Sanomat

Kristiina Mäkelä loikkasi MM-Pekingiin

Ex-tähdet Heli Koivula ja Natalia Kilpeläinen todistivat Mäkelän SE-hyppyä 14,20.

Tilaajille

Kristiina Mäkelä voi kesällä hätyytellä jo ulkoratojen Suomen ennätystä.­

6.2.2015 10:14

MUSTASAAREN Botnia-hallissa oli keskiviikkona koolla kova kolmikko. Kolmiloikan SE-nainen (14,39) Heli Koivula-Krüger ja halli-SE:tä (14,09) hallussaan pitänyt Natalia Kilpeläinen olivat tulleet seuraamaan Kristiina Mäkelän hyppyjä.

Mäkelä oli loikkinut viikonloppuna lukemiin 14,04, ja nyt osattiin odottaa jopa Suomen ennätystä.

Orimattilan Jymyä edustava Mäkelä, 22, palkitsi esikuvansa loikkimalla, normaalia pidemmällä 16 askeleen vauhdilla, uuden ennätyksen 14,20, joka oikeuttaa maailmantilastossa neljänteen sijaan.

– Valitettavasti en nähnyt Heliä, joten emme saaneet kaikkia 14 metrin hyppääjiä samaan kuvaan, mutta Natalian kanssa juttelin, Mäkelä kertoi eilen palatessaan valmentaja Markku Leppäsen autokyydillä Vaasasta.

LEPPÄNEN on kovan luokan hieroja, jonka valmennettaviin on kuulunut muun muassa kävelijä Valentin Kononen. Yhteistyö Mäkelän kanssa alkoi ensin hierojana, mutta tiivistyi tammikuussa 2014, jolloin Leppänen aloitti vastuuvalmentajana.

– Muutin 2012 Helsinkiin opiskelemaan kotieläintiedettä ja siirryin harjoittelemaan Liikuntamyllyyn.

Mäkelää vuodesta 2006 valmentanut Jarkko Kumpulainen asui Orimattilassa, joten hän kaipasi valmennukseen silmiä ja korvia. Leppänen oli valmis käärimään hihat.

– Minulla oli tuolloin takana pitkä selän kuntouttaminen, minkä takia jouduimme aloittamaan varovasti, Mäkelä kertasi viime vuoden tapahtumia.

Mäkelä oli kärsinyt muistakin vammoista, mikä oli hidastanut hyppääjän uraa. Nyt hän on pysynyt vuoden ajan terveenä, mikä näkyy myös tuloksissa. Kesällä meni 13,70 ja myötätuulessa 13,81.

– Ne olivat hyviä tuloksia, mutta silloin fysiikkani ei ollut alkuunkaan samalla tasolla kuin nyt.

HARJOITTELUA on rytmitetty eri tavalla kuin aikaisemmin, ja Liikuntamyllyssä ahkerointi on kantanut hedelmää. Kehitys näkyi jo tammikuun alussa, kun kaksikko oli Sierra Nevadassa korkean paikan leirillä.

– Kokeilin ihan spontaanisti vauhditonta 5-loikkaa ja paransin ennätystäni 14,65:stä lukemiin 15,32, Mäkelä kertoi.

Myös nopeusominaisuudet ovat kehittyneet, sillä 60 metriä kulki tammikuun lopussa aikaan 7,78, kun vanha ennätys oli 8,06. Botnia-hallin tulos tarkoittaa sitä, että Mäkelä kilpailee kesällä Pekingin MM-kisoissa, sillä hallissa tehdyt tulokset kelpaavat järjestäjille.

Sitä ennen on vuorossa arvokisadebyytti hallissa. EM-kisat käydään kuukauden päästä Prahassa.

– En ole vielä uhrannut ajatuksia niille. Ei pidä stressata liikaa vaan mennä paikalle hyvällä mielellä.

Koripallotaustaa Orimattilasta

KRISTIINA MÄKELÄ voitti kolmiloikan SM-kultaa jo 2009 – vain 16-vuotiaana. Sinä kesänä ylittyi 13 metrin raja.

Seuraavaa rajapyykkiä saatiin odottaa viisi vuotta. Yleisurheilun pariin Mäkelän houkutteli Jarkko Kumpulainen, joka on valmentanut Orimattilan Jymyssä sekä yleisurheilua että koripalloa.

– Jymyllä ei ollut Kristiinan ikäisissä yhtä hyvää ikäluokkaa kuin hänen isosiskollaan, joten hän vaihtoi hyppylajeihin, Kumpulainen kertoi.

184-senttisen Kristiinan geenit olisivat riittäneet pitkälle myös pallon kanssa. Isosisko Margareeta voitti B-tyttöjen SM-kultaa ja pelaa nykyään liigaa Turun Riennossa.

Yleisurheilussa Mäkelä on päässyt pitkälle lahjoillaan, mutta viime vuoden aikana hän on muuttanut elämäntapojaan huippu-urheilulliseen suuntaan.

– Uuden ravintovalmentajan opastuksella olen ryhtynyt katsomaan, mitä ja milloin suuhuni laitan.

Urheilija painaa huomattavasti vähemmän, mutta silti voimatasot ovat kohonneet reippaasti, Mäkelä iloitsi uudesta ilmeestään.

Faktat

1. 22-vuotias, 184-senttinen hyppääjä. Asuu Helsingissä, edustaa Orimattilan Jymyä

2. Valmentajat: Markku Leppänen ja Jarkko Kumpulainen

3. Ennätykset: kolmiloikka 14,20 SE (hallissa), 13,70 (ulkona), korkeus 171, pituus 605

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?